Cabanes està disposat a guanyar primàries i també les eleccions per majoria absoluta

Josep Maria Cabanes, es mostra amb força i disposició de liderar el partit Liberal, amb la mirada posada en enfortir el seu bloc i “retornar-lo al lloc que es mereix”.

Foto: César De Pablos
Per què repetir experiència política quan el més còmode seria mirar la situació a distància?

Perquè el que busco en aquests moments no és estancar-me, ni observar la política amb la perspectiva de la distància. Em sento amb força, amb energia i amb ganes de liderar el partit Liberal, però sense deixar de banda ningú. Soc aquí perquè m’ho han demanat, però també perquè vull que el meu partit guanyi les pròximes eleccions i per majoria absoluta. També soc aquí perquè vull enfortir el meu partit i vull retornar-lo al lloc que es mereix. Hem de tornar a ser el punt de referència de la política a Andorra i, sobretot, hem de governar el país per a fer-lo més modern, amb les finances públiques sanejades, adaptable i flexible als canvis mundials, estimulant la inversió, fomentant l’educació de qualitat, les polítiques d’igualtat, i garantint el benestar de la població, mitjançant polítiques que fomentin el creixement i el respecte pel medi ambient, entre altres. Sens dubte, em veig capacitat i amb forces per a donar aquesta empenta al país i és per això que he pres aquesta decisió.

Estaria disposat a promoure pactes de governabilitat amb altres forces, si fos necessari?

Com ja he dit anteriorment, soc un home de consens, i no només dins del meu partit, també amb altres forces de l’arc polític i parlamentari. Aquest és un dels actius amb els quals m’identifico, ja que tinc l’oportunitat i l’orgull de poder-lo practicar diàriament, gràcies a les meves responsabilitats professionals. És molt clar que, si guanyo les primàries del meu partit, vull guanyar les pròximes eleccions per majoria absoluta, aquest és el meu objectiu. Però, si fos necessari, no dubtaria en absolut a arribar a pactes amb Demòcrates, Ciutadans Compromesos i, fins i tot, amb Tercera Via. Sempre estaré a disposició de prendre decisions en benefici del meu partit i del meu país.

Com valora la candidatura de la seva contrincant, Judith Pallarés, en aquestes primàries?

Com és lògic i normal, sent la meva companya de partit, no entraré en absolut a desacreditar la seva proposta i, malgrat que alguns voldrien que ho fes, el meu tarannà em fa jutjar la seva candidatura com a molt vàlida, ja que aquestes aportacions són saludables per a enfortir el partit i també per a avançar en qualitat democràtica. Considero que tothom té dret a aportar la seva vàlua per a poder fer un partit i un país encara més forts. Quant a la Judith, és una persona a la qual tinc molt respecte, personal i professionalment, i no tindria cap inconvenient en incorporar-la al meu equip de govern, si guanyo les primàries i les eleccions. En el nostre partit, tothom és vàlid i necessari per a poder tirar endavant tots els projectes que ens proposem i jo compto amb tothom, com no podria ser d’una altra manera, ja que porto per bandera el consens i el diàleg.

Cabanes garanteix experiència, consens i la reactivació del partit

Creu que el fet que hi hagi dues candidatures en un partit que sempre s’ha caracteritzat per avalar un únic líder podria posar en perill el seu futur o, fins i tot, comportaria una escissió d’aquest?

Crec i considero que no hauria de ser així, ja que com he comentat anteriorment, soc un home de consens i ningú no quedarà fora d’aquest projecte. Estic convençut que, si sumem forces, farem un partit molt més fort i democràtic, ja que cadascú de nosaltres podrà aportar els seus actius més destacables. Podrem combinar experiència i joventut, fiabilitat i nous reptes, assolirem la paritat de sexes i lluitarem per donar més oportunitats als joves, entre altres. Tinc la seguretat que junts guanyarem tots i que farem un partit Liberal més sòlid i democràtic.

Parlant de paritat de sexes i Joventut, quines són les seves aportacions en aquest sentit?

Ja vaig dir anteriorment que aposto decididament per una fórmula que combini experiència i joventut, fiabilitat i nous reptes, i això només s’aconsegueix amb l’aportació de gent jove i preparada i amb la participació activa dels més veterans, ja que aquest compendi ens aportarà un creixement i una línia d’estabilitat controlada, perquè aquesta recepta ens permeti créixer, com a partit i com a país, però sense riscos innecessaris, a causa de la manca d’experiència o d’un excés immobilitat. Quant a la problemàtica de la dona, també vaig comentar anteriorment que s’ha avançat, però molt lentament, i que queda molt camí per recórrer. És indubtable que s’ha de caminar cap a la paritat, però no és menys cert que, si hi ha més dones capacitades dins del partit o de la societat, se les ha de reconèixer i donar les mateixes oportunitats i sou que els homes, lluitarem perquè això sigui així i perseguirem conductes impròpies en aquest sentit. Que tothom tingui molt clar que, tant els joves com les dones, han sigut, són i seran un gran actiu del partit Liberal i que sempre comptarem i prioritzarem les seves necessitats.