Cabanes garanteix experiència, consens i la reactivació del partit

El tret de sortida a les primàries del partit Liberal ja està servit i l’ambient d’efervescència en la formació blava ja es pot respirar amb intensitat. En el moment en què Jordi Gallardo va decidir no presentar-se a la reelecció, Judith Pallarés, actual ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat es va postular com la seva successora, ja que ella mateixa va ser la impulsora de celebrar unes primàries en un partit en el qual l’executiva Liberal mai va haver de fer front.

Fotos: César De Pablos

Tot semblava predestinat a repetir experiències passades, però la saba que corre en l’actualitat per la formació Liberal està en erupció i la figura de l’exministre de Justícia i Interior, Josep Maria Cabanes va aparèixer en aquest nou escenari per a disputar-li la presidència del partit a Pallarés.

Així que la batalla està servida i aquesta nova situació dins del partit està agafant la seva executiva en ple període d’adaptació i en una etapa convulsa en la qual partidaris i detractors dels dos candidats s’estan distanciant cada vegada més, una situació que haurà de solucionar el guanyador d’aquesta lluita oberta i apassionant.

Nosaltres hem tingut l’oportunitat de parlar amb un dels candidats, l’exministre Josep Maria Cabanes.

Per què va decidir presentar-se a les primàries del partit?

Com ja he repetit en diferents ocasions, cada vegada que hi ha hagut eleccions m’han vingut a buscar i, com a membre fundador del partit liberal i per la meva predisposició a ajudar-lo, em sento en l’obligació d’acceptar per tal d’enfortir-lo encara més. Dins del partit, he tingut l’honor d’ostentar pràcticament tots els càrrecs, des de secretari general a candidat comunal, a la capital, així com ministre de Justícia i Interior, entre altres. També m’agradaria fer incís en el fet que, malgrat que en aquests últims anys no he estat en primera línia de la política, sempre m’he mantingut fidel al meu partit i a l’espera de poder aportar la meva gran experiència en el seu benefici. Voldria recordar que soc un home de país, que rebo tothom i a tot arreu, i que ofereixo resposta o intento donar solucions a les necessitats de tothom que m’ho demana.

També estic convençut que hem de fer un esforç per valorar molt més el potencial dels joves. Vull recordar que vaig ser el fundador de la secció ‘Joves Liberals’ i per a mi és un orgull poder donar oportunitats als joves i que tornin a representar al partit amb la mateixa força que quan governàvem. També el tema de la dona és una qüestió cabdal ja que, malgrat que s’han fet avenços, encara queda molt camí per recórrer, tant en qüestió d’oportunitats com, sobretot, de sous. Quant a l’habitatge, considero que és un altre dels temes candents i pendents de solució immediata. Així que, un dels meus objectius és tornar a donar-li al partit la força que havia tingut al país per a poder afrontar i solucionar a aquests i altres problemes de vital importància per al poble andorrà.

L’ha sorprès l’aval que ha rebut per part dels afiliats del partit liberal?

No, com he esmentat anteriorment, en les passades eleccions ja em van venir a buscar, però no vaig poder acceptar en aquell moment per motius laborals. Malgrat tot, sempre he estat a disposició del partit. De fet, recordo que l’any 2000 el cap de govern em va oferir ser ministre, però no va ser possible per qüestions laborals, dos anys després, una vegada vaig finalitzar els projectes que tenia pendents, vaig acceptar el càrrec de ministre de Justícia i Interior. Sens dubte, no agafo els càrrecs al primer oferiment que em fan, sempre valoro que els pugui desenvolupar amb èxit i dignitat, sigui en l’àmbit polític o professional, i crec que això també ho valoren els militants del partit, la meva honestedat, la meva experiència i el meu compromís amb el partit i amb el meu país.

Josep Maria CabanesQuè és el que més destacaries de la teva tasca com a home de partit?

Doncs voldria aprofitar per felicitar l’executiva que hi ha hagut durant aquests últims anys, ja que valoro com a molt positiva la nostra presència a l’actual govern i, sobretot, la fidelitat amb els pactes amb els quals es va arribar amb els socis de la coalició, que estic convençut que seran útils per esgotar la legislatura. Sens dubte, aquest aspecte ha beneficiat al país en la seva globalitat, ja que en el moment més delicat per a la història d’Andorra, que va ser gestionar la crisi sanitària de la Covid-19, tothom va remar en la mateixa direcció i això ens va permetre donar solució a molts dels problemes que aquesta va generar i que encara està generant.

És saludable per al partit que hi hagi més d’una candidatura lluitant en unes primàries?

És la primera vegada a la història que tenen lloc unes primàries al partit i, sens dubte, és un exercici democràtic, de pluralisme, amb el qual hi estic d’acord. També reconec que en aquest partit sempre hi ha hagut un lideratge pel qual tothom s’ha posat d’acord. Malgrat tot, també és saludable, democràticament parlant, que passi com a gairebé a tots els països del nostre entorn, això vol dir que el partit Liberal és viu i que té moltes alternatives per a poder donar resposta a problemes de qualsevol àmbit socials del nostre país. D’altra banda, comporta la necessitat de saber aglutinar i donar resposta a les diferències d’opinió dins del partit i a esforçar-te per gestionar amb lideratge i determinació les diferències de parer en el nostre àmbit, un exercici que dona experiència per a poder gestionar, si es presenta l’oportunitat, a nivell global de país.

L’experiència en el seu cas, és un hàndicap o un valor afegit?

Sens dubte és un valor afegit important, ja que coneixes als ciutadans, les empreses, les institucions, clubs o associacions, etc. Aquest és actiu necessari, no només a la política, també en altres àmbits de la vida, però sempre complementant-la amb l’aportació dels joves, que cada dia estan més preparats, i també amb la incorporació de la dona a càrrecs de la màxima rellevància. Crec que l’experiència és necessària, però en política, l’actitud i les aptituds, així com la coherència, la moralitat i la vocació de servei, haurien de prevaldre sobre altres qüestions.

Com podria convèncer als joves, que són els més reticents a una candidatura amb experiència?

Sortosament, tant en l’àmbit polític com el professional, una de les meves tasques ha estat la de formar joves, sigui per representar al nostre país o per assolir alts càrrecs directius. Quan veig que, en algunes empreses del país, els alts directius són forans, com a andorrà no puc estar satisfet. Malgrat que no deixo de reconèixer que, a nivell professional, les empreses busquin competitivitat, però són els nostres joves els que haurien d’ocupar aquests càrrecs i no només al sector laboral, també en l’àmbit de la política. Sempre he tingut molt clar que el futur està en el jovent i és necessari fer aquest còctel amb els ingredients de veterania i joventut, una fórmula en la qual sempre he cregut des dels orígens.

“És la primera vegada a la història que tenen lloc unes primàries al partit i, sens dubte, és un exercici democràtic, de pluralisme, amb el qual hi estic d’acord”

Com afrontaria la problemàtica de les dones i el seu dret a equiparar-se en tots els sentits i en tots els àmbits als drets dels homes?

Com he comentat anteriorment, he tingut l’oportunitat i el privilegi de poder impartir formació a molts joves i, resulta paradoxal que la gran majoria eren dones i, sortosament, moltes d’elles desenvolupen càrrecs importants avui en dia. Malgrat tot, encara hi ha molt camí per recórrer, ja que un dels problemes més candents és, sens dubte, el tema del salari. És inconcebible que, avui en dia, a la nostra societat existeixi discriminació salarial pel fet de ser home o dona, aquest és una qüestió que s’hauria de regular i perseguir amb fermesa, ja que a les persones se les ha de valorar per les seves aptituds i pels seus resultats, no en funció del sexe.

Josep Maria Cabanes
Per què l’han de votar els companys del seu partit?

Estic convençut que faré créixer el partit Liberal i que tornarà a ser un referent al país, com ja ho va ser en el passat. També compto amb un alt grau de consens, que permetria arribar a acords amb altres formacions polítiques, ja que estic convençut que tots els agents, tant econòmics, polítics i socials, hem d’anar a l’uníson, així com amb les diferents institucions del país. I em veig capacitat per assolir aquest alt grau de consens i entesa amb tothom, quelcom que considero un gran actiu, sobretot si parlem de política.

També vull comptar molt activament amb l’aportació dels joves a aquest projecte, ja que avui en dia estan molt preparats i alguns d’ells amb una destacable experiència internacional. Això l’hem d’aprofitar, ja que no ens podem permetre el luxe de desaprofitar-los, mentre els recluten multinacionals de fora. També vull posar fi a la discriminació per raó de sexe i amb el problema de l’habitatge, però hi ha més temes en cartera que afrontaré amb determinació, si rebo la confiança del meu partit.

En definitiva, crec que m’haurien de votar perquè puc aportar l’experiència necessària, una solvència contrastada com a polític, un alt grau de compromís i d’implicació total amb els companys de partit i amb el seu projecte, i perquè vull tornar a posar el meu partit al lloc que es mereix, una fita que em permetrà ajudar, tant a Andorra com als andorrans, a solucionar els seus problemes, tant els que acabo d’esmentar com altres que també són d’importància cabdal, però això són unes primàries i ens hem de centrar en el nostre partit.