Companyia Internacional del Brillant: d’Andorra als Emirats Àrabs Units

Com a despatx dedicat en exclusiva a la venda d’or i diamants d’inversió, la Companyia Internacional del Brillant (CIB) és reconeguda per totes les entitats financeres i agents reguladors del Principat d’Andorra. La seva eficàcia en garantir la traçabilitat dels actius, des de l’origen fins a la posada a disposició dels clients, així com una complexa estructura que permet oferir un servei totalment transversal i complet, han fet que aquesta empresa andorrana sigui un referent entre inversionistes qualificats que busquen protegir els seus estalvis i dotar-los de rendibilitat amb total seguretat, privacitat, integritat i perspectiva internacional.

Entrevista i fotografies: César De Pablos
L’última vegada que vam tenir l’oportunitat de conversar, fa poc menys d’un any, la Companyia Internacional del Brillant estava fent passos importants per a la seva internacionalització. En quina fase es troba aquest procés?

Álvaro Castillo: Després d’un any de molt esforç, inversions i de tràmits administratius propis de l’obertura d’una nova societat a un altre país, podem dir que el procés ha acabat. Avui tenim la societat ACM Gold Trading FZCO instal·lada a la Zona Franca de Dubai, on tenim la possibilitat de treballar lliurement a dins del sistema financer. Hem intentat replicar l’operativa que tenim a Andorra i, afortunadament, podem dir que tenim una de les quatre llicències que s’han atorgat per a la importació i exportació d’or d’inversió a dins dels Emirats Àrabs Units.

Companyia Internacional del Brillant
Com heu aconseguit guanyar-vos la confiança del govern i agents reguladors de Dubai?

A.C.: La nostra societat està regulada per tots els agents governamentals, complint les exigències pertinents. A més a més, mai no treballem amb diners en efectiu sinó només amb transferències bancàries i xecs. Comptem amb un compliance officer i complim totalment amb els estàndards internacionals per a prevenir el rentat de capitals i el finançament del terrorisme.

Manel Castillo: Val a dir que treballem només amb clients bancaris i institucionals, és a dir, degudament verificats.

“A banda de Dubai, tenim presència a Roma, Anvers i Andorra, lògicament. Malgrat no tenir despatx a Suïssa, també tenim tota l’operativa apta per a treballar-hi” – Álvaro Castillo”

Si comparem la vostra operativa a territori andorrà amb el savoir faire de Dubai, hi trobarem diferències?

A.C.: Considerant la nostra manera de treballar a Andorra, estem molt per sobre de les demandes de compliment normatiu que ens exigeixen a Dubai. Ens sentim molt còmodes treballant d’aquesta manera i ho continuarem fent.

Per què Dubai?

A.C.: Perquè és un excel·lent pont per a establir negocis internacionals i vincles entre Europa i Àsia.

M.C.: Dubai és la nova Suïssa. Nosaltres som només una formiga al costat dels grans bancs i entitats financeres internacionals que tenen almenys una oficina en Dubai o en qualsevol dels Emirats.

Com repercuteix en el vostre client el fet d’estar instal·lats a una Zona Franca d’aquell emirat?

A.C.: Ens aporta una capacitat de moviment que ens permet ser més competitius a l’hora de donar un servei als nostres clients. Aquest servei serà molt més ràpid i un cost molt inferior, ja que la free zone té 0% d’impostos.

M.C.: Donem una cobertura integral. El client pot ser a qualsevol país i operar a Dubai sense haver de desplaçar-s’hi, amb la plena confiança de tenir ben custodiat el seu or o diamant d’inversió. En resum, nosaltres funcionem com a transport, custodi i amb seguretat.

Companyia Internacional del Brillant
A banda d’aquell país, en quins altres racons del món opereu?

A.C.: A banda de Dubai, tenim presència a Roma, Anvers i Andorra, lògicament. Malgrat no tenir despatx a Suïssa, també tenim tota l’operativa bancària apta per a treballar-hi.

És clar que l’or d’inversió continua essent el vostre punt fort. Com veieu el mercat? Paga la pena invertir-hi?

A.C.: Bé, fa uns tres mesos, l’or gairebé tocava el seu valor històric més elevat, amb la qual cosa vull dir que aquest continua mostrant un bon desenvolupament. Molta gent esperava que amb la pujada del tipus d’interès hi hagués una baixada de la cotització de l’or, però veiem que continua essent un valor refugi i que, en una situació de crisi o inestabilitat, sempre s’ha comportat de forma inversament proporcional als mercats.

M.C.: Cal recordar que l’or d’inversió té una fiscalitat molt baixa, gairebé nul·la, ja que, en el cas d’Andorra, la plusvàlua de l’or que es troba en un fons d’inversió es taxaria en un 0% en fer-se efectiva la venda d’aquest bé. És un actiu de bon performance històric, un valor de refugi i amb molts avantatges fiscals. Sempre, per a donar cobertura en qualsevol paquet d’inversions, és molt important que client financer tingui una part de la seva cartera en or físic. Val a dir que a hores d’ara, som l’única empresa del país capacitada per a vendre lingots d’or bancaris de 12,5 kg.

“Volem continuar essent una empresa familiar capaç de competir en qualitat i preu amb les empreses més grans del món dedicades a l’activitat de l’or i el diamant d’inversió” – Manel Castillo

El diamant és, evidentment, una altra de les vostres puntes de llança. Quins són els avantatges d’invertir en aquest actiu?

M.C.: Sense entrar a valorar les joieries, que es guanyen la vida molt dignament, nosaltres donem un servei completament diferent. A la CIB, treballem únicament amb diamants de gran màxima dimensió (quirats), màxim color (D), màxima puresa (flawless), perfectament tallats (triple excellence), amb simetria i sense fluorescència, tots del tipus 2A i certificats per GIA, HRD i Rapaport Investment Diamond Certificate. Només el 2% dels diamants del món tenen aquestes característiques i, per tant, són considerats com a diamants d’inversió. A banda del seu valor com a refugi, aquests et permeten una portabilitat que no et dona l’or, ja que és més fàcil traslladar un diamant de 10 quirats que 15 o 20 quilos d’or per a ús propi. Com a avantatge, si bé el creixement del valor del diamant d’inversió és molt més lent, també és molt més segur i menys fluctuant que l’or, la qual cosa permet complementar la cartera d’inversions amb un actiu escàs i molt demanat, el preu del qual es mantindrà estable o a l’alça. Molts inversionistes equilibren el seu portafolis d’inversió amb tres terços repartits entre béns immobles, or i diamants d’inversió.

Álvaro, ets el relleu de la CIB i, per tant, t’has format al llarg dels anys fins a convertir-te no només en el diamanter més jove de la borsa d’Anvers, sinó també en altres àrees de les finances i la banca. Quina és la pròxima etapa a assumir?

A.C.: Després de cinc anys fent un grau doble de Dret i Global Governance a ESADE, vaig fer l’European Financial Advisor (EFA) i, posteriorment, al King’s College de Londres, vaig estudiar Dret Internacional. Buscant la màxima exigència i excel·lència per a demostrar que estic capacitat, vaig anar a Suïssa, a la Universitat de Saint Gallen, que està en el top 5 europeu entre les escoles de negocis. Allà hi vaig fer Economia Internacional Aplicada a la Banca. En breu aniré a Madrid a fer un master in management (MIM) dedicat a les Finances. Aquest bagatge educatiu l’he complementat amb pràctiques tant a l’empresa familiar com als departaments jurídic, fiscal i de productes financers de diferents entitats bancàries del país. Intento tenir una visió global entre el dret i l’economia, ja que totes dues conviuen de forma constant.

Als teus 22 anys, després del MIM, tens prevista alguna altra formació?

A.C.: La veritat és que no ho sé, però dependrà de múltiples factors. El que sí que és cert és que la formació ha de ser constant per a ser capaços d’adaptar-nos als escenaris que se’ns presentin. Podria ser que sí que redueixi la intensitat amb la qual estic estudiant, perquè és una dedicació plena i també he de centrar la meva mirada en el negoci.

Quin és l’objectiu de la CIB per al curt i mitjà termini?

A.C.: Continuar fent les coses ben fetes, essent una empresa amb compromís ètic i moral, fidels als nostres paràmetres i principis, sense deixar de treballar amb criteri i esforç per a seguir creixent.

M.C.: Volem continuar essent una empresa familiar capaç de competir en qualitat i preu amb les empreses més grans del món dedicades a l’activitat de l’or i el diamant d’inversió.