La FAF aclareix que el nou estadi d’Encamp no substituirà l’Estadi Nacional

Durant el mes de gener, es va donar a conèixer la notícia del tancament de l’acord entre la família Reig i la Federació Andorrana de Futbol (FAF), que preveu la construcció d’un nou estadi a Encamp. Fèlix Àlvarez Blàzquez, president de la FAF, explica els detalls que hi ha al darrere d’aquest projecte que –assegura– no busca desplaçar l’Estadi Nacional d’Andorra.

Per: César De Pablos
Fotos: FAF · César De Pablos
El 2021 ens va rebre amb la notícia de la mudança de la selecció d’Andorra cap a Encamp. Quin és el motiu d’aquesta decisió?

Aquest és un projecte que, des del 2019, ja consideràvem necessari, però, arran de l’operació Cautxú, aquest contracte, que ja estava a punt per signar-se, vam haver de revisar-lo per a determinar la seva viabilitat. Vam parlar amb la propietat, que sempre es va mostrar interessada en què aquest projecte es realitzés, i ens van donar un període de temps per contemplar les nostres opcions, però, ja entre gener i febrer de 2020, ens vam trobar amb la situació de la pandèmia que ha endarrerit aquest tema. La família Reig ens ha sabut escoltar i hem d’agrair les facilitats que ens han donat per arribar a un acord.

Abans de tancar aquest acord, vam conversar amb el Comú d’Encamp, el Comú de Sant Julià de Lòria i el Comú d’Andorra per avaluar la creació de noves instal·lacions esportives, ja que tenim més de 100 clubs i més de 3.000 federats entrenant i competint al Principat. Aquesta xifra està creixent i, per l’orografia i les característiques del país, hi ha dèficit de camps. Malgrat les aproximacions, vam decidir tirar cap endavant amb una iniciativa pròpia, enfocada en dues fases.

“Estem treballant en la definició de la primera fase del projecte, que preveu el camp de joc, una graderia per a uns 1.500 o 2.000 espectadors, quatre vestidors i un petit pàrquing”

A través d’un mitjà nacional vam veure que la selecció absoluta de futbol no es troba a gust a l’actual Estadi Nacional. Quines característiques de l’actual recinte fan incòmoda l’estada de la selecció?

Sí que estem a gust! És una instal·lació que s’ha fet a mida perquè la selecció pugui disputar tot tipus de partits internacionals, sense haver de marxar fora i també perquè s’hi jugui al rugbi. És un espai ideal per a la selecció absoluta, malgrat que les categories Sub-21 o Sub-19 sí que podrien jugar en un altre camp. Tots hi tenim cabuda i no tenim cap problema en compartir el camp, però nosaltres, com a Federació Andorrana de Futbol, hem de seguir treballant per alleugerir o erradicar la carència de camps de futbol.

Sobre la notícia en concret que vostè cita, crec que aquesta informació no va sortir de la Federació; de fet, desconec d’on va sortir. El que sí és cert és que, en algun moment donat, potser no hem tingut la disponibilitat del camp quan ho vam requerir, com està estipulat en el conveni que hi ha entre Govern, el rugbi i nosaltres, però cal remarcar que sempre hem tingut una bona relació, sense cap mena de problemes.

Podria detallar les etapes del projecte?

El terreny està ubicat a l’antic Camping Internacional i compta amb 19.000 m2; el contracte de lloguer és per un període de 20+5 anys, temps mínim perquè la UEFA accepti el finançament. A hores d’ara estem treballant en la definició de la primera fase del projecte, que preveu el camp de joc, una graderia per a uns 1.500 o 2.000 espectadors, quatre vestidors i un petit pàrquing. Quan estigui acabat, s’enviarà a la UEFA perquè determini si la FAF pot rebre el suport econòmic.

Dins d’aquesta primera fase, hi hauria una segona etapa que preveu la construcció de la nostra seu social, perquè l’actual se’ns ha quedat petita arran del creixement de la Federació. Però estem subjectes a la decisió de la UEFA sobre el pressupost que finalment ens acceptaran. La segona fase comportaria l’ampliació de la capacitat d’espectadors, però això dependrà de les necessitats quant a infraestructures que puguem tenir en un futur.

“En un període de 20 a 25 anys la inversió estarà totalment amortitzada”

Selecció de la FAF
En matèria d’inversió, quins serien els costos d’aquest projecte i qui els assumiria?

La primera fase del camp d’Encamp calculem que voltarà entre els 3 i els 5 milions d’euros i, si tot va bé, l’assumirà la UEFA a través del programa HatTrick, que està creat per ajudar a les federacions. Hem d’aprofitar aquestes estructures per promocionar l’esport al país i el futbol en concret. El programa HatTrick va per cicles –aquest va del 2020 al 2024– i en cada cicle t’ofereixen un suport econòmic, però sempre que realitzis els projectes.

Aprofito per aclarir que aquest estadi no preveu ser un nou Estadi Nacional, ni un substitut d’aquest, sinó un complement a la nostra mancança de camps de joc homologats. Per exemple, UEFA ens ha proposat acollir el Campionat Preeuropeu Sub-19 durant el mes de març, una competició en la qual s’han de jugar dos partits a la mateixa hora, fins ara no podíem albergar aquest tipus de competicions per manca d’infraestructures, però actualment amb la construcció del camp de La Massana tindríem la capacitat d’organitzar-lo.

Fèlix Àlvarez, president de la FAF
En ser un terreny llogat, no preocupa una eventual culminació de contracte, que derivi posteriorment en una situació similar a la del Palau de Gel?

El contracte estipula un període de ‘20+5’ anys, ja que UEFA ens exigeix 20 anys mentre que FIFA ens en demana 25. Nosaltres no pensem en aquesta possibilitat, ja que tenim l’expectativa que, una vegada finalitzat el contracte, el puguem ampliar, ja que la família Reig s’ha mostrat molt oberta al nostre projecte. De totes maneres, en un període de 20 a 25 anys la inversió estarà totalment amortitzada i, per tant, si la propietat considerés pertinent no renovar el contracte, considerarem que haurà estat una bona gestió.

“Hem incorporat a Marina Fernàndez com a ambaixadora de la FAF, per potenciar el futbol femení al país”

La gespa artificial, una superfície qüestionada fins i tot per jugadors com Gareth Bale, ha estat un element present a la immensa majoria de camps de futbol d’Andorra. Serà aquest el cas del nou estadi?

Concretament, en aquell partit contra Gales, la causa de les crítiques podria estar vinculada a què la gespa no era d’última generació, però actualment aquestes superfícies estan evolucionant molt. És veritat que la gespa artificial va generar dubtes quan es va instal·lar al principi, però hem jugat allà partits contra primeres potències mundials com ara França, Portugal o Bèlgica, sense problemes ni queixes. A més, la UEFA permet partits en aquest tipus de superfície, per tant estem dins del reglament.

En la mateixa línia que el Centre de Tecnificació de La Massana, i perquè els equips hi puguin entrenar i disputar partits encara que nevi, l’estadi d’Encamp comptarà amb gespa híbrida calefactada, que ha donat bons resultats en molts estadis de l’elit europea.

selecció absoluta de la faf
A banda de buscar nous espais per als clubs i la selecció absoluta, quins són els nous projectes que esteu duent a terme per a fomentar el desenvolupament de les categories base i femenina?

Sobre aquest tema, tenim l’escola de futbol de la Federació, l’ENFAF, per a la qual hem concretat un acord amb la Real Federación Española de Fútbol (RFEF) i la Federació Catalana de Futbol, perquè els nostres nois i noies puguin competir a Espanya i adquirir un major nivell competitiu.

Pel que fa a les categories base de futbol i futbol sala, tant masculí com femení, aquestes estan en ‘stand by’ per la pandèmia del coronavirus. Esperem que es reprengui la competició com més aviat millor, sempre que es garanteixi la seguretat sanitària, però, a banda de la situació actual, que tant està afectant a tot el món, la Federació continua treballant per potenciar el desenvolupament d’aquestes categories, en línia amb les exigències de la UEFA. Cada vegada tenim més federats, per això sempre tenim dèficit de camps

Des del passat novembre, hem incorporat a Marina Fernàndez com a ambaixadora de la FAF, per potenciar el futbol i futbol sala femení al país i captar noies que, des de ben petites, que vulguin jugar al futbol. La Marina porta el projecte en primera persona i, de moment, hem fet un pas cap endavant perquè ha arribat a un acord amb l’Escola Andorrana d’Andorra la Vella per a fer clínics en hores lectives a les alumnes. La idea és que puguem anar a tots els centres educatius del país, la qual cosa serà clau per crear una estructura sòlida des de la base i poder ajudar els clubs del país a créixer en l’àmbit femení.

Com treballa la FAF per passar pàgina de la delicada situació que ha travessat a partir de la investigació policial i judicial que ha girat al seu voltant? Pensa que, ara per ara, la FAF és una institució que vetlla pels interessos del futbol andorrà?

Sense dubtes. La Federació Andorrana de Futbol mai no para de treballar per fer créixer el futbol i el futbol sala andorrà, en totes les seves àrees. Amb els mitjans que tenim i els que ens ofereix UEFA, intentem sempre satisfer les demandes dels clubs; treballem per tenir més camps de futbol, fomentem l’esport i els valors que arrossega. També, com a entitat, assumim un compromís vers la societat. Campanyes com la de la Creu Roja, la celebració de la festa ‘Més que futbol’, visita i donació de material als hospitals, acords de col·laboració com el que tenim amb els Special Olympics… Aquest tipus de projectes demostren que no només defensem els interessos del futbol andorrà, sinó que també ens impliquem amb la societat del país.