Guille Colom: “Vam aconseguir una segona plaça que té gust d’or”

Guille Colom va ser un dels responsables de comandar la selecció nacional al Campionat Europeu de Petits Països, celebrat a Dublín, Irlanda, on la delegació andorrana es va alçar amb la medalla de plata. El dorsal 24 del MoraBanc Andorra va ser reconegut com a millor jugador del certamen.

Foto: FIBA
Tornes a casa després d’assolir una important fita per al basquetbol i l’esport andorrà. Com et sents després d’haver estat protagonista d’aquesta destacada participació en l’Europeu de Petits Països, que iguala la medalla de plata aconseguida a Moldàvia, al campionat disputat el 2016?

Penso que vam fer un torneig molt bo, on vam jugar molt bé, en què vam deixar el nom d’Andorra ben en alt. Sempre havia recordat Moldàvia com el millor torneig que havíem jugat com a equip, però en aquest torneig, jugat a Irlanda, va anar gent molt jove i teníem baixes molt importants, llavors tenia clar que havia de fer un pas endavant per liderar l’equip. Al final, penso que l’staff ha fet un treball increïble, que els jugadors han fet un esforç brutal, ja que entrenar al juliol i jugar a l’agost no és fàcil per a aquells que no són professionals. Vam saber jugar en equip, teníem els rols ben definits, tothom sabia el que havia de fer i es va sacrificar per l’equip. Penso que això va ser cabdal, malgrat les grans individualitats de la resta d’equips, per aconseguir una segona plaça que té gust d’or. No sé si podíem haver jugat millor o fer quelcom més, però queda la bona sensació d’haver fet un torneig en el qual no t’has de retreure res.

El debut no va ser el més desitjat, ja que vau caure 81-96 contra Irlanda, selecció amfitriona i que posteriorment va acabar alçant el títol. Com vau superar aquest entrebanc per filar tres victòries consecutives?

El calendari no em va agradar gaire, perquè jugar el primer partit contra Irlanda, a casa seva, no ens va afavorir gaire. Ells ja partien com a favorits i, amb el hype que comporta un debut, on ells van jugar a mort, hauria estat més interessant enfrontar-nos l’últim dia del calendari, ja que, si bé sabíem que era un equip molt fort, potser hauríem tingut un millor resultat. Però, com tu dius, vam saber passar pàgina ràpidament i entendre que podíem aconseguir medalla si guanyàvem dos dels partits restants. Penso que la química va ser clau perquè l’equip pogués recuperar-se d’una derrota a l’inici del torneig.

Entre les victòries aconseguides destaca aquella contra Malta (93-74), que arribava com a defensor del títol. Com us vau prendre aquesta important victòria en el si de l’equip?

Aquest és el partit amb el qual em quedo. Malgrat que molta gent pot pensar que em quedo amb altres partits en què he fet més punts i una millor actuació, aquell partit contra Malta va definir el que és el nostre equip. Era un repte jugar contra tres jugadors que eren dels millors del torneig, quant a xifres i rendiment, però nosaltres sabíem que teníem un equip més compensat. A mi em va tocar fer un treball defensiu molt fort i crec que, tots junts, com a equip, vam saber anul·lar les individualitats de Malta i guanyar de manera relativament fàcil, quelcom que no s’imaginava ningú. Això va ser possible gràcies al sacrifici i l’esforç de tots.

“Hi arribo amb més confiança i amb l’empenta necessària per fer una bona pretemporada des de l’inici”

Poses en valor el funcionament col·lectiu, però, des del punt de vista individual, la teva actuació va ser la més destacada de tot el campionat, amb una mitjana de 21,3 punts per partit; 7,3 rebots i 4,3 assistències. Estava en els teus plans fer tan bon paper?

Sí, perquè sabia que hi havia baixes molt importants. Vaig arribar ben preparat físicament, pensant en com desenvolupar millor el meu lloc, perquè tenia clar que em tocava ser el líder i fer de tot. Sí que tenia la sensació de poder ser el millor jugador del torneig, però que l’equip jugués tan bé va ser clau per tenir millors oportunitats de tir i un major percentatge. Estic molt content, perquè crec que és molt difícil ser l’MVP d’un torneig com aquest, ja que hi ha molts bons jugadors que fan grans números. Aquest premi se suma al bon paper que va fer Andorra en el torneig, amb una plata que fa gust d’or.

Imagino que els teus companys de selecció i el coach David Eudal s’han alegrat en veure que alçaves el trofeu com a MVP del torneig. Què et van comentar? Com era l’ambient?

Tots estaven molt contents! El David Eudal porta molts anys amb mi i m’ha vist progressar des que jo era molt jove, així que està molt orgullós de mi. Tot el món va pensar que m’ho mereixia perquè, al final, a banda dels números aconseguits, va quedar en evidència el lideratge a la pista i al vestidor. Si bé Irlanda tenia molts bons jugadors, no era tan clar qui comandava l’equip; en el nostre cas, era molt jove, el qual vaig poder liderar, i tothom em van ajudar i també va acceptar el meu rol des del primer moment. Això va ser clau. Estic molt content i orgullós.

Has rebut també missatges per part dels teus companys del MoraBanc Andorra?

Sí, la veritat és que han estat molt pendents de tot, mirant tots els partits per YouTube. Els hi agrada veure com gaudeixo de poder treure tot el meu bàsquet amb la selecció. Ells estan molt contents i valoren molt aquest premi ja que, encara que sigui un torneig de petits països, que no és d’un nivell altíssim com el de la Lliga ACB, saben que és molt difícil aconseguir aquests números i jugar d’aquesta manera. Avui estàvem tots al gimnàs i es van mostrar molt contents amb el premi de MVP, amb ganes que tot aquest joc el tregui al llarg d’aquesta temporada tan complicada.

Ara que parlem del teu club, com et prepares per a la pretemporada?

La preparació serà sobretot mental, crec que serà l’aspecte més complicat. Penso que estic molt bé físicament, però he de fer un canvi de xip molt ràpid. Si ahir estàvem a Irlanda celebrant la plata i l’MVP, ara arribo a Andorra a entrenar, amb la ment posada en el club i a començar de zero un altre cop. Si bé he gaudit aquest torneig, i el recordaré sempre, ara em toca centrar-me en el club i adaptar-me a nous sistemes, nous jugadors i nous rols. Hi arribo amb més confiança i amb l’empenta necessària per fer una bona pretemporada des de l’inici.

La temporada passada va ser molt complexa, especialment per la Covid-19, les lesions i un calendari molt ajustat. Dit això, quins són els objectius de cara a la temporada 2021-2022 a la Lliga Endesa, que començarà amb una visita a la pista del Coosur Real Betis?

Sí, comencem a Sevilla, on han aconseguit fer un gran equip. Crec que mantenim els objectius que teníem traçats la temporada passada, que són arribar a la Copa del Rei, arribar als play-offs de la Lliga ACB i arribar el més lluny possible a l’Eurocup. Si bé són objectius molt difícils, crec que aquest podria ser un bon any, perquè, tots els jugadors que vam patir les dificultats de la temporada passada i repetim enguany amb el club, ens hem quedat amb un regust de fer un esforç extra per no quedar-nos a mitges. Segurament els nous jugadors es podran sentir identificats molt ràpidament amb aquesta mentalitat i sí, penso que aquesta serà una molt bona temporada per al MoraBanc Andorra. Jo continuaré aportant el meu lideratge al vestidor i aprofitant al màxim els minuts que tingui perquè el club faci una temporada històrica.