Idili Lizcano, quan l’economia esdevé amor i passió

Idili Lizcano és un filòsof, que l’any 1984 va decidir dedicar-se al que realment l’apassionava: les plantes, les essències i les flors. Quan només comptava amb 24 anys, va muntar la seva empresa Alqvimia, que finalment resultaria un compendi de les seves passions. Per una banda, la botànica, per l’altra la filosofia i, finalment, el vessant empresarial.

Fotos: Josep Segura

Aquesta firma, que produeix cosmètics 100% naturals, es caracteritza pel seu respecte absolut per la natura i per contribuir a un nou paradigma mundial, amb un enfocament d’empresa més just, tant socialment com ecològicament. Aprofitant la seva estada a Andorra, ja que els seus exclusius productes es distribuiran al nou Spa de l’Hotel Park Piolets, Dona Secret ha tingut el plaer d’entrevistar-lo

Sentim curiositat per saber el significat del seu nom?

És una relació amorosa, Idili és amor i, per tant, el meu pare em va posar aquest nom i sempre he intentat fer-li honor. Jo crec que l’amor és l’essència de la vida, és més, crec que és qui sustenta tot l’univers. Jo crec que l’univers és consciència, que a la vegada és llum i aquesta consciència que és llum, és amor, aquesta és la meva filosofia.

Per les seves paraules, no és difícil esbrinar que vostè és filòsof, no?

Sí, vaig estudiar filosofia i, en un moment determinat de la meva vida, quan era jove, se’m va plantejar una disjuntiva, cap a on vaig?, em dedico a la filosofia i em quedo en una facultat, amb una vida de funcionari de l’educació o bé em dedico a la meva passió, que són les plantes les essències, les flors? Realment m’agraden les dues coses, però al final em vaig haver de decidir, m’embolico la manta al coll i faig allò que m’apassiona. I vaig muntar l’empresa, tenia 24 anys i en aquella època no hi havia startups, però realment era una startup.

“Valors com l’ètica, la sostenibilitat o l’amor, han de tornar-se a vincular amb valors com economia i empresa, que durant molts anys han estat separats i això ens ha portat a l’hecatombe ecològica on som ara”

És a dir, va sorgir un idil·li entre botànica, la filosofia i el món empresarial, no?

Sí, absolutament!, semblen coses dissociades, però jo, que he dedicat tota la vida a explicar que l’economia es pot fer des del cor, que no només es pot fer des de l’avarícia i des de l’ego, sinó que podem construir una economia que aporti prosperitat i, no només per uns quants, sinó per a tothom; hi crec en això, en la classe mitjana i en la prosperitat compartida. Valors com l’ètica, la sostenibilitat o l’amor, han de tornar-se a vincular amb valors com economia i empresa, que durant molts anys han estat separats i això ens ha portat a l’hecatombe ecològica on som ara.

Si aplica aquests valors dins de la seva empresa, Alqvimia ha de ser una firma molt diferent de la resta, però què és Alqvimia exactament, quina és la vostra història i quina la vostra filosofia?

Alqvimia és una empresa que va néixer ara fa molt de temps, quan jo tenia 24 anys, corria l’any 1984, i vaig començar amb la mateixa filosofia. Sempre he cregut que podem crear riquesa i prosperitat, però des de l’ètica, des de la moral, des de l’equilibri i el respecte més absolut cap a la natura. Per crear prosperitat, no cal destrossar el planeta, és una opció i és el que hem fet, ja que tenim una economia que està només impulsada per l’ego i l’ego és la ignorància, l’egoisme. I jo penso que, l’ésser humà és més feliç quan és més altruista i quan comparteix, per tant, l’economia es pot fer basada en el motor de la cobdícia, que és el que fem ara; una economia financera. Però, també es pot fer una economia impulsada per altres valors, que és el que he intentat fer tota la vida. I realment funciona, ja que fa 35 anys i encara no ens hem ensorrat, això vol dir que, el que dic no és teoria, no és d’un llibre d’autoajuda, això és del dia a dia, la praxi. Tampoc és fàcil, però jo em sento bé quan faig això, quan intento aplicar aquesta filosofia. Hi ha gent que m’entén i gent que no, però els que no m’entenen, fora! Nosaltres, en l’àmbit de l’empresa, practiquem un sistema d’organització que és molt habitual a França, Estats Units o Holanda, que es diu olocràcia. Aquest és un sistema, a través del qual ens hem carregat els caps de departament i les jerarquies i funcionem per cercles, on la gent participa. Òbviament hi ha una jerarquia, però les decisions es prenen d’una manera grupal i cada persona pot participar, dir la seva i prendre decisions que afecten la seva feina.

Productes Alqvimia ideats per Idili LizcanoQuè significa la polaritat energètica?

L’univers té dues grans energies, dues grans forces, una força que és centrípeta, que consisteix en la concentració dels planetes, i això s’anomena energia yang. Aquesta energia té relació amb l’escalfor i amb el foc. Després trobem la força centrífuga, aquesta es denomina ying i podem afirmar que, tota la vida està basada en aquestes dues forces, per una banda l’expansiu i per l’altra la contracció, el fred i la calor, i el sol i la lluna. La polaritat energètica consisteix en la necessitat d’equilibri d’un òrgan o un ésser humà. En el moment en què els òrgans perden l’equilibri, la persona es torna malalta. Si hi ha massa d’una força i poca de l’altra, es trenca l’harmonia. L’equilibri energètic és molt important, en tot, però sobretot, per a la salut.

Coneix totes les plantes del Pirineu?

No, totes no, però tinc una extremada sensibilitat i connexió, amor i respecte per les plantes. Hi va haver una època a la meva vida, quan vaig iniciar l’activitat empresarial, que feia de tot amb les plantes. Agafava l’essència, les macerava, les pintava, les dibuixava, feia flors seques, feia quadros amb elles, i tinc una gran passió pel món de les plantes i les flors.

“La polaritat energètica consisteix en la necessitat d’equilibri d’un òrgan o un ésser humà. En el moment en què els òrgans perden l’equilibri, la persona es torna malalta”

Quan parla d’això se l’il·luminen els ulls…

Sí, això es porta a dintre. Jo crec que, per tenir èxit, necessites tenir passió, és molt important a la vida que tothom es dediqui a allò que ha vingut a fer. Cadascú tenim un do i l’hem de trobar, després has de tenir el valor de dedicar-te a fer això.

D’on prové la matèria primera que utilitzen per a realitzar els seus productes?

Nosaltres som hereus de la ruta de la seda. Durant molt temps, la seda, les espècies i els perfums, eren elements molt preuats, que venien d’Orient. Eren tan valorades que, avui en dia, encara diem, vols que et pagui en diners o en espècies? Portar-les era molt costós i el seu valor era molt important. Això ha canviat però, la filosofia és la mateixa, nosaltres anem a buscar els millors olis essencials de flors i de plantes del món, i sempre anem a la recerca de la millor matèria primera. Si vols fer una cosa extraordinària, els ingredients han de ser extraordinaris, aquest és el secret de tot; ja sigui en una truita de patates, una vedella amb bolets, un perfum o roba. Si tens un material dolent, per molt que el sàpigues elaborar, la qualitat serà dolenta. Per tant, la matèria primera ha de ser de primeríssima qualitat i nosaltres busquem els millors proveïdors d’olis essencials d’arreu del món: rosa de Bulgària, Absolut de gessamí de Mysore, oli essencial Ylang Ylang d’Indonèsia, gerani hiperlargònin graveolan d’Egipte, etc.

Quants articles fabriqueu a Alqvimia?

Fabriquem 300 tipus de referències, que abasten una gamma molt alta de productes, que van des dels olis essencials purs, fins a una àmplia gamma de productes de cosmètica facial, corporal, així com productes que estan més relacionats amb els estats emocionals, com ara preparats antiestrès, energètics, estimulants, etc. Però l’especialitat d’Alqvimia és la de transformar l’energia femenina.

“Nosaltres anem a buscar els millors olis essencials, de flors i de plantes, del món i sempre anem a la recerca de la millor matèria primera”

On es poden trobar els seus productes?

A Andorra, els comercialitzem a diferents punts, però un dels més emblemàtics és l’Hotel Piolets Park, és on estem més identificats; ja que sentim una afinitat molt gran, entre la filosofia de l’hotel i la de la nostra marca. La preocupació pel medi ambient, la manera de fer les coses, des de la consciència i des de l’amor, crea una empatia entre l’equip professional d’ambdues empreses. A Barcelona i a Madrid, tenim botigues pròpies, després tenim centres d’estètica al llarg de tot l’estat espanyol i a diferents països. Tots ells d’un posicionament elevat, ja que Alqvimia és una marca de luxe natural.

És evident que per ser distribuïdor d’Alqvimia s’ha de combregar amb la seva filosofia, no?

Absolutament, has d’estar totalment identificat perquè, en cas contrari, no pots transmetre. Jo faig negoci des del cor i, tots els que em segueixen, l’han de fer igual. Si es fa amb aquesta filosofia, s’assoleix l’èxit però, si hi ha empresaris que només busquen els diners, Alqvimia no és la seva marca. Els valors d’una marca són importantíssims.

Sembla que, a banda d’aplicar la piràmide de Maslow en la seva gestió empresarial, també ha estat precursora del coaching amb la seva filosofia empresarial, no?

No sé si soc precursor del coaching, però crec en l’ésser humà i, a més a més, penso que aquest, en el seu lloc de treball, té el dret a sentir-se ple i entenc que, el lloc de treball, hauria de ser un escenari de creixement personal, emocional i espiritual. Sé que costa, perquè la gent està a vegades en un núvol i han de despertar, però jo almenys ofereixo aquesta possibilitat de transformació i el coaching és això contactar amb la part positiva de l’ésser humà.

Què espera vostè del futur?

Que siguem capaços d’estimar el planeta, d’estimar la resta d’éssers humans i també d’estimar-nos a nosaltres mateixos. El problema que tenim en aquests moments és de manca d’amor, ens hem desconnectat de l’amor i ens hem endollat a l’egoisme. Però espero que ens reconnectem amb l’amor perquè l’amor és la porta de la felicitat.