Josep Estrada: “Els nens s’han de trobar a gust quan venen a l’hospital”

La primera planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell ha experimentat un canvi total. Allà on hi havia parets tristes ara hi ha colors pastel i dibuixos alegres, tot per acollir els menuts que han de passar per l’hospital. El doctor Josep Estrada és el cap de pediatria i neonatologia del centre i es mostra encantat amb el canvi.

Què ha passat aquí?

Sí, és un gran canvi… Aquesta planta necessitava que se li rentés la cara, i vam aprofitar l’oportunitat, en col·laboració amb el departament de Comunicació i Imatge del centre, per fer aquesta remodelació. Hem “pediatritzat” la unitat, fer que la imatge d’aquests espais que acullen nens els sigui més propera i confortable, per tal que s’hi trobin a gust. D’altra banda també respon a una recomanació del nostre hospital assessors, Sant Joan de Déu, que ens aconsellava aquesta adaptació als petits.

Què s’ha fet exactament?

S’ha pintat tota la unitat amb uns colors inspirats en l’art de Sant Martí, principalment càlids, s’ha buscat el confort per als pacients i s’hi ha afegit motius infantils tant al passadís com a les habitacions.

Ha estat un canvi estètic…

Per ara sí, però estem treballant en la revisió de molts circuits, ben aviat en farem la presentació. Així, el que ara ha estat un canvi estètic, es complementarà amb un canvi de manera de fer en l’àmbit assistencial. Busquem ser el menys invasius possible, que el nen no visqui els procediments de forma traumàtica. Així lligarem els dos conceptes, l’estètic i el funcional.

“El que ara ha estat un canvi estètic, es complementarà amb un canvi de manera de fer en l’àmbit assistencial”

Estem parlant de mares i nadons, també.

Sí, és clar. Aquí tenim les mares que donen a llum i també els nens fins als 14 anys.

Teniu prou habitacions per atendre aquesta franja de població?

Normalment sí, tenim períodes amb més ocupació com ara a l’hivern, però amb les 15 habitacions que tenim a la primera planta arribem a cobrir les necessitats.

Teniu un mitjà de transport particular per als petits…

Sí, gràcies a la donació de la Federació Andorrana de Futbol vam comprar un cotxet elèctric que ha tingut molt èxit entre els menuts. Així, els desplaçaments que han de fer els nens per anar a fer proves o per baixar al quiròfan, sempre que no hi hagi contraindicació, els fan amb aquest cotxet. L’experiència ha estat molt positiva, tant per als petits pacients, per als familiars i també per a nosaltres. D’altra banda, estem oberts a noves idees i iniciatives per incorporar altres elements lúdics que puguin agradar als nens per trencar amb la imatge de l’hospital.

Dr. Josep Estrada metge de l'hospital Nostra Senyora de Meritxell
Foto: McGrau
Quins són els nous projectes de l’àrea de pediatria i neonatologia?

Estem treballant arran de diferents especialitats pediàtriques per incorporar-ne de noves, estem valorant la possibilitat de fer a Andorra algunes intervencions que avui s’han de fer a fora, ja sigui per l’edat del nen o pel tipus d’intervenció. Tenim la valuosa col·laboració amb l’hospital Sant Joan de Déu que ens ajuda en tot això.

Quan fa que teniu un acord amb ells?

Vam signar un conveni al 2014, que s’ha anat renovant cada any, perquè totes dues parts el considerem molt positiu, hem aconseguit millorar l’assistència i també és interessant arran de la formació continuada, ja que els nostres efectius van regularment a Barcelona a fer estatges en aquest hospital. Igualment s’ha optimitzat la derivació dels pacients d’Andorra a Sant Joan de Déu, on reben un tracte excel·lent.

La majoria de patologies es poden tractar aquí?

Derivem els malalts greus i algunes malalties cròniques i els nens malalts de càncer, així com cirurgies complicades amb nadons.