Lucía Martínez: “La farina i el llevat són els productes més buscats”

La Lucía té el seu lloc de treball al departament d’informàtica de Pyrénées Pas de la Casa i a conseqüència del tancament del magatzem al Pas a causa de la pandèmia de la Covid-19 li van proposar treballar com a caixera a l’Andorra 2000. Des d’aquest lloc ha pogut viure el neguit de les persones que hi anaven a comprar els productes bàsics.

-Com ha vist la Covid-19 des de la caixa del supermercat?

-Està sent una vivència interessant i molt diferent del que vivia al Pas de la Casa, els clients busquen establir conversa, l’apropament, i crear lligams i complicitat amb les persones que els atenen. Es nota l’aïllament!

-A quines mesures de seguretat els va obligar l’empresa?

-Hem de portar mascareta, guants, mantenir la distància de seguretat entre les persones d’un metre com a mínim i a desinfectar-nos contínuament les mans amb gel. També ens van donar instruccions concretes sobre com treure’ns els guants per evitar contagis. També van instal·lar uns metacrilats a les caixes per estar més protegits i garantir la distància amb els clients.

El fet que més m’ha impactat ha estat veure nens petits amb mascareta

-Amb quines normes de seguretat han de complir els clients?

-Sí, tenim guants i gel desinfectant a la seva disposició, tot i que hi ha persones que porten els guants de casa.

-Tothom compleix amb les normes?

-Sí, gairebé tothom, algú potser es queixa i diu que no n’hi ha per tant, però en general es compleix.

-Els primers dies es van buidar els prestatges?

-Sí, fins i tot avui encara hi ha productes com la farina i el llevat que tan bon punt arriben, marxen! Es nota que la gent fa pa i pastissos…

-El paper higiènic va ser un dels productes més demanats, per què?

-T’he de confessar que no en tinc ni idea… És un fet que els primers dies tothom en comprava, així com els productes de neteja i desinfectants.

-Heu seguit fent el servei a domicili?

-Sí, i hem notat un increment molt important arran de les compres per la web.

-Creu que això canviarà els hàbits dels consumidors?

-Penso que sí, els clients s’estan acostumant a la facilitat a comprar on line, i crec que seguirà aquesta tendència.

Els clients busquen establir conversa, l’apropament, i crear lligams i complicitat amb les persones que els atenen

-Els clients han utilitzat més la targeta de crèdit que l’efectiu?

-Sí, hem notat un increment del pagament amb targeta, tot i que la gent gran segueix pagant en efectiu. Sempre aconsellem que el pagament es faci amb targeta, però no podem condicionar el client.

-Ha sentit por en algun moment?

-Por com a tal, et diria que no, encara que reconec que he sentit un cert neguit davant de la situació i dels possibles contagis.

-Quina imatge l’ha impactat més d’aquesta crisi?

-El fet de veure nens petits amb mascareta. Un dia va entrar un pare amb tres nens, el més gran devia tenir uns 5 anys, i tots duien mascareta i el pare els va fer posar guants a tots en entrar. Em va impressionar…

-Recorda alguna anècdota d’aquests dies?

-Una de divertida i que té a veure amb la mascareta… Porto els cabells curts i aquell dia no duia arracades i, és clar, portava la mascareta que em tapava gairebé tota la cara. A l’hora de passar la compra i cobrar a un client, em mira i em diu: “Gràcies maco, que tinguis una bona tarda!”. Jo el devia mirar estrany, es va adonar del seu error i es va excusar amb un “no sé, però jo sempre foto la pota”…