Manel Cerqueda: “la nostra millor estratègia és donar suport als clients”

Andbank ha celebrat, recentment, els seus 90 anys de trajectòria al Principat d’Andorra. Va ser, a partir del 30 de desembre del 1930, quan el Banc Agrícol i Comercial va posar la primera pedra per a la construcció d’un sistema financer sòlid i de referència mundial. Ha rebut diversos reconeixements per diferents entitats lligades al sector financer, com ara a la revista britànica The European, que va guardonar l’entitat com a millor banc de gestió de patrimonis, el 2017, amb el premi a la innovació digital en banca privada a Espanya, el 2018; i el 2020  ha estat reconegut com a Banc de l’Any d’Andorra i millor banc de Banca Privada, uns títols atorgats per la prestigiosa revista britànica The Banker, així com a millor banc digital, per la publicació International Finance. Manel Cerqueda Donadeu, president del grup Andbank, des de l’any 2002, ens explica la seva experiència al capdavant d’Andbank, la transformació, el creixement, el compromís i la capacitat de resiliència, d’una entitat que ha sabut adaptar-se a les diferents vicissituds i obstacles pels quals ha hagut de passar tot el sistema financer andorrà.

Per César De Pablos · Foto: Andbank
Andbank porta 90 anys de trajectòria al país, quina ha estat la clau per garantir la permanència de l’entitat durant gairebé un segle?

Acompanyar als nostres clients, estar al seu costat, és la nostra millor estratègia a llarg termini, i això només és possible fer-ho en l’entorn d’una empresa familiar on no sentim la pressió d’obtenir resultats immediats. Addicionalment, al llarg de tots aquests anys, hem construït una cultura i uns valors a l’empresa que, complementat amb el talent i l’esforç dels nostres empleats, han sigut determinants a l’hora d’adaptar-nos a tots els canvis que el sector ha anat patint al llarg de la nostra història.

Per vostè, com a president del Grup, què representa formar part de la història d’un banc molt important en el desenvolupament d’Andorra?

Per a mi va ser una gran responsabilitat i un honor rellevar en el seu moment al meu pare, Manuel Cerqueda Escaler, al capdavant del banc. Recordo, com si fos ahir mateix, l’Andorra de quan era jove, veure com ha crescut el país i el banc és quelcom que m’omple de satisfacció.

Què va representar la fusió de Banc Agrícol i Banca Reig?

La fusió de l’any 2001 va ser un gran exemple de la nostra capacitat d’adaptació als nous temps, tant la família Ribas com la família Cerqueda teníem clar que volíem diversificar els nostres negocis. Vam comprendre que, unint els nostres esforços, podríem escometre la internacionalització amb més garanties que no pas si cadascun ho hagués fet pel seu compte. Vint anys més tard podem dir que, sens dubte, va ser tot un encert.

“Per a mi va ser una gran responsabilitat i un honor rellevar en el seu moment al meu pare, Manuel Cerqueda Escaler, al capdavant del banc”

Quines qualitats es necessiten per a presidir, amb èxit, un grup financer com Andbank?

Sempre he dit que la meva principal tasca al banc és la d’arbitrar perquè, les decisions que es prenen en el Consell d’Administració, s’implementin de la millor manera possible. Per això, cal mesura i diplomàcia en l’exercici de les meves funcions.

Durant la seva gestió, quins han estat els moments més delicats?

Durant els més de trenta anys en la presidència hi ha hagut diferents moments delicats. Darrerament, el sistema financer Andorrà ha patit les conseqüències de la crisi financera del 2008, del cas BPA, i ara, de la crisi provocada per la pandèmia COVID-19, aquestes situacions han desencadenat un terratrèmol regulador a nivell global. Mai, a la història de la banca, s’havien hagut d’implementar tantes normatives noves en un espai tan reduït de temps, canviant el paradigma del sector completament.

“La fusió de l’any 2001 va ser un gran exemple de la nostra capacitat d’adaptació als nous temps”

Podria destacar quines han estat les fites més importants que han assolit com a entitat bancària?

M’agradaria destacar el caràcter global de la nostra entitat, sent els primers d’Andorra en fer una forta aposta per sortir a l’exterior. Avui, Andorra com a jurisdicció només representa el 15% del Grup Andbank en volum de negoci, convertint-nos en la major multinacional del país, amb presència a Espanya, Brasil, Luxemburg, Mèxic, Mònaco o Israel, entre altres.

Certament, la pandèmia us ha obligat a adaptar la vostra gestió a les necessitats dels vostres clients. Podria explicar-nos quines han estat aquestes accions?

La pandèmia ens ha agafat a les acaballes d’un llarg procés de transformació tecnològica que vàrem iniciar l’any 2014; hem canviat tant els programes informàtics com les infraestructures del banc. Aquesta digitalització ens va permetre que, el març del 2020, pràcticament d’un dia per l’altre, gairebé el 90% de la plantilla teletreballés sense que els clients experimentessin un deteriorament en el servei. A més de reunir-nos per videoconferència, hem intensificat la nostra comunicació, a través de canals digitals i xarxes socials, organitzant webinars i podcasts perquè els nostres clients segueixin sentint el nostre suport.

“La pandèmia ens ha agafat a les acaballes d’un llarg procés de transformació tecnològica que vàrem iniciar l’any 2014”

Com avalua la salut del sistema financer andorrà?

El sistema financer andorrà ha patit molts canvis al llarg de la seva història i sempre s’hi ha sabut adaptar molt bé. Com ja he comentat, el repte ara és ser capaços de digerir tots els canvis normatius que venen d’Europa, els pròxims anys seran clau i, si entre tots fem les coses bé, no haurem de patir, doncs el saber fer de la banca andorrana és ben reconegut arreu.

És necessari dependre d’Europa en l’àmbit financer?

Difícilment podem prescindir d’Europa, som al bell mig del continent i els nostres principals socis comercials en són estats membre. Si volem ser reconeguts internacionalment com una plaça financera equiparable a la de qualsevol país occidental hem d’adoptar les normatives dictades des del Banc Central Europeu i la resta d’Institucions.

Part de la ciutadania demanda que Andorra sigui present a diferents fintechs i plataformes de pagament digital, com ara Apple Pay, PayPal, entre d’altres. Quina és la posició d’Andbank davant d’aquesta qüestió?

I no els falta raó, avui dia es fa difícil no poder disposar d’aquests serveis, fins i tot per a mi que no vaig néixer precisament amb una tablet a les mans. Tinc constància que s’estan fent esforços perquè aquests serveis arribin a Andorra, esperem que sigui ben aviat per què creiem que no s’han de posar traves al progrés.

“Hem intensificat la nostra comunicació, a través de canals digitals i xarxes socials, organitzant webinars i podcasts perquè els nostres clients segueixin sentint el nostre suport”

Com serà la banca del futur?

Serà una banca totalment digitalitzada, molt eficient en costos, on les oficines a peu de carrer perdran el protagonisme. Recentment, a Espanya ja n’hem pogut veure les primeres conseqüències, en forma de grans fusions, per guanyar volum i captar sinergies en costos, amb l’objectiu de poder ser rendibles a llarg termini. En resposta a aquests reptes, l’any 2018 vam llançar a Espanya un banc digital anomenat MyInvestor, i avui amb orgull podem dir que és la major Fintech d’Espanya i la tretzena d’Europa per volum de negoci.

A curt i mitjà termini, quins són els objectius més importants d’Andbank?

El nostre objectiu principal, en l’actual pla estratègic, és seguir creixent en les dotze jurisdiccions en les quals som presents, mantenint la solidesa del nostre balanç, i posant èmfasi a Espanya i Brasil on tenim més potencial de creixement.

“Difícilment podem prescindir d’Europa, som al bell mig del continent i els nostres principals socis comercials en són estats membre”

A nivell personal, què li queda per fer?

A la meva edat a nivell professional més que nous reptes el que desitjo és portar a bon terme els projectes que tenim en marxa. A nivell personal aprofitar el meu temps per gaudir de la vida amb la família.