Dra. Mònica Sanjuan: “Els resultats de la medicina estètica es tradueixen en benestar general”

Fer que un pacient es vegi bé per fora i que aquest benestar també es reflecteixi per dins, és l’objectiu de la doctora Mònica Sanjuan, cada vegada que un pacient visita l’Skin Center Advanced Medical Spa by Júlia, el centre mèdic al qual està al capdavant, des de fa dos anys.

Text i foto: Noelia Farias
Parlar de medicina estètica és el mateix que parlar de cirurgia estètica? Hi ha una bretxa molt àmplia entre tots dos conceptes?

Sí que hi ha diferència, perquè són dos conceptes totalment diferents, i és veritat que en tots dos casos busquem millorar alguns aspectes del pacient, sobretot la bellesa exterior, però en el cas de la medicina estètica s’empren tractaments no invasius. En canvi, en l’àmbit de la cirurgia estètica es fan intervencions quirúrgiques als pacients.

Tots els tractaments que s’apliquen en el camp de la medicina estètica són no invasius?

Gairebé el 85% dels tractaments que apliquem en el camp de la medicina estètica són poc invasius. A part de les injeccions, els tractaments més invasius poden ser aquells que s’usen fils, però la resta dels mètodes que apliquem són molt poc invasius. L’ús d’aparells d’última generació permet que les tècniques que s’apliquen siguin molt més segures, aconseguint molt bons resultats.

A més de no invasius, també són indolors o generen una certa molèstia?

El tema del dolor és molt relatiu i depèn de cada pacient, ja que es percep de manera molt diferent. Quan fem tractaments mèdics estètics sí que podem punxar a un pacient, però sempre es fa dins d’un context molt controlat. S’aplica crema anestèsica abans, tot amb l’objectiu que el pacient estigui el més confortable possible. És cert que hi pugui haver alguna molèstia, però és totalment tolerable.

Creus que la medicina estètica afavoreix el culte a la imatge o, per contra, aporta més beneficis dels que es creu?

Crec que depèn molt de cada persona. Nosaltres, com a professionals de la medicina estètica, busquem que el pacient aconsegueixi un benestar general del seu cos. El nostre objectiu és que la pacient o el pacient que vingui al centre, i que estigui buscant una millora física, es pugui sentir millor per fora perquè després aquest benestar també el noti per dins. També la medicina estètica és un mecanisme de salut amb el qual podem cuidar-nos, cuidar la pell, mantenir hàbits alimentaris saludables, tenir un estat físic en condicions adients, no és només és un tema estètic, sinó que aquest benestar que s’aconsegueix repercuteix en la salut en general.

Hi ha alguna edat indicada per començar a cuidar-se en aquest àmbit?

No hi ha cap edat per començar a cuidar-se. En medicina estètica està molt en voga l’ús d’aquesta com a medicina preventiva. Per exemple, hi ha tractaments per cuidar la pell i per retardar l’envelliment. És un camp molt maco, en el qual es fan petits canvis, sempre treballant en la qualitat de la pell.

Existeix la creença que les dones són les que més es cuiden la pell i el cos. En l’actualitat, continua passant el mateix o la tendència s’iguala entre homes i dones?

La cartera és molt àmplia. Tractem homes, dones i joves. És un camp molt extens i, en el cas dels homes, els tractaments que demanden sempre tenen a veure amb el cos, no tant amb l’aspecte facial, com passa amb les dones. Les dones acostumen a treballar més totes les zones del cos.

Com s’aconsegueix l’equilibri entre el desig del pacient i el que realment necessita?

Potser és la part més difícil d’aquest camp de la medicina, però s’aconsegueix amb un bon assessorament. S’ha de fer també un treball psicològic per decantar la balança i que el pacient entengui el que és més convenient per a la seva salut.

Suposo que, des que vas començar a treballar en aquesta àrea de la medicina, fins al dia d’avui, has pogut veure la seva evolució. En quin aspecte ha patit més canvis?

Sobretot en el camp tecnològic, que permet aplicar tècniques molt noves i amb resultats molt bons. També avança quant a productes i materials, ja que els que s’utilitzen actualment no tenen res a veure amb els que s’usaven fa uns anys.

Quina és la tècnica més innovadora que estan aplicant al centre?

Estem treballant amb un nou aparell per a fer tractaments de Criolipólisis, que és el Cool Sculpting. És una màquina que ofereix resultats excel·lents, que compta amb una tecnologia molt segura i que no produeix efectes secundaris. A través de la Criolipólisis podem tractar el greix localitzat, mitjançant el fred. La zona que es tracta rep una temperatura de -7 graus, aproximadament, la qual cosa fa que les cèl·lules grasses, és a dir els adipòcits, a aquesta temperatura morin. Amb aquesta tècnica es redueix entre un 25 i 30% de greix en la zona treballada. Es recomana almenys dues sessions per aconseguir una reducció d’un 50 o 60% del greix. El resultat que ofereix la Criolipólisis és perdurable en el temps, no definitiu, però gairebé.

A nivell facial, quins tractaments ofereix el centre?

Comptem amb diferents protocols i els tractaments s’adeqüen a cada pacient, sempre tenint en compte les seves necessitats. En aquesta època de l’any, a mi m’agrada molt treballar amb làser per rejovenir el rostre, treure taques, les arrugues fines de la pell, i aportar lluminositat. EL làser, també es pot complementar amb altres tractaments que inclouen àcid hialurònic, vitamines o tractaments com ara el PRP (Plasma ric en plaquetes) què és un mètode molt natural, a través del qual s’extreu sang del pacient, se centrifuga i el sèrum de la sang es pot aplicar, tant en la cara com al coll i l’escot.

En el cas de les estries, existeixen tractaments que les facin desaparèixer o sempre quedarà la marca?

Les estries són un trencament de la pell, i és difícil que desapareguin del tot, no obstant això, amb tractaments sempre es pot millorar moltíssim, tot depèn de l’estria si és més vermella o blanca. Generalment, les tractem amb làser i es poden aconseguir resultats excel·lents.

 Pel que fa a la pèrdua de pes, quina mena de tractaments es poden realitzar?

Treballem amb diferents tipus de dietes, i una de les que més usem és la dieta PronoKal. Es tracta d’un excel·lent pla alimentari que permet perdre pes de manera ràpida i segura. Els pacients que finalitzen el tractament acaben encantats amb els resultats. A través d’aquest mètode, intentem canviar l’estil de vida del pacient perquè aconsegueixi una dieta saludable.

També, dins de l’ampli ventall que ofereix el centre, hi ha una àrea de salut genital. Què tracta aquest camp?

Es poden millorar molts aspectes de la nostra salut genital com ara la coloració genital i la sequedat vaginal, la qual cosa repercuteix en la lubricació al moment de mantenir relacions sexuals. En molts casos, acudeixen a la consulta pacients joves que han fet quimioteràpia i que tenen com a efecte secundari aquest tipus de problemes.