La Covid-19 no va aturar el pas dels Reis d’Orient

A causa del repunt de la pandèmia, Ses Majestats els Reis d’Orient van haver de ser més enginyosos per poder arribar a tots els racons del país, on els més petits els esperaven amb ànsies i il·lusió.

Fotos: Noelia Farias · César De Pablos · Comú d’Andorra la Vella/Tony Lara · Comú de la Massana/Eduard Comellas · Comú de Sant Julià de Lòria · Comú de Canillo

La incertesa va marcar el rumb de les passades festes nadalenques, ja que la realitat sanitària que travessava el Principat no era pas la millor. No obstant això, les autoritats i els Reis d’Orient es van arremangar perquè cap infant es quedés sense l’oportunitat de saludar a Ses Majestats durant el seu pas pel territori nacional.

Visita glaçada a Canillo

Melcior, Gaspar i Baltasar van tenir una jornada molt agitada el passat cinc de gener, ja que van recórrer, de punta a punta, tota l’extensió del Principat per complir amb el compromís d’obsequiar il·lusió i moments gratificants a les famílies i, especialment, als més petits de casa. A Canillo, ni tan sols el fred va impedir que els Reis d’Orient passegessin per tots els pobles de la parròquia.

Reis d'Orient a Canillo
Recepció al Rosaleda i festa de llums al Pas de la Casa

A Encamp, Ses Majestats van gaudir d’una de les recepcions més multitudinàries. Per a l’ocasió, el flamant Hotel Rosaleda, seu del Ministeri de Cultura i Esports, va ser l’epicentre d’aquesta trobada massiva a la qual van assistir grans i petits. Aleshores, els presents van gaudir d’un espectacle de raigs làsers projectats a la façana lateral dreta de l’edifici i, posteriorment, van passar esglaonadament a saludar a Melcior, Gaspar i Baltasar, i fer-se la fotografia de rigor.

Llums a Encamp

Al Pas de la Casa, la rebuda dels Reis d’Orient seria força impactant, ja que el Comú d’Encamp va recuperar la tradicional baixada de torxes. Aquell bonic moment va quedar segellat en la memòria dels presents amb un impressionant castell de focs que va omplir el cel de llums i colors. Cal dir que, tant a Encamp com al Pas de la Casa, Ses Majestats van felicitar el petit Enzo, encampadà, en ser el primer nadó nascut el 2022.

Reis d'Orient a Canillo

Durant la durada de les festes, Encamp es va engalanar per celebrar-les de la millor manera. L’Indret Màgic, amb tallers, mercats nadalencs, sessions cinematogràfiques, espectacles i altres activitats, va permetre unir les famílies en activitats adaptades al context de pandèmia.

Els cònsols encampadans Laura Mas i Jean-Michel Rascagnères van rebre els Reis d’Orient a Encamp

Eufòria a Ordino

L’adoració del nen Jesús, a l’església parroquial de Sant Corneli i Sant Cebrià, va ser l’avantsala de tot el goig i l’eufòria que es van viure a la plaça Major d’Ordino, on centenars de persones van saludar a Melcior, Gaspar i Baltasar, que van venir acompanyats dels Patges Reials, del Carter Reial i de les Reines.

Reis d'Orient a Ordino

Aleshores, al centre d’Ordino es feien llargues cues per fer-se la foto amb Ses Majestats, però també per lliurar les cartes amb els desitjos més anhelats per tota la canalla. A causa de la pandèmia, per descomptat, el format de la tradicional cavalcada pels pobles ordinencs va canviar per una trobada més curta, però igualment alegre, en què els infants van marxar molt contents i cucurutxo en mà.

Els Reis d’Orient van sortir des de la Casa Pairal fins a la plaça Major

Goig a Les Fontetes

Com cada any, Ses Majestats van arribar a La Massana a lloms de cavall, essent la plaça de Les Fontetes el punt de trobada de totes les famílies i la canalla massanenca. Les cònsols de la parròquia, Olga Molné i Eva Sansa, van lliurar als Reis d’Orient la clau que obre les llars de La Massana, de manera que cap veí es quedés sense rebre la màgia que acompanya aquesta festivitat.

Coincidint amb la celebració d’aquell 5 de gener, les Fontetes es va convertir en un plató de televisió de la mà del canal francès M6, que va transmetre un episodi del programa ‘Tous en cuisine’, en què el xef Cyril Lignac i el presentador Jérôme Anthony van preparar un deliciós tortell de Reis.

Reis a la Massana
Andorra la Vella manté la cavalcada de Reis

Malgrat l’increment de casos de la Covid-19 que ha afectat totes les parròquies del Principat, Andorra la Vella va repensar la seva cavalcada de Reis perquè la capital pogués celebrar aquesta festivitat de la millor manera. És així com l’activitat va allargar el seu recorregut, perquè no hi hagués aglomeracions de la magnitud d’anys previs a la pandèmia. Si bé no es van repartir caramels ni Ses Majestats van poder rebre les cartes de mans dels mateixos nens, el comú sí que va mantenir habilitada l’Oficina de Correus Màgica de la plaça Guillemó.

Reis d'Orient a la capital

Com cada any, l’espectacularitat, la música i el color no van faltar en aquesta desfilada, on la companyia Mademoiselle Paillette va passejar, a més a més, amb xanquers, actors i malabaristes.

Sant Julià de Lòria, una cavalcada diferent

A diferència del 2021, l’any 2022 sí que va permetre la visita de Melcior, Gaspar i Baltasar a la parròquia de Sant Julià de Lòria amb la tradicional cavalcada, tot i que el format va canviar parcialment. El llançament de caramels va canviar per punts de recollida de dolços per als infants que, al mateix temps, van poder fer una reserva prèvia per conversar i fer-se la foto amb els Reis d’Orient. La cavalcada, que va començar a la plaça Francesc Cairat, va arribar a la seva fi a la plaça de la Germandat.

Reis a la Massana

Ses Majestats visiten el Prat del Roure

De la mà de la Unió Pro-Turisme d’Escaldes-Engordany, els Reis d’Orient es van trobar amb els infants, a la sala del Prat del Roure, on van escoltar els desitjos dels més petits i, per descomptat, van rebre les cartes que arribaven a darrer minut. És que, un dia abans, el Carter Reial ja havia avançat una mica la feina de recollir les peticions de tota la canalla escaldenca.

Reis d'Orient a Escaldes-Engordany

Tot i que la cavalcada conjunta entre la capital i la setena parròquia no va ser possible, com a previsió per a evitar aglomeracions, la desfilada sí que va tenir lloc amb tres carrosses des de les quals Melcior, Gaspar i Baltasar van saludar les famílies d’Escaldes-Engordany.

Enguany, la Unió Pro-Turisme d’Escaldes-Engordany va anar pel camí segur i va decidir cancel·lar la cavalcada conjunta entre Andorra la Vella i Escaldes-Engordany