Quim Barceló, rere la cohesió social entre persones sordes i oients

Conscient dels reptes que han d’afrontar les persones amb discapacitats sensorials en el seu dia a dia, Quim Barceló i el seu equip van crear Parl’APP, un projecte que va néixer com una startup i que, a poc a poc, ha facilitat l’accés universal a la informació turística. Parl’APP és, precisament, l’organitzadora i impulsora del 1r Festival Internacional de Cinema en Llengua de Signes d’Andorra (els Premis SIGNEMA), el qual compta amb el reputat cineasta Lázaro Contreras com a director artístic, pregoner i difusor d’aquesta cita que tindrà lloc entre els dies 8 i 10 de setembre. Amb Barceló, esbrinem els detalls del festival.

Foto: César De Pablos
Què és Parl’APP i com va néixer la iniciativa?

Parl’APP va néixer per facilitar al turista i al públic general informació audible sobre diferents punts d’interès turístic del país. Aquesta era la nostra idea inicial, la de fer una audioguia, però vàrem treballar profundament en el projecte i vam concloure que, ja que ho fèiem, ho havíem de fer inclusiu dotant-lo d’accessibilitat universal. Així, doncs, vam complementar la informació d’àudio incorporant la llengua de signes en els diferents idiomes disponibles a la plataforma. Tota aquesta informació és accessible a través d’un QR imprès sobre un suport especial, una ‘placa Parl’APP’, la qual també compta amb text en braille, de forma que les persones cegues poden interpretar de manera autònoma quina informació li donarà el QR una vegada l’escanegi. D’aquesta manera, donem cobertura a tres conjunts importants de persones; primerament, a aquelles sense cap tipus de discapacitat sensorial, i també a les persones invidents i sordes. Això és Parl’APP.

Mencionaves que vau haver de traduir la llengua de signes a diferents idiomes, la qual cosa resulta molt curiosa, ja que, en efecte, aquesta canvia del francès al castellà i del castellà al francès. Us va suposar un repte molt complex?

Sí, totalment. És tot un repte. De fet, nosaltres cada dia anem aprenent. Evidentment, la llengua de signes té aquesta particularitat de tenir diferents idiomes i, per tant, cadascun té la seva singularitat. Per exemple, hi ha coses o llocs que no es poden traduir en llengua de signes i s’ha de crear un signe específic en aquesta situació. En aquest sentit, amb el nostre equip de professionals, hem treballat en la creació de signes específics per a explicar coses d’Andorra que, universalment, no estaven definides.

Podríem dir que aquesta sensibilitat és la que us va portar a crear el 1r Festival Internacional de Cinema en Llengua de Signes d’Andorra?

Sí. La idea de dur a terme aquest festival parteix de la nostra inquietud de portar un projecte que funciona molt bé a un nivell superior. Actualment, tenim aproximadament 170 ‘plaques Parl’APP’ distribuïdes a diferents punts del país que, anyalment, sumen una mitjana de 90.000 escanejos.  Això no vol dir que 90.000 persones cegues o sordes les facin servir, sinó que són utilitzades per tothom. En veure que teníem coberta aquesta branca turística, ens vam voler atansar a la cultural.

Com es va donar aquest procés?

En desenvolupar Parl’APP, hem tingut l’oportunitat de conviure amb la comunitat sorda i d’intercanviar experiències, essent una d’elles la d’impulsar noves activitats al voltant d’aquesta discapacitat, la qual és invisible i potser aquest fet frena la possibilitat que les persones sordes siguin considerades de la mateixa manera que qualsevol altra persona. Per a visibilitzar, doncs, aquesta discapacitat i facilitar a aquestes persones un espai d’empoderament, vam decidir crear un festival de cinema en llengua de signes. Ja se’n fan a diferents ciutats del món, com ara Madrid o Tolosa, però sempre amb un caràcter local, no n’hi havia cap de país, com és el nostre cas. Això ens va donar molta força per a tirar endavant aquest projecte per al qual vam registrar la paraula ‘SIGNEMA’, que fusiona les paraules ‘cinema’ i ‘signe’, i donen nom als premis que s’atorgaran en el marc del 1r Festival Internacional de Cinema en Llengua de Signes d’Andorra.

Com bé remarques, hi haurà l’atorgament de premis i també la projecció dels 10 curtmetratges finalistes. A banda d’aquestes activitats, n’hi haurà alguna més?

Sí. Val a dir, primer de tot, que s’han presentat a concurs 35 curtmetratges provinents de països com ara Espanya, França, Canadà, o Andorra, entre elles ‘Sorda’, una producció que ha estat preseleccionada per als Premis Goya. Ja que aquest esdeveniment és molt atractiu per a aquest col·lectiu, fins i tot per a persones de diferents racons del món, volíem dotar-lo d’un component turístic. Així, la cita començarà el 8 de setembre amb una recepció de benvinguda que comptarà amb la presència dels directors de cinema seleccionats i les autoritats del país, mentre que l’endemà, a partir de les 9 del matí, es farà un workshop o taula rodona que abordarà la cohesió social entre persones sordes i persones oients, així com el panorama del cinema sord. Aquesta activitat es farà al Centre de Congressos d’Andorra la Vella i d’accés obert a tothom i totalment gratuïta. Serà un espai de debat i d’aprenentatge. Aquella mateixa tarda, a l’Auditori Nacional, es premiaran les millors obres presentades i, de cara al diumenge, es farà un recorregut turístic amb les persones que hagin decidit passar tot el cap de setmana amb nosaltres, que consistirà en fer una ruta per alguns dels paratges que compten amb ‘plaques Parl’APP’, perquè, de manera autònoma, puguin escanejar-les i conèixer l’entorn.

Ens pots avançar quines han estat les 10 obres seleccionades?

D’aquestes 10, el dissabte 9 de setembre premiarem el millor curtmetratge, la millor direcció, el millor actor, la millor actriu i el millor guió. A més a més, s’atorgarà un premi especial d’Andorra. Les 10 peces finalistes són: “Casa Alavedra” de Barcelona, “Sorda” de Murcia, “Novio perfecto” de Toulouse, “Bombón” de Tenerife, “Mounsier Michel” de Toulouse, “On ets” de Barcelona, “Dans eau chaude” de Montreal (Canadà), “Toi & Moi” de Toulouse, “Carolina” de Bogotà i “Noria”  d’Andorra.

Veig que les entrades per a la gala a l’Auditori Nacional estan a punt d’exhaurir-se. Esperàveu tan bona acollida?

Home, és una sorpresa molt grata! Evidentment, quan fas alguna cosa per primera vegada, vas amb molta prudència. Fins que no ho visquem, tampoc no ho podrem valorar en un 100%, però les sensacions són molt bones. Hi ha moltes reserves fetes i ens agradaria poder continuar en un futur si aquest primer festival ens aporta bons resultats, perquè desitgem repetir-lo anyalment o bianualment, que sigui un referent de país i també un referent internacional. Per cert, les entrades les podeu comprar a www.andorraparlapp.com

Si bé el festival va adreçat principalment a les persones amb discapacitat auditiva, una part important del públic seran les persones oients. Què espereu causar en aquests últims perquè us pugueu donar per satisfets?

Que puguin veure aquesta com una gran oportunitat perquè qualsevol persona oient es pugui relacionar amb persones sordes. Que també puguin entendre que es poden fer moltíssimes coses plegats i que, segurament, es podran fer molt millor. Al cap i a la fi, es pot aprendre molt, tant dels uns com dels altres. La taula rodona i el festival en si mateix són, sens dubte, una