Vatel, una prestigiosa escola internacional a Andorra

Amb presència a més de 24 països del món, la Vatel International Business School Hotel & Tourism Management està funcionant a Encamp sense fer soroll, preparant futurs professionals de l’hoteleria. Un sòlid equip docent i un prestigi reconegut, fan d’aquest centre una excel·lent opció de futur per als joves andorrans. Roser Daban n’és la directora.

Com vau decidir crear aquest centre a Andorra?

Davant de la manca de personal qualificat en el sector de l’hoteleria, entre quatre amics un d’ells el director general de Vatel Espanya vam anar madurant el projecte i vam decidir tirar endavant la idea. Vatel és una franquícia, és el primer grup mundial de formació en direcció hotelera i turística, que té 46 escoles en 24 països del món. Fa 35 anys que aquesta institució prepara els futurs gestors i directius de l’hoteleria internacional. El grup Vatel va guanyar el premi a la millor escola del món el sector l’any 2016.

Quan vau iniciar la vostra activitat?

L’any 2016 vam començar el curs amb cinc alumnes; avui ja en tenim 14. Curiosament, el 60% venen de l’estranger.

Roser Daban directora de Vatel
Foto: McGrau
On viuen els alumnes de fora?

N’hi ha que viuen en apartaments i d’altres en aparthotels. A Andorra no hi ha residències per estudiants, i això és un problema, amb el qual també s’hi troba la Universitat d’Andorra. Aquí tenim una cuina on es poden escalfar el menjar.

Quants anys duren els estudis?

És un bàtxelor de tres anys de durada, són 180 crèdits i hi ha la possibilitat de fer un MBA de dos anys, que es fa a totes les escoles Vatel, tot i que de moment, a la nostra ens centrem en la consolidació del bàtxelor. Es pot triar entre 10 tipus diferents de MBA, que es poden cursar en qualsevol de les escoles del grup.

A partir de quina edat i quins requisits demaneu als alumnes?

Han de tenir 18 anys i el títol de batxillerat o de grau superior. També han de superar la prova d’accés a l’escola.

“Els graduats de Vatel tenen molt desenvolupat el sentit de l’hospitalitat, de l’empatia, l’elegància i el saber fer i estar”

Teniu més nois o noies?

Un 60% dels alumnes són noies.

El títol que obtenen, quin reconeixement té?

És un títol d’Estat francès registrat al RNCP per decret ministerial i certificat nivell II.

Quin és el vostre objectiu amb Vatel Andorra?

Tenim tres aules per a 30 alumnes, la intenció és d’arribar als 90 alumnes, encara que la capacitat total del centre és de 180.

Quin perfil té el claustre de professors?

Són professionals del sector que estan en actiu, tots són professors altament qualificats, amb un sòlid compromís per construir ponts entre temes teòrics i l’experiència professional.

Els heu portat de fora?

Només n’hem hagut de fer venir un de fora, la resta són tots del país. No m’hauria imaginat mai poder trobar tantes persones a qui agradés tant ensenyar i compartir els seus coneixements amb els alumnes. En total són 14 professors.

En quin idioma es fan les classes?

El primer any són totes en castellà i a partir del segon any, un 30% de les classes són en anglès.

Escola de Direcció Hotelera i Turística Internacional Vatel
Foto: McGrau
Quines assignatures formen part del programa?

En tots els cursos hi ha les eines de gestió, és a dir, com màrqueting recursos humans, informàtica i economia, que es van incrementant segons els nivells amb dret, management i macroeconomia. També estudien tècniques de presentació, higiene i seguretat alimentària, viticultura, nutrició, cuina, protocol i idiomes. Els donem totes les eines que tenen a veure amb l’entorn professional. Alternem la teòrica amb la pràctica. El primer any, les pràctiques les fan a Andorra, en el departament de sala, bar, cuina… mentre que el segon any ja es fan a l’estranger i s’estan als departaments d’allotjament, recepció, reserves i neteja d’habitacions. Les pràctiques del tercer any, les fan de la mà d’un director d’hotel, perquè puguin viure tots els nivells.

Quan temps duren les pràctiques?

Quatre mesos. El primer any fem coincidir les pràctiques a l’hivern, quan hi ha més feina aquí. Comencen a mitjan desembre fins a l’abril. El segon i tercer any les pràctiques comencen a l’abril. El curs comença al setembre i acaba al juliol, més llarg que un curs universitari…

Es cobren les pràctiques?

Fins ara no hi havia marc legal que ho permetés, però ara el Govern ja ha fet el reglament corresponent i els alumnes ja cobren.

“Un alumne Andorra pot marxar un any a estudiar a Madagascar, Estats Units, Índia, Xina, Filipines o Tailàndia”

També teniu un programa d’intercanvi.

Sí, una mena d’Erasmus. És el programa Marco Polo, que permet als estudiants desenvolupar la seva formació a escala internacional, ja que poden cursar un any dels seus estudis en una de les 46 escoles que Vatel té arreu del món. L’estudiant se submergeix en una altra cultura, un altre idioma i es prepara millor per a una carrera internacional, a la vegada que es promou la convivència a les aules entre companys de diferents països. Per exemple, un estudiant d’Andorra de segon any pot marxar un any a Madagascar, Estats Units, Índia, Xina, Filipines o Tailàndia. Aquest any n’han marxat dos a Vatel Nîmes, i l’any que ve, un estudiant veneçolà que tenim a Andorra, marxarà a fer el segon curs a Vatel Tailàndia per perfeccionar l’anglès, mentre que nosaltres acollirem dues estudiants de Vatel Bordeaux. Això és molt interessants a tots nivells.

Quin cost tenen aquests estudis?

Les taxes acadèmiques són de 7.820 euros per curs, que es poden pagar en 10 quotes sense interessos.

Quines sortides professionals tenen els alumnes?

La nostra titulació obre un gran nombre de perspectives de treball, com l’hoteleria independent i de cadena, el turisme professional i d’oci, el transport aeri, terrestre i marítim o les empreses de serveis. Els graduats de Vatel tenen molt desenvolupat el sentit de l’hospitalitat, de l’empatia, l’elegància i el saber fer i estar. Són perfils molt apropiats per la indústria del luxe i de les marques de prestigi.