Els secrets del cafè

El cafè és una de les begudes més consumides arreu del món, motiu de trobades, de sobretaula, de llargues hores en vetlla, de descans a la feina o d’una important aportació d’energia als matins.

Pel seu alt contingut de cafeïna, n’hi ha prou en consumir tres tasses de cafè per dia per estimular l’atenció, la concentració, la memòria i l’aprenentatge. També combat la depressió i la somnolència, aporta energia i genera sensació de felicitat.

Però tot això, el consum de cafè ha despertat opinions oposades respecte de, si és o no beneficiós per a la salut; en canvi, no hi ha dubtes que per a l’ús extern és un gran aliat.

Els beneficis i nutrients del cafè, ric en minerals com ara el potassi, magnesi, fòsfor, calci, sodi i ferro; van fer que es guanyés un lloc de privilegi en els tractaments de bellesa, sigui en forma natural o en cremes, sabons o locions a base de cafè.

Propietats

Els grans mòlts estimulen la renovació cel·lular de manera que actua com un exfoliant natural molt eficaç. Té efecte antiinflamatori que calma la pell quan està irritada o envermellida i, el seu efecte astringent, elimina les males olors alhora que promou la neteja profunda, com a antioxidant natural que protegeix la pell dels efectes nocius dels radicals lliures, responsables de l’envelliment prematur. Una altra propietat és el seu efecte diürètic, ajuda a eliminar la retenció de líquids, renovant les cèl·lules inactives i actuant sobre l’acumulació de greix.

La indústria de l’estètica va incorporar el cafè als seus tractaments per millorar l’aspecte de la pell. Alguns productes estan fets amb llavors de cafè que ajuden a reafirmar, reduir i definir, el contorn. La “cafeteràpia”, que s’ofereix en alguns centres d’estètica, consisteix a realitzar un peeling blanquejador usant una màscara facial a base de cafè, que revitalitza, neteja, hidrata i exfolia el cutis, deixant-lo més fresc i suau.

La cel·lulitis és un dels problemes estètics que més preocupa a les dones. La major part dels tractaments, que tenen el cafè com a principal component, s’usen per tractar la cel·lulitis. El cafè té propietats úniques per eliminar l’aparença de “pell de taronja”. La cafeïna contribueix a dissoldre més fàcilment les cel·les de greix que s’acumulen a la pell, reactiva la circulació, augmenta els nivells de molècules “cremadores de greixos” i té un magnífic efecte lipolític.

Les ulleres apareixen per mala circulació, les cèl·lules no s’activen lliurement, a causa de la falta de son, excés de treball, mala alimentació o el consum de begudes alcohòliques. Les llavors de cafè descongestionen i potencien la circulació sanguínia, de manera que redueixen la inflamació de les ulleres i, en difuminar el to fosc per sota dels ulls, desapareix l’aspecte de cansament de la cara.