Ana Cerezo, la selecció gastronòmica que triomfa a Andorra

La botiga gastronòmica de moda a Andorra té nom propi: Ana Cerezo. Aquesta emprenedora, nascuda fa 39 anys en un petit poble de la devesa d’Extremadura, ha crescut al voltant de l’esperit de servei que es respira al restaurant que la seva família regenta a Sant Julià des dels anys 80.

Fotos: Nelly Dedea

El 2016, després de més d’una dècada en el sector de la distribució, l’Ana va fundar la seva pròpia empresa. Inicialment dedicada a la importació de queviures d’alta qualitat seleccionats per ella mateixa, sobretot productes ibèrics de la seva terra natal, entre els quals destaquen pernils, embotits i formatges artesans. Poc després de posar en marxa la distribuïdora, va fundar el seu primer espai gastronòmic i de degustació en un petit establiment ambientat com una clàssica botiga de queviures al carrer Ciutat de Valls, a Andorra la Vella.

El 2020 va decidir dur el negoci al cor del centre històric de la capital, on va fundar la botiga que porta el seu nom. Un establiment on s’hi apleguen productes de qualitat, cultura de servei i plaer per la bona taula. Selecciona els millors queviures i vins, majoritàriament d’Espanya i França, per oferir-los als seus clients en un enclavament privilegiat, un petit local ambientat en forma de ‘colmado’ d’estil tradicional amb zona de degustació.

El producte estrella és el pernil 100% ibèric tallat a mà, leitmotiv d’aquesta singular botiga gastronòmica farcida de delicioses viandes i vins seleccionats en origen directament per l’Ana. Formatges, foies, ostres, anxoves, caviar i tota mena de conserves artesanes, juntament amb una gran col·lecció de vins i xampanys amb més de 300 referències, completen una de les ofertes més selectes d’embotits i elaborats ibèrics que actualment es poden trobar a Andorra.

Ibèrics a part, a destacar també la selecció i elaboració de plats com el tàrtar de tomàquet de Barbastro amb burrata, la torta de formatge calenta, l’steak tàrtar de vaca, les escarxofes amb encenalls de cecina o els torreznos cuits al forn d’aire, tan cruixents i saborosos que s’han acabat convertint en un altre dels imprescindibles d’Ana Cerezo.

La nostra protagonista es troba actualment immersa en un projecte digital que li permetrà fer un pas més en el negoci dels queviures de qualitat. Durant l’any vinent té previst posar en marxa un espai especialitzat en l’alta gastronomia i la bona taula a Andorra. No ens en vol desvelar gaires detalls, si bé ens avança que hi reunirà coneixement del sector a través dels millors xefs i gastrònoms del país i el suport de solucions tecnològiques com la intel·ligència artificial.