Una conversa amb les dues sommeliers de l’Sport Hotel Hermitage i la seva aposta per Resalte

L’Elisa Barroso i la Raquel Pena, sommeliers de l’Sport Hotel Hermitage a Soldeu, ens obren les portes al seu apassionant món del vi. Des de les seves trajectòries professionals fins a com van decidir endinsar-se en aquest univers aromàtic, les dues expertes comparteixen amb entusiasme com van unir forces per gestionar el celler del complex i així poder oferir una selecció exclusiva de vins als clients. Avui ens conviden a tastar dues noves incorporacions que van descobrir de la mà dels especialistes de vins de Bomar: el Resalte Expresión i el Gran Resalte, dos vins que expressen la dedicació d’un celler ubicat en una de les millors zones vinícoles del món: Bodegas Resalte, per produir uns dels millors vins de Ribera del Duero.

Si ens remuntem al vostre passat, com vau decidir començar en el món del vi?

Elisa: Amb 19 anys treballava a Mallorca, i un dia li vaig demanar al meu superior, per què els vins feien diferents olors. Va ser a partir d’aquí, que el meu cap em va començar a ensenyar coses sobre els vins i cada vegada em creava més inquietuds. Finalment, vaig decidir anar a Barcelona per començar a estudiar.

Raquel: Doncs jo realment, abans d’entrar dins del món de la sommelieria, vaig estar estudiant indústria musical, perquè m’agrada molt cantar. Tot i que des de ben petita sempre he estat rodejada de vins, ja que la meva tieta i la meva cosina tenen el celler Vinyes d’Olivardots, a l’Empordà. Finalment, després de la pandèmia, vaig decidir fer professionalment el que havia estat un hobby i vaig començar a estudiar la carrera de sommelier a Barcelona.

Abans de treballar a l’Sport Hotel Hermitage, quina ha sigut la vostra trajectòria professional?

Elisa: He treballat durant vint anys com a sommelier en diferents països com ara Londres o Nova Zelanda. També vaig estar deu anys treballant a Barcelona i dos a Madrid i, del 2011 al 2015, vaig estar a Eivissa fent temporada.

Raquel: Jo acabo de sortir de la carrera de sommelieria, a Barcelona, i també formo part de l’equip espanyol de l’International Taste Institute de Brussel·les on, diferents xefs i sommeliers reconeguts, avaluem i certifiquem aliments i begudes per distingir els productes culinaris més selectes del món.

Com us vàreu conèixer?

Raquel: Ens vam conèixer a una fira de vins a Barcelona (riuen). Va ser allà mateix on l’Eli em va comentar que necessitava ajuda a l’hotel, perquè estava sola fent de sommelier a tot el que és el complex, i com que jo havia de fer les pràctiques, vaig acceptar l’oferta.

Quines són les tasques que feu dins de l’Sport Hotel Hermitage?

Elisa: El dia d’avui, entre la Raquel i jo portem la gestió del celler de tot el complex de l’Sport Hotel Hermitage, a Soldeu, que engloba diversos hotels d’entre tres a cinc estrelles, com ara l’Hermitage. És una feina àrdua, perquè a cada hotel hi ha un tipus de vi diferent, depenent del perfil del client. A més, dins de l’hotel de cinc estrelles tenim diferents restaurants gastronòmics i els vins estan expressament seleccionats per a cada restaurant.

Raquel: Jo m’encarrego dels suggeriments i recomanacions del servei del vi del restaurant Ibaya. Ibaya té una estrella Michelin i el dirigeix el xef Francis Paniego juntament amb Jordi Grau. Jo, dins del restaurant, m’encarrego del servei de la sala.

Quins vins tastarem avui?

Elisa: Avui tastarem dos vins, començarem pel Resalte Expresión, un vi que hem seleccionat per a diferents restaurants de l’Hermitage, incloent-hi l’Ibaya, i seguirem pel Gran Resalte, un vi que té una criança de com a mínim vint-i-quatre mesos en bótes de roure francès.

Per què heu seleccionat aquests dos vins?

Elisa: Hem seleccionat aquests dos vins per la seva gran expressió i qualitat. Aquests vins no són molt coneguts, i precisament és això el que m’agrada, que encara podem fer coses interessants amb ells i podem tenir pels nostres clients uns vins exclusius.

Raquel: Per la línia de vins que es produeixen a Ribera del Duero, aquest és un vi molt personal que es fa en un celler amb producció limitada, s’està donant a conèixer a través de diferents suports com ara internet, revistes i, fins i tot, en tastadors reconeguts internacionalment com ara Parker. Treballen amb amb un producte molt personalitzat i s’estan obrint la porta a gran escala.

Elisa: Sí, també hi ha diferents especialistes en vi que estan puntuant amb notes molt altes aquests vins.

Quina és la millor copa per a cada varietat de vi?

Raquel: Utilitzarem dos tipus de copes que ens permetran que el vi evolucioni més de pressa al seu interior. Són ideals per fer tasts quan el vi s’ha d’expressar de manera més immediata i quan s’ha de desenvolupar la complexitat dels seus aromes. Ara reservarem la copa més gran pel següent vi, el Gran Resalte, ja que, quant a embelliment, té més capacitats i aromàticament també és més complex, per tant, necessita una copa amb més obertura. En canvi, amb el Resalte Expresión, farem servir una copa més tancada, perquè els tipus d’aromes que té estan més concentrats, gràcies a totes les aromes que recorden els diferents tipus de fruites.

Elisa: També és molt important girar el vi dins de la copa, perquè es pugui airejar bé i que així es puguin expressar millor totes les aromes del vi.

Què podeu destacar del primer vi, el Resalte Expresión?

Raquel: El Resalte Expresión, per no ser de la gamma més alta, com és el Gran Resalte, el vi que tastarem després, té una complexitat aromàtica molt agradable, molta potència. Vindria a ser el que és un clàssic de Ribera, però amb molta personalitat, perquè crec que té una bóta molt marcada i, a més a més, té moltíssima fruita, trobem la regalèssia, la mora negra… A nivell carni és un vi que acompanya molt bé.

Elisa: Fins i tot, en el restaurant Koy Hermitage, també hi podria encaixar, ja que té molta fruita i té un nivell mitjà-alt de cos.

I del segon, el Gran Resalte?

Raquel: Aquí ja notem el canvi de qualitat entre un vi i l’altre i ja comencem a notar aromes terciaris, que són interessants en l’àmbit de la seva criança.

Elisa: Té bastant marcades les notes de la bóta. M’agraden les aromes que té aquest vi, com de sotabosc, d’herbes, balsàmic, mentolat. És un gran vi per maridar amb carns, tant a la brasa, com  macerades o envellides… La temperatura del servei és bastant important, ja que normalment surten de la nevera i estan a uns setze graus, i aquest és un vi que és millor que estigui fred, perquè no s’expressi tant l’alcohol. És un vi molt aromàtic i trobo que pot encaixar molt bé en una cuina tradicional com ara la del restaurant Sol i neu.

Què destaqueu de Resalte, que no tinguin els altres cellers?

Elisa: He escollit Resalte a la nostra carta de vins, perquè la filosofia del celler és molt rellevant per a mi i, a més a més, em va agradar molt. Ells treballen amb una selecció a les vinyes molt acurada i això fa que el raïm arribi al celler amb una altíssima qualitat i, tot seguit, al celler, també fan una segona selecció. A més, treballen amb les noves tecnologies, i això els permet obtenir un vi de molt bona qualitat. Personalment, crec que aquests vins tenen la qualitat suficient per a les exigències del client del país.