Especial Meritxell: Algunes de les ‘Meris’ més destacades d’Andorra

El Dia de Meritxell també és una oportunitat per a homenatjar aquelles dones que porten aquest nom tan estès al nostre país. És gairebé 100% segur que coneixes alguna Meri, però avui te’n presentem algunes de les més famoses del Principat… Potser n’oblidem més d’una, però a totes les Meritxell els desitgem el millor en aquest dia tan especial.

Meritxell Palmitjavila, exsubsíndica general

També defensora del concepte de família i dels seus valors, la Meritxell Palmitjavila ha dedicat molt bona part de la seva vida a l’educació com a mestra en diferents nivells i com a cap d’estudis de l’Escola Andorrana d’Encamp, al Pas de la Casa. Però, a banda d’aquesta trajectòria i dels diferents càrrecs parlamentaris que ha ocupat, és molt recordada pel seu pas com a subsíndica general de la darrera legislatura.

Meritxell Cosan, directora del SAAS

Des de l’1 de setembre, Meritxell Cosan Canut és la nova directora del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), després de desenvolupar una gran feina com a cap de servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell des de l’any 2020. La doctora Cosan també és presidenta de Col·legi de Metges d’Andorra.

Meritxell Marsà, CEO adjunta de The Embassy Store by Suïssa Joiers

Jurista de formació, especialitzada en dret dels negocis i amb experiència en dret comunitari, entre altres, màster d’administració d’empresa, Meritxell Marsà és actualment una destacada dona de negocis. Durant la seva trajectòria, també ha treballat com a secretària judicial a la Batllia i com a diplomàtica i jurista d’Ambaixada a les seus diplomàtiques de Brussel.les i Madrid, i com a consellera diplomàtica i representant permanent adjunta de la Missió Permanent d’Andorra a les Nacions Unides de Nova York. Actualment, és CEO adjunta de The Embassy.

Meritxell Julià, CEO de Pollyanna

Determinada, decidida i incombustible, la Meritxell Julià ha sabut superar tota mena d’obstacles per a consolidar la xarxa de botigues Pollyanna, una de les principals marques comercials del Principat en el sector de la moda. Si bé és una dona exitosa en el món empresarial, el vessant familiar és el més important de tot.

Meritxell Rabadà, presidenta de l’Esbart Valls del Nord

La Meri Rabadà ha fet una àmplia carrera a diferents àrees del Comú d’Andorra la Vella i del Govern d’Andorra, relacionades amb la cultura, la joventut, la comunicació i la participació ciutadana. També és coneguda per ser presidenta de l’Esbart Valls del Nord, entitat cultural d’Ordino i la Massana.

Meritxell López, consellera general

Després del seu pas com a consellera delegada de Desenvolupament Estratègic i Comercial i Projectes Participatius del Comú d’Andorra la Vella, la jove política és consellera general i membre de la Comissió Legislativa de Seguiment i de sostenibilitat de les pensions de la CASS, de la Comissió Legislativa de Política Territorial, Urbanisme i Medi Ambient, de la Comissió Legislativa de Finances i Pressupost, i presidenta de la Comissió Legislativa d’Economia.

Meritxell Espot, directora general d’Inversions F.Espot

Filla de Francesc Espot Campi, fundadora de la desenvolupadora immobiliària Inversions F.Espot, la Meri Espot és, actualment, la cara visible d’aquesta empresa ben consolidada en el seu sector. Amb ella al timó –i al costat dels seus germans Ventura i Eduard– Inversions F.Espot ha estat la responsable de projectes immobiliaris de primer nivell com ara el Prat de la Creu 44 i l’edifici Vidal.

Meritxell Alcobé, consellera general

La seva trajectòria professional com a mestra d’educació infantil i primària a l’escola andorrana d’Andorra la Vella i de Canillo ha anat a cavall amb la seva formació com a psicopedagoga i amb la seva responsabilitat com a política. Actualment, és consellera general i membre de la Comissió Permanent del parlament. També és membre de la Comissió Legislativa de Política Exterior, de la Comissió Legislativa de Sanitat, de la Comissió Legislativa d’Afers Socials i Igualtat, i de la Comissió Legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports.

Meritxell Verdú, exconsellera general

La Meritxell Verdú és una altra advocada andorrana que ha tingut l’oportunitat de deixar una empremta en la política del país. Electa com a consellera general per la circumscripció parroquial d’Andorra la Vella, Verdú va formar part de la legislatura 2011-2015 del parlament. També ha estat vocal de la Junta Electoral de les passades eleccions generals.

Altres ‘Meris’ d’aquí i d’arreu

  • Meritxell Bonell, interventora general
  • Meritxell Mateu, exministre d’Afers Exteriors i exconsellera general
  • Meritxell Sabaté, exnedadora olímpica
  • Meritxell Teruel, exconsellera del Comú de Sant Julià de Lòria
  • Meritxell Colell, jurat de gastronomia i creadora digital (@food_and_meri)
  • Meritxell Batet, expresidenta del Congrés dels Diputats espanyol
  • Meritxell Neddermann, cantant catalana
  • Meritxell Juvé, CEO de Juvé & Camps
  • Meritxell Bautista, fundadora de Fibracat i presidenta executiva de Manix Capital

L’evolució del nom Meritxell durant els darrers 10 anys

En un país tan devot de la Mare de Déu de Meritxell com Andorra, és natural pensar que moltes nenes porten aquest nom, però la realitat és una altra.

En el període comprès entre els anys 2012 i 2022, tan sols set nenes van ser registrades amb el nom Meritxell. La xifra se situa en dotze si es tenen en consideració aquelles nenes que combinen Meritxell amb un altre nom.

Júlia, per exemple, va ser el nom més popular de l’any 2012 amb tretze nenes registrades, mentre que, de Meritxell, n’hi va haver tan sols tres. Durant els últims cinc anys, aquest nom ha anat a la baixa, amb tan sols dues nenes registrades en aquest període. Martina, Emma, Chloé, Lucia, Lara, Ona, Mia, Noa, Maria, Valentina i Abril són només alguns noms que, alternant-se entre anys, són els preferits pels pares i mares a l’hora d’identificar les seves filles.

Font: Departament d’Estadística