Millora la teva salut menjant en el moment adequat

El nostre cos està sincronitzat amb la naturalesa gràcies a un rellotge intern que ens diu quan és l’hora de dormir i quan és l’hora de despertar. Aquest rellotge es troba en el cervell, però també és present en altres òrgans i teixits, controla les nostres funcions vitals com ara la temperatura corporal, la producció d’hormones i la digestió.

Per Elena Lafuente

L’estudi de com els nutrients en el nostre cos canvien al llarg del dia es coneix com crononutrició, mentre que la cronodieta se centra en quan és millor menjar uns certs aliments per a millorar la nostra salut.

Desafortunadament, el nostre estil de vida modern sovint dessincronitza aquest rellotge intern a causa del treball nocturn, l’estudi prolongat i el temps d’oci, la qual cosa pot contribuir a problemes com l’obesitat i la diabetis.

L’hora del dia en què mengem pot tenir un impacte significatiu en la manera com el nostre cos processa els aliments i regula el sucre en la sang. Alguns aliments, com les ametlles i la carn d’ocell, són ideals per a consumir d’hora, al llarg del dia, perquè ajuden a regular el nostre estat d’ànim, mentre que uns altres, com el peix i la fruita, són millors al vespre, ja que promouen la relaxació i el somni.

Per a millorar nostra crononutrició, es recomana:

  1. Menjar d’hora en el dia, amb el dinar abans de les 3 de la tarda i el sopar abans de les 8 de la nit.
  2. Mantenir una finestra de menjar d’almenys 12 hores, podent arribar fins a les 16 hores, sense menjar.
  3. Ordenar el consum d’aliments, començant amb amanides, vegetals, oli d’oliva i fruita seca, seguit de proteïnes i grasses i, finalment, els carbohidrats, per a augmentar la sensació de sacietat.
  4. Realitzar exercici de força durant almenys 30 minuts al dia i evitar el sedentarisme.
  5. Exposar-se a la llum solar durant el dia i evitar la llum blava abans de dormir, ja que la llum ataronjada del moment de vesprejar ajuda a produir melatonina per a un somni reparador.
  6. Mantenir relacions socials saludables per a promoure una microbiota intestinal equilibrada.
  7. Prioritzar un bon descans amb un somni reparador.
  8. Gestionar l’estrès crònic a través de tècniques com ara l’exercici, la meditació o l’expressió emocional.
  9. Considerar la suplementació de nutrients segons sigui necessari.

Ajustar la nostra alimentació als nostres ritmes circadiaris pot ser més beneficiós que simplement reduir calories, ja que optimitza el nostre metabolisme i millora el nostre benestar general. Això implica no només el què mengem, sinó també quan ho mengem.

Carrer Prat Salit 21-23, Santa Coloma, Andorra la Vella. Tel. 723 383  · www.farmaciaelcedre.com