Fibromiàlgia … I ara què?

El 6,3 % de la població mundial pateix fibromiàlgia, aquesta patologia d’etiologia desconeguda es troba amb més freqüència en dones d’edat mitjana i cursa principalment amb dolor crònic generalitzat a l’aparell locomotor.

Es tracta d’una patologia crònica que va molt més enllà del dolor, desencadenant de forma secundària altres disfuncions com poden ser insomni, depressió, colon irritable o esgotament, entre altres. Es tracta d’una patologia difícil de diagnosticar, ja que actualment no hi ha proves clíniques que puguin demostrar que una persona la pateix d’una forma tangible.  La base per diagnosticar-la es troba en una sèrie de proves que realitzen els metges i la simptomatologia que explica el pacient.

Cada cop hi ha més persones que pateixen aquesta malaltia a la nostra societat. El nostre estressant ritme de vida, l’alimentació, cada cop més tòxica i processada, la manca d’exercici físici el poc descans, entre altres, fan que cada cop hi hagi més incidència i les persones que la pateixen són cada cop més joves.

En Medecina Xinesa, quan parlem de la fibromiàlgia, en tractar-se d’una malaltia reumàtica estem parlant del que diem una “Síndrome Bi”, això en Medecina Tradicional Xinesa significa que hi ha un bloqueig o obstrucció de l’energia (Qi) i de la Sang (Xue), en els meridians, a causa de l’exposició a diferents factors patògens, durant temps perllongat. En aquest cas, el fred o la calor i el vent i la humitat, han penetrat al cos i conseqüentment debilitant el nostre sistema defensiu (Wei Qi).

Això no vol dir que sempre que ens exposem a aquests factors com ara el vent, el fred o la humitat tinguem problemes, el problema està en el fet que, si el nostre sistema vital (Zeng  Qi) és prou fort , o bé els patògens externs són massa forts, en ambdós casos aquests acabaran entrant al cos i obstruint els meridians, causant diferents patologies, dolors, o disfuncions diverses.

És molt important,  valorar la persona de forma totalment integral, per tal de poder analitzar, no només la patologia que els porta a la consulta, sinó també tot allò que es desencadena de forma secundària, tenint en compte sempre en quin estat anímic es troben, quins símptomes presenten de forma conseqüent al dolor (dificultat per dormir, angoixa, problemes digestius …) valorant la persona en totes les seves esferes funcionals .

En què et puc ajudar si pateixes aquesta patologia?

– Millorar el teu dolor, tant en intensitat com en freqüència de les crisis

– Que descansis millor si pateixes insomni

– Regular el teu sistema digestiu millorant les teves digestions, trànsit intestinal i inflamació

– Baixar el nivell d’angoixa que provoca tot aquest estat

– Regular la teva alimentació evitant aquelles coses que augmenten la teva inflamació i augmentant aquelles que reforcen el teu bon estat de salut.

En funció de cada cas particular, valorarem quina és la teva situació, i on són les teves limitacions per millorar el teu estat general i la teva qualitat de vida.

Carolina Vila Arboix · Acupuntura i Medecina Tradicional Xinesa · Fisioterapeuta

Instagram: @carolvilamtc · @careandorra

 carol.vila.arboix@gmail.com