Els beneficis d’una tècnica mil·lenària

Sabies que l’acupuntura, a més d’alleujar dolors o curar certes patologies, pot millorar problemes de son, estrès o ansietat? L’Organització Mundial de la Salut reconeix la seva eficàcia per al tractament de, almenys, 49 patologies, entre elles, l’ansietat i l’estrès. Carolina Vila, fisioterapeuta i especialista en acupuntura, ens explica de què es tracta.

Foto: César De Pablos
Com vas conèixer l’acupuntura i perquè et vas especialitzar en aquest camp?

Sóc fisioterapeuta, amb formació en punció seca, sempre em va agradar el món de les agulles. Com sóc fisioterapeuta, tenia molt dolor a les mans, llavors, vaig buscar una alternativa, una tècnica que m’ajudés i que fos complementària amb la meva professió. Així, vaig descobrir el món de l’acupuntura, després vaig estudiar 4 anys a l’Escola de Medicina Tradicional Xinesa.

 Ens podries explicar, breument, què és i per a què serveix l’acupuntura?

L’acupuntura és una tècnica de tractament mil·lenària, juntament amb la medicina tradicional Xina. Mitjançant aquesta teràpia es tracten diferents patologies. Qualsevol patologia és provocada per una disfunció en l’equilibri del cos, des dels dolors fins als problemes d’ansietat. Llavors, el que es fa amb la medicina Xinesa és ajudar el cos a tornar al seu equilibri per a poder resoldre aquesta patologia.

Per a quina mena de lesions, dolors o malestars està recomanada?

És un camp molt ampli. Es pot tractar qualsevol tipus de dolor, una lesió, un esquinç, mal d’esquena, de panxa, un constipat, problemes respiratoris, problemes ginecològics, malalties reumatològiques, a pal·liar els efectes secundaris d’una persona que hagi rebut algun tractament oncològic, en definitiva, per tot tipus de problemes. Perquè, en conseqüència, les patologies es produeixen perquè en el cos hi ha un desequilibri, que ell mateix acaba somatitzant i transformant en dolor.

Quins són els beneficis de realitzar aquesta pràctica?

Qualsevol persona que tingui dolor es beneficia i millora la seva situació. També, la gent que té problemes d’ansietat, estrès o insomni, l’ajuda a descansar millor a la nit. En definitiva, és beneficiós per a qualsevol mena de patologia, ja que millora ostensiblement els dolors que tinguis en aquell moment.

És recomanable per a qualsevol edat?

Sí, és recomanable per a qualsevol edat, fins i tot per als nens. Com ells són poc inclinats a les agulles s’apliquen altres mètodes, també amb persones que han rebut tractaments traumàtics o molt dolorosos, s’utilitzen altres tècniques.

En general, quin nivell de coneixement tenen sobre aquesta tècnica les persones que arriben al consultori a fer acupuntura?

M’he trobat de tot, des de persones que desconeixen la tècnica i no entenen per què, si tenen un mal de cap o migranya, li punxen el peu, fins a altres persones, que tenen algun coneixement o ha estat el seu metge que els ha recomanat fer acupuntura.

Queda algun tipus de marca després de fer el tractament?

No, no queda cap marca, però amb altres tècniques que aplico dins de la medicina xinesa, com pot ser les ventoses, poden quedar algunes marques rodones o blaus per l’esquena o la zona on s’aplica. Amb les tècniques de moxa, en la majoria dels casos, no queden marques, però en algunes ocasions, depenent la tècnica, pot quedar alguna marqueta durant un dia. Sempre se li avisa i adverteix en aquests casos al pacient.

A on pot acudir una persona que es troba interessada a fer aquest tipus de tractament?

Per a totes aquelles persones que vulguin consultar o estiguin interessades a fer fisioteràpia, acupuntura o medicina tradicional Xinesa em poden escriure al meu correu electrònic que és carol.vila.arboix@gmail.com o poden presentar-se personalment en CARE, situat en la Baixada del Molí 1519, Andorra la Vella.