Tana, viure millor amb la medicina alternativa

Més de 60 anys d’experiència avalen la Tana, una persona que s’ha guanyat una sòlida reputació en el terreny de les teràpies alternatives. La medicina natural és el seu terreny i la fidelitat de milers de clients és la seva millor targeta de presentació.

Com va descobrir la medicina alternativa?

Quan jo era petita, al poble no hi havia metge. Vaig quedar-me sense mare molt menuda i em va criar la meva àvia, que era molt sàvia i que ens curava sempre amb herbes. M’hauria agradat estudiar infermeria, però no va poder ser i vaig començar a aprendre a través de cursos i formacions.

La medicina alternativa exclou la tradicional?

No, de cap manera. Poden conviure perfectament, perquè la majoria dels medicaments surten de les plantes. Per això considero molt més important la medicina alternativa, que dona qualitat de vida. Al metge s’hi ha d’anar quan hi ha una malaltia greu, mentre que si mantens un ritme de vida saludable a partir de productes naturals, no et caldrà anar mai al metge!

No va mai al metge?

Doncs no… No he pres mai un antibiòtic, perquè ja en mengem cada dia a través de la carn i els ous, que ja en porten. Per què els antibiòtics avui fan tan poc efecte? Doncs perquè ja n’absorbim massa quantitat amb el menjar. A més, està proliferant l’automedicació, hi ha gent que va a la farmàcia i compra antibiòtics per un refredat… Si un n’ha de prendre, sempre ha de ser sota prescripció del metge.

Gran part de les malalties són causades per tot el que estem prenent de més. Per exemple, tothom pren paracetamol per qualsevol cosa, i és un producte que ataca el fetge. En canvi, podrien prendre un harpagòfit o un salze, antiinflamatoris naturals que donen excel·lents resultats. Per exemple, els refredats es curen molt bé amb pròpolis, equinàcia, aranja i farigola, que són antibiòtics naturals. Amb tot, res no ha d’impedir anar al metge si és que la persona ho desitja, però penso que abans penso que cal provar la fitoteràpia.

“La medicina convencional i l’alternativa, poden conviure perfectament, perquè la majoria dels medicaments surten de les plantes”

Quins són els seus referents?

Jo no vaig tenir professors, sinó mestres, que em van ensenyar què havia de fer a la vida. Un coreà, el doctor Frank i també el doctor Breil, un metge francès excepcional, que em va ensenyar moltes teràpies. Em deien que era molt important saber escoltar-se a un mateix, que és la millor manera de conèixer-se.

Ha curat a molta gent?

La veritat és que sí, he curat a moltes persones amb la meva medicina alternativa. La veritat és que estudio molt, tinc gran quantitat de llibres, que es basen en els mateixos principis que la medicina tradicional. Jo estic en contra els medicaments, perquè la majoria són perjudicials. Les multinacionals farmacèutiques s’enriqueixen a través de les persones que es mediquen en excés. La societat s’està enverinant, es prenen massa antibiòtics, també fumem, bevem i mengem malament, però ho sabem i sovint no hi posem remei. Perquè l’ésser humà és savi i ell sola ja sap què ha de fer, cadascú és un déu… tenim energia per poder fer de tot, però no l’utilitzem.

Què venen a buscar els clients que acudeixen a la botiga?

Aquí venen les persones que experimenten una necessitat. Avui en dia, la medicina alternativa està molt arrelada, molt a la moda, i cada cop hi ha més gent que opta per a aquesta via. Però cal un professional per guiar la persona en les plantes més adequades per a la seva problemàtica, aquí l’automedicació tampoc és bona. Per això estem nosaltres, les quatre professionals que estem a la botiga. He aconseguit el que jo volia a la vida, la gent creu en mi. M’encanta la meva feina, aconseguir que les persones tinguin qualitat de vida és el meu objectiu. La veritat és que la medicina natural és apassionant.

“Jo estic en contra els medicaments, perquè la majoria són perjudicials”

Tana
Foto: McGrau
La majoria de clients són d’Andorra?

Sí, tot i que també tinc clientela que ve de França i d’Espanya per passar consulta, per algun massatge i perquè els aconselli el millor tractament. Els meus clients són fidels i això em dona molta satisfacció. Fa 60 anys que em dedico a això i segueixo aprenent cada dia. No vull sentir parlar de jubilació!

Quina és la planta de la qual no es podria mai passar?

No em puc passar de cap planta. Totes són interessants i tenen múltiples aplicacions.. Per la circulació, és ideal el ginkgo biloba i castanya d’Índia, pel mal de cap, el ginkgo i salze, per la digestió, farigola, fonoll i matafaluga… hi ha remeis per a tot! I no sempre cal prendre-les en infusió, sinó que és bo incloure herbes en els menjars. Per exemple, l’estragó és un anticancerígen molt potent, i ara costa molt de trobar, perquè a algú no li interessarà que la gent l’utilitzi. També els oligoelements i els aminoàcids, són excel·lents per a la salut. Confesso que sóc una gran enamorada de les plantes…

No es refreda mai?

Tinc símptomes, però faig tractament amb plantes i al cap de tres dies el refredat ja ha marxat. El cos és molt savi, reacciona amb febre quan hi ha una malaltia i cal fer cas al nostre cos.

Quantes persones sou a la botiga?

Som quatre. Una dietista, una naturòpata, una homeòpata i una esteticista-massatgista, fem aromateràpia, gemmoteràpia, i també ensenyem a menjar. Pensa que cada persona té unes necessitats alimentàries específiques, cada grup sanguini té uns aliments aconsellats i d’altres que perjudiquen. I això cal saber-ho per viure millor.

 __________________________________________________

Tana medicina alternativa Andorra
Foto: McGrau

La Tana Moriña Crespo neix a Calañas (Huelva), el 25 d’abril de 1945. Estudia al seu poble natal i després marxa a viure a Mallorca. L’any 1964 arriba a Andorra on estudia estètica i treballa a la perfumeria Salvans, que més tard passaria a formar part del grup de Perfumeries Gala. Decideix obrir una botiga de perfumeria i estètica a l’avinguda Tarragona d’Andorra la Vella i segueix estudiant, en aquest cas fitoteràpia, fisioteràpia, acupuntura i naturopatia. Al cap de 21 anys trasllada l’establiment al seu lloc actual, a la Baixada del Molí, número 5, on fa 10 anys que hi és. Està casada amb el Toni i tenen dos fills, el Toni de 43 anys i el Robert de 41. També té quatre nets, l’Adrià d’11 anys, l’Unai de 9, l’Alejandro de 5 i l’Abril de 2. La seva passió és ajudar i curar les persones a través de la medicina alternativa, com havia vist fer sempre a casa seva.