Mommy makeover: mastopèxia + lipo d’alta definició

La possibilitat que té la dona per recuperar la seva figura després de l’embaràs

Un tipus de pacient molt concret i que trobem de manera habitual a Dermandtek és el d’una dona jove, molt activa, que ha tingut un o dos fills, que ens demana la reinstauració de la seva anatomia prèvia als embarassos.
Per: Dr. García Paricio, cirurgià plàstic de Dermandtek

Les zones bàsiques a tractar en aquestes pacients són la zona abdominal, les cames i el pit, localitzacions que han patit canvis de manera diferent, però sempre com a conseqüència del mateix procés: la gestació/puerperi.

Dr. Daniel García Paricio
El Dr. Daniel García Paricio, cirurgià plàstic de Dermandtek i associat al Centre Mèdic Teknon, figura en el Top 5 del 2021 de cirurgians plàstics de Catalunya*
Abdomen i cames

Durant aquestes fases de la vida de la pacient, ha existit un fenomen de dilatació de totes les estructures abdominals (musculatura, aponeurosis, fàscies, teixit adipós i teixit cutani) i una acumulació de greix generalitzat (a causa dels canvis ponderals per un desequilibri hormonal i dietètic i falta d’activitat física).

Abans i després
(20 dies des de la intervenció quirúrgica)

Abans i despres mommy makeover

 

Després del part, l’abdomen “s’allibera” del mecanisme que el sotmetia a tensió interna, però això no significa necessàriament que les seves capes puguin tornar a la posició inicial, prèvia a l’embaràs, de forma completa i total. L’elasticitat dels teixits connectius corporals té unes limitacions genètiques i adquirides pel tipus de vida (alimentació, exposició solar, esport, etc.).

Respecte als dipòsits de greix, els canvis metabòlics de la dona fan que les “regles del joc” canviïn, per tant, dificultant la seva eliminació mitjançant una dieta correcta i activitat física regular.  És llavors quan la cirurgia plàstica pot ajudar a modelar la zona abdominal. La tècnica que millors resultats dona és l’eliminació dels dipòsits de greix mitjançant liposuccions convencionals o amb ultrasons (Vaser), i definint les àrees anatòmiques, tant lumbar com abdominal. Es pot ampliar a cuixes i sempre tridimensionalment.

Abans i després

Abans i després de les cames

 

Tenim l’opció de transferir al pit el greix eliminat amb la liposucció, com veurem després, i també a la zona glútia, per tal de donar volum i projectar aquestes dues zones.

En cas que l’excés de pell i la dilatació de la musculatura abdominal sigui irreversible, les tècniques de liposucció aïllades poden no ser suficients i és llavors quan hi podem actuar directament, eliminant pell i reparant la separació muscular, fins i tot corregint hèrnies que s’hi puguin haver generat. Aquesta darrera tècnica és l’abdominoplàstia concèntrica i sempre s’acompanya de liposucció.

Pit

Les mames patiran una sèrie de canvis morfològics inevitables però, a diferència de l’abdomen, es deuen a una alteració hormonal destinada a preparar la mama per al període d’alletament o puerperi.

L’augment de la glàndula mamària genera un increment de volum que acabarà expandint la pell que l’envolta. Una vegada es deixa d’alimentar a la criatura, el descens volumètric de la glàndula no té per què acompanyar-se d’una tornada a l’estat inicial de la mama. En aquest cas, la mama “cau” per l’excés de pell i canvia les proporcions, amb major volum al pol inferior i buit al superior. És el que coneixem com a ptosi mamària.

Per a corregir el descens de la mama i la seva alteració dels volums, disposem d’una tècnica anomenada mastopèxia o lifting de mama, que consisteix a eliminar la pell redundant, pujant el complex arèola-mugró a la seva posició inicial. Per a restablir els volums perduts, podem acompanyar aquesta maniobra quirúrgica amb implants mamaris d’última generació i/o greix de la pròpia pacient, prèviament obtingut de l’abdomen.


(*) Segons estudi de l’Instituto Coordenadas de Gobernanza y Economía Aplicada · Any 2021.

 

democrates 2023