Síndrome postvacacional: tornar a la rutina diària

L’estiu és un període molt esperat per tots, un temps de descans, desconnexió i diversió. No obstant això, quan arriba el moment de tornar a la rutina laboral o acadèmica després de les vacances, algunes persones poden experimentar el que es coneix com el “síndrome postvacacional”.

Síndrome postvacacional
Què és la Síndrome Postvacacional?

La Síndrome Postvacacional és un terme utilitzat per descriure el conjunt de símptomes físics i emocionals que algunes persones experimenten en tornar a la seva vida quotidiana després d’un període de vacances. Aquests símptomes poden variar en intensitat i durada, però sovint inclouen:

 • Fatiga i esgotament: La sensació de cansament extrem i manca d’energia és comuna en tornar a la feina o a les responsabilitats diàries després d’un període de descans i desconnexió.
 • Irritabilitat: Tornar a tenir responsabilitats pot generar irritabilitat i mal humor, ja que la ment i el cos han de tornar a acostumar-se a la rutina.
 • Dificultat per concentrar-se: La concentració i la productivitat poden disminuir inicialment a causa de la desconnexió temporal, fet que pot provocar una sensació de frustració.
 • Tristesa i desànim: Algunes persones poden sentir una sensació de tristesa o nostàlgia en recordar els moments viscuts durant les vacances.
 • Canvis en el patró del son: El retorn als horaris regulars pot afectar el patró del son, com per exemple, amb dificultats per agafar el son, despertar-se d’hora o despertar-se més sovint durant la nit.
Síndrome postvacacional
Estratègies per enfrontar la Síndrome Postvacacional

Afortunadament, existeixen diverses estratègies per ajudar a alleujar els efectes de la Síndrome Postvacacional:

 • Planificació: Abans de finalitzar les vacances, comença a adaptar-te gradualment als teus horaris i rutines habituals.
 • Mantingues rutines saludables: Estableix un horari de son regular, fes activitat física i segueix una dieta equilibrada per mantenir l’energia.
 • Pensa en positiu: Els pensaments positius ajuden a estar de més bon humor i també ajuden a afrontar la vida rutinària amb més alegria.
 • Fer activitats que t’agradin i et facin desconnectar: Troba temps per a tu per fer activitats que t’aportin alegria i relaxació.
 • Establir metes i objectius: Tenir objectius a curt i mitjà termini pot ajudar-te a mantenir-te motivat i concentrat.
 • Mantenir el contacte social: Mantenir-se connectat amb els amics i els familiars és molt eficaç per combatre la sensació d’aïllament, sobretot si no treballes envoltat de gent.

Síndrome postvacacional

La síndrome postvacacional és una reacció natural a la transició de les vacances a la vida quotidiana. Comprendre els seus símptomes i implementar estratègies per afrontar-lo de manera positiva pot ajudar a alleujar els desafiaments emocionals i psicològics associats. Recorda que la transició pot ser gradual i que amb el temps, l’adaptació serà cada vegada més fàcil. Aprofita els aprenentatges i les experiències de les teves vacances per millorar el teu benestar general i trobar moments de joia en la teva vida diària.

Síndrome postvacacional