Vitamina D

Es parla molt de la vitamina D, un dels nutrients més importants per a un bon funcionament del nostre organisme. Però potser encara sorgeixen dubtes sobre com s’adquireix, quines són les seves funcions, si són necessaris els suplements, per què hi ha aquest dèficit… Per això, hem volgut resumir algunes de les veritats i mentides més conegudes sobre aquesta.

 

La vitamina D, també anomenada calciferol, és més una hormona que una vitamina. És una vitamina liposoluble, igual que la vitamina A, E i K. Fins a un 88% de la població presenta dèficit de vitamina D, així que és, per tant, una epidèmia mundial. Aquest dèficit mundial de vitamina D es planteja que podria ser causat per una mala digestió dels aliments, a conseqüència d’un mal estat de la microbiota intestinal.

3d vitamin D capsule lying on desk

La veritat és que és de vital importància tenir els índexs de vitamina D en els nivells adequats, cosa que podem aconseguir amb una exposició solar responsable, amb la ingesta de determinats aliments o, en el cas que sigui necessari, recorrent a la suplementació. Però, no tot el que mengem s’absorbeix de la mateixa manera, així que és important assegurar-se un consum diari superior a aquestes ingestes recomanades. És interessant combinar la vitamina D amb la vitamina K (la vitamina K és l’autobús de la vitamina D). És en realitat una vitamina crucial per a la salut cardíaca i la salut òssia. La vitamina K també té relació amb la microbiota.

 

Influeix en el teu pes

Potser no ho sabies, però darrerament s’ha parlat molt de la seva relació amb el guany de pes. I, més que en el pes, influeix en el percentatge de greix corporal, ja que com més greix corporal, les concentracions sèriques (és a dir, en sang) de vitamina D, també són menors. En un estudi realitzat a la Universitat Leiden Medical Center a Holanda, van observar que les dones amb més greix abdominal tenien un baix contingut de vitamina D.

 

El mal d’ossos alerta de la manca de vitamina D

Es considera que hi ha deficiència de vitamina D quan els nivells de 25 (OH) vitamina D són inferiors als 10 ng/ml en els resultats de les analítiques. Però hi ha senyals que alerten una possible mancança d’aquest nutrient. El mal d’ossos n’és un, però n’hi ha més.

Cansament

– Debilitat muscular

– Dolor d’ossos, sobretot a les extremitats i a la zona lumbar

– Pèrdua de densitat òssia

– Caiguda de cabell

– Patiment d’infeccions amb molta freqüència.

Els nivells baixos de vitamina D es relacionen amb una malaltia inflamatòria intestinal, hipertensió arterial, malalties cardiovasculars, malalties autoimmunes, com ara l’esclerosi múltiple, i també en càncer, segons un estudi del 2004 publicat a la prestigiosa revista científica Clinical Nutritional.