(Vídeo) Cerni Escalé: “El nostre principal objectiu és col·locar el benestar de les persones al centre de l’acció política”

Cerni Escalé és el cap de llista de Concòrdia, nova formació política, que arriba per primera vegada a les eleccions generals amb la voluntat de regenerar la política andorrana, posant com a prioritat el benestar de la gent que viu al país.

Entrevistes: Noelia Farias, César De Pablos, Josep Segura i Elena Melgarejo · Fotos: Antonio Miralles · Maquillatge: Fanny García, de NYX Cosmetics · Estilisme: Víctor Toro, de Salon TORO · Locació i càtering: Hotel EXE Prisma
Per què va decidir presentar-se com a cap de llista a les eleccions?

Tinc una filla de quatre mesos i vull que creixi en un país on no hi hagi torres al centre d’unes valls estretes i on sigui un plaer viure-hi, també pel contacte amb la natura i perquè el poder adquisitiu dels seus ciutadans sigui elevat. Calen noves solucions als greus problemes que el país està experimentant.

Quins són els trets que més diferencien el vostre programa electoral de la resta de propostes d’altres partits?

Volem regenerar la política andorrana. Concòrdia articula el seu discurs vinculant qüestions com ara l’urbanisme, l’habitatge, la inversió estrangera i el sentit de comunitat, que fins ara s’havien tractat de manera separada. El nostre partit és progressista i vol construir en positiu. Tenim una inquietud de sostenibilitat molt forta i el nostre principal objectiu és col·locar el benestar de les persones al centre de l’acció política, que cada acció del Govern o del Consell General tingui com a prioritat el benestar de la gent que viu al país.

“Ara mateix l’acord d’associació implica requisits que van en detriment del país”

Entenent la complexitat dels temps que s’aproximen, quins serien els tres àmbits d’actuació que vostè prioritzaria davant un eventual mandat?

L’acord d’associació és un dels àmbits d’actuació més urgents, perquè ens juguem el futur del país. Andorra no ha signat cap acord amb els efectes i les conseqüències que tindrà aquest pacte i hem de debatre sobre el mateix amb totes les cartes sobre la taula. Una altra prioritat essencial és protegir el territori i la natura. Proposem fer un parc nacional que inclogui els actuals parcs del Comapedrosa, de la Vall de Sorteny i de la Vall del Madriu Perafita Claror, així com dels altres paratges que tenen un atractiu per a Andorra, per la seva biodiversitat i per la seva fauna. La tercera prioritat del mandat, sens dubte, és la millora de l’habitatge i modificar el marc de normes de les inversions estrangeres.

Com valora la negociació i el futur acord d’associació. Creu que es podria arribar a un acord satisfactori per al país durant el 2023?

Ara mateix l’acord d’associació implica requisits que són en detriment del país. Si entrem dins d’un mercat en el qual hi ha empreses molt més grans, serà difícil que les empreses del país hi competeixin. Les empreses andorranes que podran sortir fora del país i competir en igualtat de condicions, seran molt poques. En canvi, les empreses de fora que seran molt competitives amb relació a Andorra, seran moltes. Això va en detriment de mantenir la nostra singularitat i del control sobre la nostra economia. Un altre problema de l’acord d’associació és la lliure circulació de persones: deixar de tenir control sobre la nostra política immigratòria. Fins i tot, si decisions com aquesta no tenen un impacte immediat, hipotequen les accions de les generacions futures. També s’ha de parlar de la nostra sobirania, perquè l’acord plantejat és “dinàmic”. Andorra accepta totes les normes presents i, amb excepcions pactades en el moment de la signatura de l’acord, també accepta totes les normes futures del mercat interior. Això vol dir que moltes qüestions estarien decidides des de Brussel·les, sense que nosaltres estiguem representats en les institucions que decideixen.

En l’hipotètic cas que vostè guany les eleccions, i pugui implementar la majoria del seu programa electoral, quina Andorra podríem albirar? Creu que s’haurien superat els problemes actuals o encara quedarien problemes per resoldre?

Sempre hi haurà problemes, però hem de fer avançar Andorra esquena contra esquena. El més important és enfocar-los de forma coordinada i de manera constructiva. Ser molt més valents, però amb un clima de concòrdia.

Gaudeix de l’entrevista sencera amb Cerni Escalé aquí:


Les principals propostes de Concòrdia

Economia i empresa ·         Reorientar i agilitzar el model d’inversió estrangera, permetent aquesta únicament en els casos en els quals la proposta sigui diversificadora pel mercat andorrà, protegint els negocis locals.

·         Crear l’obligació legal perquè el Govern satisfaci el pagament dels béns, serveis i ajudes públiques en un termini màxim de 30 dies.

·         Desenvolupar un viver d’empreses tecnològiques d’arrel andorrana situat als terrenys de la recta de la Margineda.

Energia, medi ambient i sostenibilitat ·         Crear un parc natural protegit que envolti el país i comprengui el 50% del territori, connectat per corredors ecològics.

·         Promoure la creació de criteris paisatgístics unificats a escala nacional, tot revalorant l’ús de materials constructius tradicionals del país.

·         Desenvolupar una estratègia nacional d’infraestructures i serveis públics, ubicant-los dins del territori, per tal de garantir una gestió integrada nacional.

Habitatge, poder adquisitiu i polítiques socials i d’igualtat ·         Suspendre durant 18 mesos la inversió estrangera en immobles, que ha disparat el preu de mercat, i dissenyarem un estricte sistema de quotes després d’aquest termini.

·         Modificar la Llei del cadastre perquè el registre sigui consultable, creant un incentiu perquè els propietaris de pisos buits els entrin al mercat.

·         Promoure mitjançant la cessió urbanística (la contribució obligatòria quan es fan noves construccions) el creixement del parc d’habitatge públic.

Cultura i esport ·         Creació  d’un Espai Cultural a la zona que ara ocupa l’aparcament del Consell General. Aquest englobarà un àmbit sobre recerca històrica d’Andorra i un centre per a creadors.

·         Vincular la renovació del permís de residència i treball al coneixement de la llengua catalana.

·         Treballar en més campanyes i activitats repartides durant l’any per conscienciar a la ciutadania sobre la importància de l’esport per a la salut.

Política exterior ·        Desenvoluparem nous acords bilaterals amb els països d’Europa per tal que els nostres nacionals hi puguin viure i treballar, i les nostres empreses tenir-hi activitat.

·        Aprofitarem millor la presència d’Andorra al Consell d’Europa i a Nacions Unides, aconseguint que els nostres joves i emprenedors puguin participar en més programes.

·        Protegirem a les empreses del país i als professionals liberals davant de l’entrada al lliure mercat de la UE amb l’acord d’associació.

Candidatura a la circumscripció nacional

Candidats
  1. Cerni Escalé Cabré
  2. Núria Segués Daina
  3. Jordi Casadevall Touseil
  4. Jordi Cantons Palmitjavila
  5. Laura Salles López
  6. Sergi Esteves Lorenzo
  7. Pol Zamora Planelles
  8. Meritxell Moya Reigosa
  9. Maria Brenda Orobitg Pérez
  10. Roger Figuerola Vila
  11. Sandra Oliveras Gabarre
  12. Jennifer Dobarro Boyer
  13. Meritxell Díaz Sánchez
  14. Christian Cerqueda-Chilaud
Suplents
  1. Mireia Ros Pallerols
  2. Rayco Rodríguez Barceló
  3. Laura Martín Marimón

Coneix la resta de candidats:

  1. Entrevista amb Judith Pallarés Cortés, cap de llista d’ACC!Ó
  2. Entrevista amb Carine Montaner Raynaud, cap de llista d’Andorra Endavant
  3. Entrevista amb Xavier Espot Zamora, cap de llista de Demòcrates per Andorra
  4. Entrevista amb Josep Maria Cabanes, cap de llista de Liberals d’Andorra
  5. Entrevista amb Pere López Agràs, cap de llista del Partit Socialdemòcrata SDP+