(+Vídeo) Judith Pallarés: “Volem que ACC!Ó sigui una clau de consens per al futur d’Andorra”

ACC!Ó, partit de nova creació que va néixer de l’escissió de Liberals Andorra, es presenta a la circumscripció nacional amb Judith Pallarés, ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat en funcions, com a cap de llista i cara visible d’un projecte conciliador, obert i amb la mirada posada en el futur d’Andorra.

Entrevistes: Noelia Farias, César De Pablos, Josep Segura i Elena Melgarejo · Fotos: Antonio Miralles · Maquillatge: Fanny García, de NYX Cosmetics · Estilisme: Víctor Toro, de Salon TORO · Locació i càtering: Hotel EXE Prisma
Per què va decidir presentar-se a les eleccions com a cap de llista?

Crec que una part es deu a les circumstàncies del partit, que ens van portar a prendre aquesta decisió. Sí que hi ha una part personal que et motiva a estar en aquesta situació, però no és una decisió únicament pròpia sinó de tot un equip, de les persones que m’acompanyen i que em donen el seu suport per a encapçalar aquest projecte.

Quins són els trets que més diferencien el vostre programa electoral de la resta de propostes d’altres partits?

Haurem d’analitzar les propostes en el moment que comenci la campanya, però sí que és cert que hi ha problemes en la societat dels quals en parlarem tots, per tant ens haurem de diferenciar tant en el plantejament com en la forma d’aportar solucions. Des d’ACC!Ó, impulsem un projecte en positiu i constructiu, en què puguem edificar i sumar. No busquem fer-ho sols, sinó segurament amb el conjunt del debat polític. Volem que ACC!Ó sigui una clau de consens per trobar sortides realistes i sostenibles per al futur d’Andorra.

“Impulsem un projecte en positiu i constructiu en què puguem edificar i sumar”

Entenent la complexitat dels temps que s’aproximen, quins serien els tres àmbits d’actuació que vostè prioritzaria davant un eventual mandat?

Inicialment, l’habitatge, això és segur, perquè entenem que és un tema molt important. També prioritzem treballar per la simplificació i digitalització de l’administració i la millora de la gestió pública, que és una qüestió que també afecta el dia a dia de la ciutadania. Finalment, donarem importància a treballar en xarxa i de manera comunitària amb tots els actors, incidint en la col·laboració publicoprivada, però també en la implicació de la resta d’actors socials.

Com valora la negociació i el futur acord d’associació? Creu que es podria arribar a un acord satisfactori per al país durant el 2023?

Nosaltres el valorem positivament. És quelcom que hem seguit molt de prop, fins i tot des de l’anterior legislatura del Consell General. Pensem, sincerament, que l’acord obrirà moltes oportunitats, sobretot per a les petites i mitjanes empreses, una qüestió que a vegades no s’explica prou. També ens oferirà altres oportunitats més enllà del que nosaltres pensem. Sovint, el debat se centra en el fet que els de fora vindran massivament i que això no es podrà sostenir, però crec que el debat s’ha de centrar en tot el que podem fer des d’aquí cap a l’exterior. Això serà positiu.

En l’hipotètic cas que vostè guanyi les eleccions, i pugui implementar la majoria del seu programa electoral, quina Andorra podríem albirar? Creu que s’haurien superat els problemes actuals o encara quedarien problemes per resoldre?

Si tinguéssim aquesta opció durant la pròxima legislatura, ens agradaria disposar d’un parc immobiliari públic que donés solucions reals a la situació de l’habitatge, amb lloguers assequibles perquè les famílies i els joves hi puguin accedir d’una forma més fàcil i sostenible. M’encantaria veure que en els pròxims quatre anys es prenen decisions cap a aquest sentit. També m’agradaria veure la despenalització de l’avortament, una fita que seria molt important, i, finalment, veure una solució definitiva sobre la sostenibilitat de les pensions del país. Aquestes són coses que ens afecten a tots i que esperem resoldre de manera sostenible.

Gaudeix de l’entrevista sencera amb Judith Pallarés aquí:


Les principals propostes d’ACC!Ó

Economia i empresa ·         Modificar la llei d’inversió estrangera perquè sigui productiva, sostenible i que no impacti en l’increment de preus de l’habitatge.

·         Potenciar la innovació invertint en projectes que desenvolupin tecnologia blockchain i intel·ligència artificial.

·         Canviar els objectius d’Andorra Business perquè sigui una agència dedicada al creixement de les empreses andorranes i dels professionals liberals preparant-los per competir en el mercat interior europeu.

Energia, medi ambient i sostenibilitat ·         Impulsar la construcció d’un tramvia entre Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany, i treballar amb l’Estat veí perquè s’allargui fins a la Seu d’Urgell.

·         Implementar les energies renovables en el parc immobiliari, facilitant la instal·lació de plaques solars, geotèrmia i altres energies verdes.

·         Diversificar el sector primari fomentant la implementació de nous cultius. Fomentar el consum de productes de proximitat.

Habitatge, poder adquisitiu i polítiques socials i d’igualtat ·         Establir una taxa a les segones residències per destinar-la a la inversió en habitatge públic de lloguer assequible.

·         Invertir en la creació d’una bossa de pisos de lloguer assequible i de llarga durada.

·         Augmentar el poder adquisitiu, establint el salari mínim en 1.400 euros mensuals i incrementar les pensions més baixes i les ajudes a les famílies en situació vulnerable.

Cultura i esport ·         Promocionar els nostres artistes creant el ‘Passi Cultural’ per a incentivar el consum de cultura al país.

·         Fomentar l’esport entre els infants per a promoure els hàbits saludables.

·         Potenciar les competicions esportives respectuoses amb el nostre entorn natural.

Política exterior ·         Potenciar la diplomàcia internacional per a facilitar que les empreses del país accedeixin a les oportunitats que ofereix el mercat mundial.

·         Posicionar-se a favor d’un Acord d’associació amb la UE que potenciï la nostra economia, la nostra cultura i garanteixi una qualitat de vida sostenible per a tots els andorrans.

·         Ampliar els acords d’intercanvi amb l’estranger tant en l’àmbit educatiu com en el laboral.

Candidatura a la circumscripció nacional

Candidats
 1. Judith Pallarés Cortés
 2. Noelia Souque Caldato
 3. Agustina Grandvallet Ortega
 4. Carles Cèsar Bernardo Salgado
 5. Abdou Taouil Taouil
 6. Vladimir Martins dos Santos
 7. Cèlia Montalvo Sánchez
 8. Josep Antoni Albós Melción
 9. Vicente Zapata dos Santos
 10. Blanca Montoro Muñoz
 11. Jordi Moreno Magallon
 12. Yael Caramés Oziel
 13. Josep Estefanell Miró
 14. Cristina Ribas Diez
Suplents
 1. Eva Maria López Herrero
 2. Albert Areny de la Fuente
 3. Sílvia Ferrer Ghiringhelli

Coneix la resta de candidats:

 1. Entrevista amb Carine Montaner Raynaud, cap de llista d’Andorra Endavant
 2. Entrevista amb Cerni Escalé, cap de llista de Concòrdia
 3. Entrevista amb Xavier Espot Zamora, cap de llista de Demòcrates per Andorra
 4. Entrevista amb Josep Maria Cabanes, cap de llista de Liberals d’Andorra
 5. Entrevista amb Pere López Agràs, cap de llista del Partit Socialdemòcrata SDP+