(+Vídeo) Carine Montaner: “No som un partit de cadires, som uns gestors amb valors i volem aportar solucions al país”

Una Andorra del benestar, justa, forta, sobirana, neutral i que dona el poder al poble per la via de l’impuls de referèndums, aquests són alguns dels propòsits d’Andorra Endavant, partit polític que arriba a les circumscripcions nacionals, per primera vegada, de la mà de l’exconsellera general no adscrita, Carine Montaner Raynaud.

Entrevistes: Noelia Farias, César De Pablos, Josep Segura i Elena Melgarejo · Fotos: Antonio Miralles · Maquillatge: Fanny García, de NYX Cosmetics · Estilisme: Víctor Toro, de Salon TORO · Locació i càtering: Hotel EXE Prisma
Per què va decidir presentar-se a les eleccions com a cap de llista?

El partit m’ha escollit per la meva experiència política i formació, i també per la feina de control que he realitzat sobre l’acció del Govern al Consell General “sola davant del perill” (riu). Altrament per la meva resistència als atacs i per la meva capacitat d’anticipació. En diverses ocasions vaig alertar de moltes coses que van acabar passant. A la fi, el temps m’ha donat la raó, sobretot en temes com ara els problemes del SAAS, del transport d’emergència, la mala gestió del Cedre, un cas que han portat a la fiscalia els familiars dels residents. El cas de la implantació del laboratori P3 Grifols, el maig de 2021, on vaig ser l’única política a emetre dubtes, quan tots els polítics del país aplaudien el projecte. També quan vaig anunciar al Consell una inflació galopant, un empobriment de la zona euro i una crisi energètica, sense precedents, a l’inici del conflicte de Rússia i Ucraïna. I, per acabar, quan vaig alertar el 2017 del greu problema d’habitatge que tindríem, amb l’aprovació de la llei d’intercanvi automàtic d’informació fiscal, votada al final de 2016 o l’increment de la despesa de la via preferent, el 2019, entre altres.

Quins són els trets que més diferencien el vostre programa electoral de la resta de propostes d’altres partits?

No som un partit de cadires i ho hem demostrat. Som uns gestors amb valors i volem aportar solucions al país. Concretament, la llei de responsabilitat política i l’impuls de referèndums, propostes que ja vaig fer al Consell General (CG) i que no van rebre suport de cap color polític, el setembre del 2021. Vaig estar sola al CG per defensar la neutralitat d’Andorra en l’escenari internacional. Proposem també el canvi electoral amb llistes obertes i aturar les negociacions amb la UE. Perquè coneguin en profunditat la nostra proposta els diria als nostres electors que mirin el vídeo resumen de la feina feta, disponible a les xarxes socials, que resumeix en 10 minuts tots aquests anys al CG.

“Cal aturar les negociacions amb la UE. És el moment de prioritzar Andorra”

Entenent la complexitat dels temps que s’aproximen, quins seran els tres àmbits que vostè prioritzaria durant un eventual mandat?

Habitatge, salut i justícia.

Com valora la negociació i el futur acord d’associació? Creu que es podria arribar a un acord satisfactori per al país durant el 2023?

La veritat és que hi veiem més riscos que beneficis. Impostos? Cost de la transposició del cabal europeu?, i sobretot, el tema de la lliure circulació de persones? Nosaltres volem una immigració controlada, volguda i triada.  Pensem que cal aturar les negociacions amb la UE. Ara és el moment de prioritzar Andorra.

En l’hipotètic cas que vostè guanyi les eleccions, i pugui implementar la majoria del seu programa electoral, quina Andorra podríem albirar? Creu que s’haurien superat els problemes actuals o encara quedarien problemes per resoldre?

Una Andorra del benestar, justa, forta, sobirana, neutral i que dona el poder al poble per la via de l’impuls de referèndums. Si arribem a la governabilitat, solucionarem molts problemes, ja que nosaltres centrem els esforços sobre els temes prioritaris.

Gaudeix de l’entrevista sencera amb Carine Montaner aquí:


Les principals propostes del partit Andorra Endavant

Economia i empresa ·         Creació d’incubadores d’empreses i acompanyament al ‘crowfunding’.

·         Diversificació dels sectors  amb projectes privats via concessions.

·         Captació d’empreses punteres d’intel·ligència artificial (IA) que revolucionaran l’àmbit social si s’utilitza correctament.

Energia, medi ambient i sostenibilitat ·         Realització de mesures reals de la qualitat de l’aire al país.

·         Utilització de transport per cable eficient per baixar el nivell de pol·lució.

·         Millorament de la gestió de l’aigua.

Habitatge, poder adquisitiu i polítiques socials i d’igualtat ·         Desbloquejament dels 6.000 pisos buits per tal de reequilibrar l’oferta i la demanda => baixada dels preus.

·         Fre a l’especulació posant un import mínim d’inversió estrangera per a l’adquisició d’un bé immobiliari i apujant els impostos de l’ITP i de la plusvàlua, només pels inversors de fora.

·         Captació d’inversors per a la creació de pisos socials de lloguer a canvi d’avantatges fiscals durant 10 anys o via cessió de terrenys públics.

Cultura i esport ·         Foment de l’esport de base per impulsar hàbits saludables.

·         Suport a campions esportistes independentment de la disciplina esportiva.

·         Creació d’un portal laboral oficial de Govern per als artistes independents del país. Contractació online amb cobertura social  inclosa.

Política exterior ·         Aturar les negociacions de l’Acord d’Associació amb la UE

·         Reequilibrar les relacions amb França i Espanya.

·         Recuperació de la neutralitat perduda en l’escenari internacional (des del conflicte Rússia Ucraïna).

Candidatura a la circumscripció nacional

 Candidats
 1. Carine Montaner Raynaud
 2. Noemí Amador Pérez
 3. Marcos Monteagudo Torres
 4. Verònica Manela Fernandes Gonçalves
 5. Antonio Martínez Gómez
 6. Isabel Orobitg Carrillo
 7. Marta Regina Lourenço Ferreira
 8. Gerard Buenache Terrones
 9. Silene Caldas Fernandes
 10. Marcel Bellosta Nadal
 11. Víctor Manel Martín Garrido
 12. Nathalie Myrielle Danielle Benard Vanhollebeke
 13. Patrick Maurel Salabert
 14. Maria Aranzazu Bueno Bernal
Suplents
 1. Tatiana Goncalves Almeida Da Silva
 2. Michael Hèctor Páez Haro
 3. Maria Àngels Julià Rodríguez

Coneix la resta de candidats:

 1. Entrevista amb Judith Pallarés Cortés, cap de llista d’ACC!Ó
 2. Entrevista amb Cerni Escalé, cap de llista de Concòrdia
 3. Entrevista amb Xavier Espot Zamora, cap de llista de Demòcrates per Andorra
 4. Entrevista amb Josep Maria Cabanes, cap de llista de Liberals d’Andorra
 5. Entrevista amb Pere López Agràs, cap de llista del Partit Socialdemòcrata SDP+