(+Video) Josep Maria Cabanes: “Volem recuperar l’Andorra de sempre i que la gent pugui progressar treballant”

Després de dedicar els últims anys a la seva carrera professional, Josep Maria Cabanes torna a la primera línia de la política nacional com a cap de llista dels Liberals d’Andorra, amb una proposta que busca recuperar la qualitat de vida dels andorrans i defensar la identitat i la sobirania del Principat.

Entrevistes: Noelia Farias, César De Pablos, Josep Segura i Elena Melgarejo · Fotos: Antonio Miralles · Maquillatge: Fanny García, de NYX Cosmetics · Estilisme: Víctor Toro, de Salon TORO · Locació i càtering: Hotel EXE Prisma
Per què va decidir presentar-se a les eleccions com a cap de llista?

Com tothom sap, he estat més de 40 anys a la primera línia política, però durant els darrers anys he estat en un segon pla. Crec que, en l’actualitat, puc aportar ofici, experiència i estabilitat al país. Sempre he ajudat al país i als ciutadans, així que crec que, amb una línia directa, puc fer molt més i és el que pretenc en aquesta etapa de la meva vida.

Quins són els trets que més diferencien el vostre programa electoral de la resta de propostes d’altres partits?

Dins de la política liberal, tenim l’entorn, les persones i el país amb la preocupació de tornar a gaudir de l’Andorra de sempre, de la seva qualitat de vida, amb treballs i lloguers dignes, aspectes urgents als quals creiem que serem capaços de donar-ne solucions. També, sobre el tema Europa, cal alentir una mica les negociacions, perquè, evidentment, si no li presentem garanties al poble en tots els àmbits, possiblement el resultat del referèndum sigui negatiu. Penso que la negociació econòmica amb Europa ha donat bons fruits, però crec que cal fer una bona reflexió en la negociació política.

“La nostra dimensió també comporta casuístiques i limitacions que hem d’explicar molt bé a la Unió Europea”

Entenent la complexitat dels temps que s’aproximen, quins serien els tres àmbits d’actuació que vostè prioritzaria davant un eventual mandat?

El més urgent és l’habitatge. Volem recuperar l’Andorra de sempre i que la gent pugui progressar treballant. Aquest és un problema que hem de resoldre contundentment, perquè no pot ser que les famílies ho passin malament per l’increment de preus de l’habitatge. El següent punt és garantir els fons de reserva de la CASS, perquè les persones que han treballat tota la vida puguin gaudir d’una pensió digna i sense marxar d’Andorra. L’altre aspecte a treballar és justament l’encaix amb Europa, que la ciutadania conegui les implicacions, i no perdre sobirania.

Com valora la negociació i el futur acord d’associació, creu que es podria arribar a un acord satisfactori per al país durant el 2023?

Fa molts anys que negociem amb Europa, des de l’època de Josep Pintat com a cap de Govern. Es van fer acords econòmics que han estat vàlids per més de 30 anys però, arran de la BPA, s’han de negociar altres aspectes, i no només pel que fa a la banca sinó també per a altres sectors. Penso que l’acord polític requereix una reflexió profunda en àmbits com ara la lliure circulació de persones, les quotes d’immigració i els foragitaments, ja que la nostra dimensió també comporta casuístiques i limitacions que hem d’explicar molt bé a la Unió Europea i que segurament entendran.

En l’hipotètic cas que vostè guanyés les eleccions, i pogués implementar la majoria del seu programa electoral, quina Andorra podríem albirar? Creu que s’haurien superat els problemes actuals o encara quedarien problemes per resoldre?

Penso que en un termini de dos o tres anys hauríem de tornar a tenir la qualitat de vida que sempre hem tingut, on els immigrants continuïn tenint els drets socials i econòmics dels quals han gaudit i que, si cal mà d’obra, tothom pugui treballar a Andorra. També cal fer que les empreses aixequin el seu nivell econòmic i que tinguin accés a un finançament adequat per al seu desenvolupament. I, sobretot, albiro una Andorra que pugui recuperar el talent, ja que ens trobem amb un escenari en què, el 95% dels joves que marxen a estudiar fora, ja no tornen al país, una situació que ens fa perdre les arrels i la identitat.

Gaudeix de l’entrevista sencera amb Josep Maria Cabanes aquí:


Les principals propostes de Liberals d’Andorra

Economia i empresa ·         Desplegar mesures per promoure la innovació, com els incentius fiscals per a empreses que inverteixin en investigació i desenvolupament, la creació de centres de recerca i tecnologia, i programes de capacitació i educació per atreure i retenir talent.

·         Reduir les barreres reguladores que compliquen l’activitat de les empreses. L’eliminació de traves reguladores innecessàries i la simplificació dels processos burocràtics augmentaran la inversió privada i milloraran la competitivitat de les nostres empreses.

·         Canviar els requisits de la inversió estrangera i residències passives a fi efecte de tenir una inversió estrangera d’alt nivell i valor afegit que creï llocs de treball pels ciutadans del país.

Energia, medi ambient i sostenibilitat ·         Constituir un nou organisme centralitzat que gestioni el recurs de l’aigua i els usos a tot el Principat i crearem un pla estratègic de l’aigua nacional.

·         Desenvolupar projectes d’inversió en infraestructures d’energies renovables amb model publicoprivat i facilitar projectes privats de minicentrals hidroelèctriques de producció que permetin l’autoconsum i la venda d’energia a preu de mercat al client final.

·         Promoure els cultius tradicionals i incentivar l’aparició de nous a fi de continuar tenint un país cultivat i verd, a través de l’impuls de la recerca de noves alternatives per diversificar l’ús de la terra i augmentar la resiliència del sector.

Habitatge, poder adquisitiu i polítiques socials i d’igualtat ·         Vetllar per crear un fons d’habitatge que incentivi la construcció de pisos de lloguer.

·         Desafectar la pròrroga forçosa dels contractes de lloguer, ja que defensem un país sense intervencionismes.

·         Augmentar el nombre de places en residències i centres de dia per a reduir les llistes d’espera.

Cultura i esport ·         Crear el Dia de la Cultura Andorrana per fomentar l’orgull de la nostra identitat.

·         Convertir Casa Rossell d’Ordino en un espai per a la recepció oficial d’autoritats d’alt nivell internacional i buscarem un ús a l’espai de Casa Parramon de la Massana.

·         Desenvolupar un projecte de medicina esportiva basat en un model publicoprivat que permeti aprofitar les instal·lacions del país i desenvolupar-ne de noves de la mà del sector privat.

Política exterior ·         Negociar un acord d’associació amb la Unió Europea defensant sempre els interessos d’Andorra.

·         El poble andorrà ha de ser qui decideixi el nostre encaix amb Europa i el món, i per tant, s’efectuarà un referèndum vinculant per l’acord d’associació.

·         Potenciar i treure el màxim d’eficiència i efectivitat al conveni trilateral amb França i Espanya i també al bilateral amb Portugal.

Candidatura a la circumscripció nacional

Candidats
 1. Josep Maria Cabanes Dalmau
 2. Maria Isabel Lafoz Jodar
 3. Jaume Bonell Argelich
 4. Pere Cerqueda Gispert
 5. Josep Pubill Armengol
 6. Cristina Rico Flor
 7. Xavier De La Rosa Fernández
 8. Elsa González Fernández
 9. Jordi Troguet Ribes
 10. Mireia Martí Santolaria
 11. Noèlia Dobarro Pérez
 12. Sandra Mirouse Velasco
 13. Àlex Villagrasa Noguera
 14. Josep Maria Bernaus Porta
Suplents
 1. Ramon Rich Male
 2. Antoni Puig Ariet
 3. Víctor Filloy Franco

Coneix la resta de candidats:

 1. Entrevista amb Judith Pallarés Cortés, cap de llista d’ACC!Ó
 2. Entrevista amb Carine Montaner Raynaud, cap de llista d’Andorra Endavant
 3. Entrevista amb Cerni Escalé, cap de llista de Concòrdia
 4. Entrevista amb Xavier Espot Zamora, cap de llista de Demòcrates per Andorra
 5. Entrevista amb Pere López Agràs, cap de llista del Partit Socialdemòcrata SDP+