(+Vídeo) Pere López: “Volem que les persones que viuen i treballen al país siguin capaces de viure dignament amb els seus ingressos”

Després de concórrer a les eleccions generals del 2019 com a cap de llista del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López torna a encapçalar la candidatura d’aquest partit polític amb el suport de Progressistes SDP, amb la voluntat de retornar la transparència que, considera, ha perdut la gestió pública en mans de l’actual Govern en funcions.

Entrevistes: Noelia Farias, César De Pablos, Josep Segura i Elena Melgarejo · Fotos: Antonio Miralles · Maquillatge: Fanny García, de NYX Cosmetics · Estilisme: Víctor Toro, de Salon TORO · Locació i càtering: Hotel EXE Prisma
Per què va decidir presentar-se a les eleccions com a cap de llista?

El nostre és un projecte col·lectiu d’un gran grup de persones que hi treballem des de fa molts anys. La decisió respon a un consens entre els companys del partit i faig part d’aquest treball conjunt, ja que han considerat que soc la persona capaç d’explicar el nostre projecte. Estem contents de com s’han tancat aquestes candidatures de cara a aquests comicis.

Quins són els trets que més diferencien el vostre programa electoral de la resta de propostes d’altres partits?

Penso que hi ha moltes coses que ens diferencien, però quelcom a destacar és que el nostre projecte polític posa en el centre a les persones que viuen i treballen al nostre país. Un altre tret característic del PS és la nostra concepció de servei públic i diners públics, entenem que el servei públic és cabdal i cal dotar-lo perquè totes les persones que hi treballen puguin fer-ho de manera adequada i es vegi reflectit en la millora de l’educació, la salut pública i la seguretat. Quant a la gestió dels diners públics, valorem que aquesta ha estat la legislatura més opaca en aquest aspecte.

“Som conscients que aquests diners són dels ciutadans i s’han de gestionar amb transparència”

Entenent la complexitat dels temps que s’aproximen, quins serien els tres àmbits d’actuació que vostè prioritzaria davant un eventual mandat?

El primer que s’ha de prioritzar és la situació de l’habitatge. Cal fer polítiques perquè la majoria dels ciutadans hi puguin accedir amb el seu salari o pensió, de manera raonable. Més enllà de l’habitatge, cal prendre mesures per a incrementar el poder adquisitiu de les famílies i per a impulsar l’economia productiva amb l’ajuda dels empresaris i autònoms. El tercer aspecte a contemplar serà la gestió transparent de tots els recursos públics. En aquest sentit, la nostra visió és molt clara i som conscients que aquests diners són dels ciutadans i s’han de gestionar amb transparència.

Com valora la negociació i el futur acord d’associació, creu que es podria arribar a un acord satisfactori per al país durant el 2023?

No podem valorar ni ser partícips d’una negociació en la qual se’ns ha ocultat informació vinculada a l’acord d’associació. En una reunió amb parlamentaris francesos, ens vam assabentar de l’existència d’un document, emès per França, en què es plantejaven els dubtes sobre el nostre sistema de supervisió bancària i el sistema de control de l’activitat econòmica del país. Govern va negar rotundament l’existència d’aquest document i, al darrere d’aquest, n’hi ha hagut altres. Hem perdut la confiança vers el Govern i pensem que no anem bé en aquestes negociacions.

En l’hipotètic cas que vostè guanyi les eleccions, i pugui implementar la majoria del seu programa electoral, quina Andorra podríem albirar? Creu que s’haurien superat els problemes actuals o encara quedarien problemes per resoldre?

Volem que les persones que viuen i treballen al país siguin capaces de viure dignament amb els seus ingressos, dedicant-ne un percentatge d’entre el 30% i el 35% al lloguer. No aspirem a res més que això, acompanyat d’un bon funcionament de l’economia. Malauradament, els darrers anys hem vist com el país ha anat a la deriva i ha patit d’un emmirallament cap a la inversió estrangera, que ha comportat l’increment dels preus dels habitatges, una situació que impossibilita tenir l’Andorra que volem, que somiem i per la qual estem treballant.

Gaudeix de l’entrevista sencera amb Pere López aquí:


Les principals propostes del Partit Socialdemòcrata SDP +

Economia i empresa ·         Establir mesures de suport a treballadors per compte propi i pimes.

·         Reforçar l’administració eficient, eficaç i responsable en la gestió del diner públic.

·         Crear un sistema impositiu en el qual els que més tenen hagin de contribuir més segons la seva capacitat econòmica, com estableix l’article 37 de la Constitució.

Energia, medi ambient i sostenibilitat ·         Establir una xarxa de transport públic eficaç i que solucioni els problemes actuals de pas de freqüències i aforaments dels busos.

·         Incrementar les capacitats d’emmagatzematge i de transformació de l’energia.

·         Aprovar una llei de l’aigua que creï l’Agència Nacional de l’Aigua, amb l’objectiu de planificar la gestió equilibrada i sustentable del recurs hidrològic.

Habitatge, poder adquisitiu i polítiques socials i d’igualtat ·         Crear un parc d’habitatges a preu assequible.

·         Ajustar l’assequibilitat del preu de lloguer amb els ingressos familiars i que siguin igual o inferiors al 30% de l’Ingrés Familiar Medià.

·         Establir el règim del tercer pagador universal.

Cultura i esport ·         Fer realitat l’Arxiu i el Museu nacionals, pedres angulars de la difusió i recerca del nostre patrimoni cultural.

·         Elaborar un pla nacional lingüístic.

·         Establir un pla estratègic per al desenvolupament de les indústries culturals.

Política exterior ·         Una negociació de l’Acord d’associació amb la Unió Europea basada en la transparència i la lluita per a la idiosincràsia d’Andorra.

·         Estudiar i negociar futures connexions d’accés a Andorra amb els països veïns.

·         Recuperar la pèrdua de presència francesa a Andorra.

Candidatura a la circumscripció nacional

Candidats
 1. Pere López Agràs
 2. Judith Salazar Álvarez
 3. Susagna Vela Palomares
 4. Pere Baró Rocamonde
 5. Laia Moliné Cintas
 6. Carmen Garcia Oliva
 7. Aaron Comella Servet
 8. Tomàs Riart Escriba
 9. João Ricardo de Melo Barros Queirós
 10. Alain Mateu Montane
 11. Rosa Maria Pérez Martín
 12. Laura Pérez Pantebre
 13. Maria de la O Soto Simon
 14. Jordi Font Mariné
Suplents
 1. Antonio Miralles Gascó
 2. Marc Latorre Oliveros
 3. Vicenç Alay Ferrer

Coneix la resta de candidats:

 1. Entrevista amb Judith Pallarés Cortés, cap de llista d’ACC!Ó
 2. Entrevista amb Carine Montaner Raynaud, cap de llista d’Andorra Endavant
 3. Entrevista amb Cerni Escalé, cap de llista de Concòrdia
 4. Entrevista amb Xavier Espot Zamora, cap de llista de Demòcrates per Andorra
 5. Entrevista amb Josep Maria Cabanes, cap de llista de Liberals d’Andorra