(+Fotos) 30a edició de la Mostra Gastronòmica d’Andorra amb homenatge als pioners

La Mostra Gastronòmica, que va començar fa tres dècades per iniciativa d’alguns dels restauradors de la parròquia, enguany va arribar a la 30a edició i Ordino ho va celebrar amb un homenatge als seus pioners, el qual va gaudir d’una gran afluència de públic del país.

Fotos: Xavi Pujol

Amb les entrades exhaurides, la 30a edició de la cita culinària va aplegar més de 350 persones que van poder gaudir de tretze menús amb dos plats per restaurant, tots elaborats amb productes de quilòmetre zero. La proposta de l’hotel Coma, Pa Baó de plàncton, demi-cuit de foie gras amb algues, amb la seva amanideta d’algues, ous de garoines i de salmó, va ser guardonada com el plat més original, mentre que el parmentier de xai i patata violeta del restaurant Hostal Palanques va ser premiat com el millor tast tradicional.

Com cada any, els cuiners del país van presentar les seves propostes culinàries als comensals del país, i també als de fora, posant en relleu algunes novetats i tendències gastronòmiques així com la qualitat de la cuina andorrana. Uns dels valors afegits de l’esdeveniment gastronòmic va ser la col·laboració dels alumnes del Lycée Comte de Foix, i d’altres establiments del país,  que van aprofitar la trobada per posar en pràctica els seus coneixements adquirits durant la seva formació.

Reconeixement als pioners

Tot condint amb el 30è aniversari de l’esdeveniment, la corporació ordinenca va fer un homenatge als col·laboradors pioners  – l’hotel Coma que enguany fa 90 anys, el restaurant Tòpic, Viníssim, el restaurant Ca l’Eudald, Franc Port S.A., el cuiner Ramon Sasplugas, La Casa dels Licors, el Lycée Comte de Foix i Andorcarn -, que han estat presents a la mostra des dels seus inicis i que han impulsat la gastronomia de la parròquia, convertint la trobada culinària en un referent a nivell país.

Balanç positiu

Josep Àngel Mortés, cònsol major d’Ordino, va celebrar la bona acollida que va tenir la darrera edició de la trobada gastronòmica a la parròquia i va assegurar que des dels seus inicis sempre el recinte s’ha omplert, gràcies a la participació de la gent del país. També va destacar el suport del Govern d’Andorra amb aquesta cita gastronòmica que és clau per al país i per dinamitzar el turisme. En aquest sentit, també es va manifestar la cònsol menor de la parròquia, Eva Choy, qui va assegurar que, sens dubte, “l’èxit d’aquest esdeveniment  es deu a la suma de voluntats, tant dels professionals de la gastronomia, com de l’administració comunal”.

Amb els ulls posats en l’edició de l’any vinent, Choy no descarta que el 2023 es tornin a exhaurir entrades i que l’esdeveniment sigui tot un èxit.

Saló Ordino Gourmet

El saló Ordino Gourmet amb productes de proximitat i el Gastrolab, van ser els atractius de l’edició d’enguany. L’exposició i venda de productes de proximitat, provinents de les regions veïnes, va anar acompanyada d’una sèrie de xarrades i degustacions a càrrec dels seus productors artesans. Durant tres dies, l’Era Rossell va ser el lloc d’acollida d’uns deu productors artesans que van exposar tota la seva oferta de productes i el seu pati es va transformar en un pati cerveser, en un lloc reservat a la cervesa artesana, que va comptar amb la presència de productors locals i també amb un del Pallars Jussà. Mentre que la sala Bruna va esdevenir un Gastrobar, un espai on es van fer tasts, degustacions i xarrades relacionades amb els productes exposats al saló Gourmet.

La sostenibilitat i la solidaritat van ser els ingredients més destacats de la darrera edició del certamen, en el qual els expositors, a més de comprometre’s a no generar residus, van destinar l’1% de les vendes a Unicef Andorra.

30a Mostra Gastronòmica d