(+Fotos) 30è aniversari de la Carta Magna Andorrana

Andorra va celebrar, el passat 14 de març, el 30è aniversari de la seva Constitució amb la tradicional recepció a les autoritats al Consell General. Durant l’acte, que va comptar amb la presència de més d’un centenar de persones, es va fer èmfasi en la vigència de la Carta Magna, així com en la importància de seguir treballant de forma coordinada per aconseguir un futur pròsper per a Andorra. També es va reflexionar sobre els avenços aconseguits en aquests 30 anys i sobre els reptes i desafiaments que encara s’han de superar.

Fotos: Paula Cristina · Consell General

Durant la seva darrera intervenció com a síndica general, Roser Suñé va destacar la tornada a la normalitat després de la duresa que va suposar la pandèmia viscuda. “La pandèmia ens va colpir, però també ens va ensenyar que les institucions de l’Estat eren capaces de respondre a un fet tan inesperat”, va remarcar.

Dia de la Constitució

També va aprofitar el seu parlament per agrair a les successives generacions de dones i homes polítics que han anat ocupant llocs de responsabilitat en el si de les administracions, ja que sense la seva intervenció, “res d’això no hauria estat possible”. Per això, va agrair profundament la saviesa de les dones i dels homes que van configurar el text del 1993, per la seva visió de futur i de compromís amb el nostre país”. També va aconsellar a les noves generacions polítiques una lectura reflexiva i atenta del que diu el text constitucional en molts aspectes, ja que és allí on “hi trobaran matèria suficient per bastir un marc mental que els permeti afrontar la seva responsabilitat amb Andorra i la seva ciutadania”.

Un altre tema al qual la síndica general es va referir, va tenir relació amb l’habitatge, una problemàtica que, segons paraules de Suñé, s’ha discutit en el Consell General abastament aquests darrers anys i per la qual tothom sap que “no hi ha solucions miraculoses”. Però sí que hi ha un principi bàsic que es troba a l’article 33 de la Constitució que diu que “els poders públics han de promoure les condicions necessàries per fer efectiu el dret de tothom a gaudir d’un habitatge digne”.

L’acord d’associació amb la Unió Europea tampoc va passar desapercebut en el seu discurs. Segons la síndica general “la por no és bona consellera” i, per arribar a la fi d’una negociació llarga i complexa, com ara l’acord d’associació, es requerirà un esforç conjunt, generós i intel·ligent, per part de tots. Per aquest motiu, la màxima representant del parlament va demanar a tots els partits polítics que treballin amb rigor i constància, mitjançant l’acció compartida i l’escolta atenta a tot allò que pot suposar un benefici per al futur del país.

Encoratjant a participar en les eleccions generals a totes aquelles persones amb dret a vot, així va acabar l’acte al vestíbul del Consell General, que va rebre més d’un centenar d’autoritats del país per a prendre part de la celebració.

Jornada de portes obertes

Com és habitual per aquesta data, tant el dia previ a la festa nacional com l’endemà, es van realitzar dues jornades de portes obertes que van tenir com a principal objectiu donar a conèixer a la ciutadania la seu del Consell General, amb tallers creatius i berenar per a infants,  així com la Casa de Vall. També es va il·luminar la façana de la Casa de Vall amb els colors de la bandera andorrana. A més a més, la celebració va comptar amb l’actuació de l’Esbart Laurèdia, l’audició i el ball de sardanes, a la plaça del Consell, i un concert a càrrec de l’ONCA, al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.