Andorra es prepara per a unes eleccions comunals marcades per les aliances

Després de celebrar les eleccions generals i parlamentàries el passat 7 d’abril, el Principat d’Andorra es prepara per a acollir les eleccions comunals, el pròxim dia 15 de desembre, amb un nombre total de 27.823 electors habilitats per a votar.

Les recents eleccions generals, que han donat com a guanyador a Xavier Espot Zamora per a exercir com a cap de Govern, han estat només un obreboca envers les pròximes eleccions comunals, que es preveuen força renyides, ja que les aliances i pactes entre partits polítics seran determinants per a garantir la continuïtat o la prevalença dels actuals cònsols als seus respectius comuns.

Pel que fa a Andorra la Vella, la parròquia de la capital, tindrà 8.242 electors que hauran de decidir entre l’aliança conformada per Demòcrates per Andorra (DA), Liberals d’Andorra (LA) i Progressistes-SDP (SDP), així com les llistes de candidatura pròpia del Partit Socialdemòcrata d’Andorra (PS) i Terceravia (TV). Conxita Marsol i David Astrié encapçalen l’anomenada aliança En Comú per Andorra la Vella, mentre que Dolors Carmona i Sergi González es presenten com els millors valuarts del PS. Terceravia, d’altra banda, comptarà amb Emi Matarrodona i Jaume Carrera, com a caps de llista.

Imatge de les eleccions generals
Foto: SFGA/CEsteve

Amb 5.489 electors, la parròquia d’Escaldes-Engordany és la segona en nombre de votants en les pròximes eleccions comunals, que donaran a conèixer el substitut de la cònsol major Trini Marín. DA, amb Miquel Aleix Areny i Núria Barquín Fierro, és la garantia de continuïtat del mandat de Marín; però Rosa Gili i Joaquim Dolsa es posicionen, com a forts contendents, per part del PS. Terceravia entra en la disputa amb Jordi Rubia i Beatrice Grougnet com a caps de llista, mentre que la Unió per Escaldes-Engordany, coalició entre LA i SDP, pretén donar un cop sobre la taula amb un pacte assolit al darrer minut, sota el lideratge d’Higini Martínez-Illescas i Jordi Moreno Magallon.

Sant Julià de Lòria deixarà l’elecció del seu equip comunal en mans 4.126 electors, que tindran tres llistes a escollir. Desperta Laurèdia, un partit de nova creació encapçalat per Cerni Cairat i Maria Àngela Ache, es perfila com a una opció carregada de joventut i noves idees per a dinamitzar la parròquia, mentre que el PS presenta a Joan Travesset Grau i Maria Carme Sánchez Balletbó com a caps de llista. Malgrat tot, Unió Laurediana (UL) i Terceravia hi arriben com a favorits, amb Josep Majoral i Mireia Codina al capdavant de la seva llista.

Jornada d'eleccions
Foto: SFGA

A Encamp, David Rios i Enric Riba, del PS, busquen trencar la continuïtat de DA, que enguany presenta una coalició amb LA sota el nom d’En Comú per Encamp; Laura Mas i Jean-Michel Rascagneres, actual president del consell d’administració de la CASS, la lideren. Terceravia entra en la pugna política amb Santiago González i Olga Martínez, mentre que Esther Vidal i Joan Masjoan, d’Agrupament Encampadà, busquen contribuir a posar fi al domini de DA. Seran els 4.000 electors, amb dret a vot, els que donaran la resposta.

A La Massana, no hi caben les sorpreses. Olga Molné, actual cònsol menor de la dita parròquia, no tindrà cap oposició als comicis comunals, raó per la qual és virtualment considerada com a la nova cònsol major massanenca, després de constituir una forta aliança entre Ciutadans Compromesos, DA i LA, amb Eva Sansa com a segona de llista. Hi ha 3.125 electors a La Massana.

D’altra banda, Ordino tindrà quatre opcions perquè els 1.790 electors puguin escollir la seva nova representació per als pròxims quatre anys. Josep Àngel Mortés i Eva Choi, d’En Comú per Ordino, coalició entre DA, LA i SDP, s’hauran d’enfrontar a Enric Dolsa i Pere Mas Suñé, de la llista Per Ordino, i a Jordi Balsa i Encarnació Vázquez, de Terceravia. Per la seva banda, Sandra Tudó Montanya i Joan Miquel Armengol, representen la llista de Movemordino, que engloba una representació del PS i independents.

Canillo, per la seva part, comptarà amb dues llistes i 1.051 electors. Francesc Camp i Marc Casal busquen allargar a dotze anys l’hegemonia dels Demòcrates a la parròquia canillenca, però Albert Torres Babot i Dolors Cabot, d’Objectiu Comú, representen l’alternativa que intentarà impedir la victòria dels seus adversaris polítics.