Andorra la Vella va estrenar un nou equipament cultural

Concebut com quelcom més que un museu, Bici Lab Andorra és el nou espai interactiu de la capital, que aplega una de les col·leccions de bicicletes més destacades del món.

Fotos: Noelia Farias · Comú d’Andorra la Vella / Tony Lara

Segons va expressar la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, l’espai va néixer amb la voluntat de convertir-se en un equipament de referència en el sector, el qual aplegui diferents activitats vinculades al ciclisme, que reflecteixin que Andorra és territori ciclista.

El recinte, a més d’acollir una exposició temporal destinada a la dona i la bicicleta, disposa d’una zona interactiva amb simuladors per submergir als usuaris en el món del ciclisme. En aquesta zona els visitants trobaran des d’ulleres de realitat virtual fins a simuladors per experimentar com és ascendir el Coll d’Ordino en bici de carretera o fer un descens al Bikepark de Vallnord.

El còmic i monologuista, Javi Sancho va ser l’encarregat
de fer la presentació del nou equipament

Inaugurat el passat 5 d’octubre, en presència de la cònsol de la capital, Conxita Marsol; les autoritats del Comú d’Andorra la Vella; el Cap de Govern, Xavier Espot; i la síndica general, Roser Suñé; l’equipament s’estén al llarg de 1.700 metres quadrats i s’estructura en dues plantes. En una d’elles es troba una de les millors col·leccions de bicicletes de tots els temps. Es tracta de la col·lecció Riberaygua, que aplega més d’un centenar de peces que la família va cedir al comú d’Andorra la Vella, per tal de difondre l’evolució i la història d’aquest vehicle. Una col·lecció familiar iniciada cap al 1970 per Bonaventura Riberaygua i que, avui dia, continuen el seu fill i net.

Les peces que s’exposen al Bici Lab Andorra aniran variant al llarg del temps, nodrint nous relats que configuraran exposicions temporals i efímeres, i substituint unes peces per unes altres a l’exposició permanent, per generar experiències de visita noves en cada estada.

L’acte inaugural va cloure amb l’espectacle sobre rodes i amb les acrobàcies
i piruetes de circ de l’artista Yldo Llach

Mostra temporal

‘La dona i la bicicleta’ és el nom de l’exposició temporal amb què es va estrenar a Bici Lab Andorra, una mostra que reuneix el relat de quinze dones que expliquen la seva relació amb aquest invent, que va ser tot un símbol d’emancipació femenina i de lluita per la igualtat en el ciclisme professional. 

Entrada general 5 euros

El preu de l’entrada és de 5 euros per al públic en general, però durant el primer i tercer dissabte de cada mes, per aquelles persones que vagin al Bici Lab Andorra en bicicleta, serà gratuïta.

El centre romandrà obert de 10 a 18 hores, de dimarts a dissabte, entre el novembre i el març, i de dimarts a diumenge, de l’abril a l’octubre.