Càritas Andorrana, accions que donen esperança

L’organització humanitària, des del 12 d’abril del 1979, ha lluitat a favor de les persones menys afavorides del nostre país. A través de campanyes i diversos programes permanents, Càritas Andorrana posa el seu granet de sorra per a millorar la vida de centenars de persones.

Fotos: Càritas Andorrana / BC MoraBanc Andorra

Des de la inauguració de les noves instal·lacions del Rober, el setembre passat, amb 400 metres quadrats, fins a campanyes de sensibilització a les principals escoles del país, Càritas Andorrana mai no ha deixat de banda el seu objectiu: ajudar les persones i famílies en situació de precarietat i pobresa. Aquesta ha estat la filosofia de l’entitat que, malgrat formalitzar la seva actual figura l’any 1979, els seus orígens es remunten a finals dels anys 60 i principis dels 70, quan Càritas es desenvolupava a l’àmbit parroquial. Des del 1983, Càritas Andorrana forma part Caritas Internationalis, aliança humanitària creada el 1897, que acull organitzacions de 165 països del món.

Campanya de peluixos de Càritas Andorrana i Morabanc AndorraPer tal de complir amb el seu propòsit, Càritas Andorrana executa diversos programes d’acció social, a escala nacional, que van atendre 854 usuaris el 2018. Aquests consisteixen en: l’atenció primària, per a cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació, habitatge o salut; el rober, que s’ocupa de la recollida, classificació i distribució de roba entre les persones més vulnerables; el banc d’aliments, que permet atendre les necessitats alimentàries dels menys afavorits i lluita contra el malbaratament alimentari; el foment del programa de voluntariat, perquè la societat s’involucri en els diferents projectes solidaris; el suport, que afavoreix i millora la qualitat de vida de les persones a través del suport i assessorament psicològic i/o jurídic; l’atenció de transeünts, que dona acollida a les persones sense llar no residents a Andorra; el reforç escolar, que permet reduir la pobresa i l’exclusió infantil i juvenil, a través de l’educació i la formació; campanyes de sensibilització, per promoure els valors solidaris entre els nens i els joves, i finalment, entre altres accions, la Campanya de Reis, que fa possible que les famílies menys afavorides d’Andorra puguin gaudir de les festivitats nadalenques de la manera més normal possible, a través de la donació de joguines noves per als petits de la casa.

Inauguració del rober solidari de Càritas AndorranaCàritas Andorrana col·labora amb el Centre Català de Solidaritat com un servei de Càritas Catalunya, amb la finalitat de tractar, rehabilitar i reinserir els toxicòmans i donar suport a les seves famílies, mentre que, al Centre Penitenciari d’Andorra, també donen atenció als interns que ho requereixin. En l’àmbit exterior, Càritas Andorrana també executa i finança accions de cooperació internacional, dutes a terme en països del tercer món, com ara el projecte Avanç a Bolívia. Durant l’any 2018, l’associació va invertir un total de 375.388,60 euros en diversos programes, fet que referma el seu compromís amb el desenvolupament integral de les persones.

Peluixos per a Càritas AndorranaLa feina duta a terme per l’organització presidida per Amadeu Rocamora compta amb el suport de patrocinadors, col·laboracions de particulars i entitats, i també del Govern d’Andorra, que potencien l’abast de cada acció solidària. Per exemple, la recollida de joguines amb motiu de la Campanya de Reis va comptar amb la implicació de moltes empreses com ara RTVA, MoraBanc, Illa Carlemany, Inlingua, Basar Valira, Podoactiva, entre d’altres. Així, moltes d’aquestes entitats es van sumar, a través del públic, al llançament de peluixos a la pista de joc del partit entre MoraBanc Andorra i Movistar Estudiantes, una acció espectacular que s’ha repetit en la present edició de la Campanya de Reis. Sens dubte, Càritas Andorrana ha aconseguit despertar i mantenir viu l’esperit solidari al país, amb la ferma convicció de forjar una societat on tothom tingui una oportunitat.

Pista de bàsquet del Morabanc Andorra amb peluixos per a Càritas Andorrana