Celebració del 30è aniversari de la independència eslovena a Sant Julià de Lòria

L’església parroquial de Sant Julià de Lòria va acollir, el passat 9 de desembre, l’acte de celebració del 30è aniversari de la independència eslovena, organitzat per Robert Krmelj, ambaixador d’Eslovènia a Andorra i Espanya.

Fotos: Comú de Sant Julià de Lòria

Durant l’acte, que va coincidir amb la presidència d’Eslovènia al Consell de la Unió Europea, la violinista eslovena Klara Gomboc, va ser l’encarregada d’interpretar l’himne nacional andorrà, eslovè i de la Unió europea, i també d’oferir un concert amb cançons populars de la seva terra. A la cita no va faltar la presència dels cònsols de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral i Mireia Codina; l’ambaixador d’Eslovènia a Espanya i Andorra, Robert Krmelj; la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach; l’ambaixador espanyol, Àngel Ros, i l’ambaixador francès, Jean-Claude Tribolet.

El “toc eslovè” va ser uns dels principals motius pels quals l’ambaixador eslovè va escollir l’església lauredina, lloc on es troben els mosaics realitzats per l’artista eslovè Marko Ivan Rupnik.  Cal destacar que Rupnik és considerat com el Miquel Àngel del segle XXI i el fet que una localitat de poc menys de 10.000 habitants, com ara Sant Julià de Lòria, tingui una obra seva, situa la parròquia a l’alçada d’altres treballs de l’artista com ara la capella Redemptoris Màter del Palau Apostòlic de la Ciutat del Vaticà, els santuaris de Fátima i Lourdes, la catedral de l’Almudena a Madrid o la capella del bisbat de Tenerife.

Durant la cerimònia, Krmelj va mostrar la seva satisfacció per poder visitar el país celebrant l’aniversari d’Eslovènia en un lloc com ara l’església parroquial que “uneix a dos territoris en un sentit artístic i espiritual” i amb el qual manté relacions diplomàtiques des de l’any 1995. Es tracta del primer acte d’homenatge que es fa al país, i que té la parròquia laurediana com a epicentre. En aquest sentit, Josep Majoral, va destacar la idoneïtat del lloc triat perquè va ser la principal, i potser l’única, petjada eslovena a Andorra. “Els quasi 1.500 quilòmetres que separen les capitals d’Andorra i Eslovènia queden esvaïts a Sant Julià de Lòria, i més concretament en aquesta església”, va manifestar el cònsol major.

La celebració es va complementar amb una exposició fotogràfica, a l’exterior de l’església, pertanyent a Matjaz Kramar, amb instantànies de diversos indrets del país eslovè, des dels pics alpins fins a la costa mediterrània.