“Dissabtes d’Art”, 15 anys de consciència i difusió de l’art

Els “Dissabtes d’Art” són activitats d’oci cultural adreçades als infants, amb l’objectiu de donar a conèixer l’art i els seus protagonistes, a través de dinàmiques entretingudes i pedagògiques. La iniciativa, duta a terme pel Centre d’Art d’Escaldes-Engordany, assoleix enguany el seu 15è aniversari.

Fotos: César De Pablos

El passat dissabte, dia 3 d’octubre, el Centre d’Art d’Escaldes-Engordany, popularment conegut com el CAEE, va acollir una nova jornada dels habituals “Dissabtes d’Art”, amb una catorzena d’infants que van ser partícips d’un divertit taller en el qual van conèixer les obres de diferents referents de l’art. Les jornades, inspirades en les trobades artístiques del Museu Picasso de Barcelona, arriben enguany al seu 15è aniversari.

"Dissabtes d'Art" al CAEE

Entre la Madonna Sixtina, de Rafael; Paulo vestido de Arlequín, de Pablo Picasso, i tota una sèrie d’obres icòniques, nens i nenes, d’entre 6 i 11 anys, es van endinsar en l’art a través del taller “Històries d’infants en 50 obres d’art”, on els més petits van fer un abordatge teòric sobre els detalls artístics i històrics que caracteritzen les obres i els seus creadors. Guiats per la Cristina Gómez, els infants van aplicar els seus coneixements a activitats pràctiques orientades a la reflexió i la interpretació de l’art.

"Dissabtes d'Art" al Centre d'Art d'Escaldes-Engordany

Malgrat que la pandèmia de la Covid-19 ha forçat una important reducció de l’aforament, el Centre d’Art d’Escaldes-Engordany continua apostant per aquest tipus d’iniciatives que, segons la directora del CAEE, Ruth Casabella, permet als infants poder “gaudir d’una estona distreta però, al mateix temps, educativa; la idea és que els nens es vagin familiaritzant amb l’art, la cultura i els museus del país”.

15 anys de molta satisfacció

Després de 15 anys apropant l’art als més petits, la Ruth Casabella només pot fer un balanç positiu dels “Dissabtes d’Art”, un projecte consolidat i reconegut pels veïns de la parròquia escaldenca i, fins i tot, d’altres racons del Principat. “És molt divertit anar pel carrer i veure que els nens et saluden i et reconeixen”, diu amb entusiasme la historiadora d’art, ja que aquests tallers, a banda de fer l’art més accessible a tothom, també permeten trencar amb estereotips i fomentar el pensament crític. “Malgrat que el balanç és positiu, els “Dissabtes d’Art” s’han de reformular i repensar contínuament”, expressa.

Cristina Gómez als "Dissabtes d'Art"

Tot i que l’ambient que envolta els museus, biblioteques i galeries, pot resultar massa formal en algunes circumstàncies, el CAEE és un espai segur i obert a tothom, en el qual l’art pot ser valorat i apreciat per qualsevol persona. Amb iniciatives com els “Dissabtes d’Art”, es mantenen vius els espais culturals del país, tot i la pandèmia que encara es nega a marxar.

Nena a l'activitat "Dissabtes d'Art"

El pròxim 24 d’octubre, de 10.30 a 12.30 hores, els infants podran gaudir d’un nou taller emmarcat en els “Dissabtes d’Art”. Es tracta de “Teixim art”, una activitat en la qual els més petits podran endinsar-se en el món de la confecció tèxtil. El preu del taller és de 3 euros i cal fer reserva prèvia a través del telèfon +376 802 255 o del correu electrònic centreart@e-e.ad.