De quina manera podem gestionar millors els residus que produïm amb el nostre consum?

Reciclem bé

Si bé les xifres de reciclatge al país són molt bones i superen la mitjana europea, encara continuem cometent errors al moment de dipositar els nostres residus en els contenidors. Per aquest motiu, el llançament de la Campanya Reciclem Bé, promoguda pels set comuns del país, amb col·laboració de Pirenenca de Serveis, té com a objectiu millorar la recollida selectiva dels residus. Aquesta campanya facilita noves eines per  fomentar, no només el reciclatge i la seva correcta separació, sinó també la reducció de residus i reutilització de certs objectes que usem diàriament.

Resol els teus dubtes i descàrrega l’APP

Envasos lleugers: ampolles i envasos de plàstic, els envasos de tipus bric i els metàl·lics.

Important: ni tot el que és de plàstic va al contenidor groc, ni tot es pot reciclar.

Paper i cartró: folis, les revistes, les bosses de paper, els diaris, les cartolines i les capses de cartró.

Important: Una bossa de paper bruta, per haver contingut menjar, no es pot llençar al contenidor blau.

Envasos de vidre: ampolles, els pots i els flascons, sempre que siguin de vidre.

Important: Si són de cristall, no hi van!

“Més de 500 persones ja van descarregar l’APP des del seu llançament. És una aplicació molt pràctica i fàcil d’utilitzar. És una eina que pot solucionar-te els dubtes que tinguis en el moment, no només en el reciclatge, sinó també en la reducció del consum i reducció en la generació de residus”. Vanessa Carrascosa, portaveu de la Comissió de Seguiment de la recollida de residus a Andorra.

Clean Up Andorra: mitja tona de brossa a la muntanya

En el primer Clean Up Andorra, que es va dur a terme al començament del mes de maig, en una hora i mitja de recollida, 170 persones repartides en sis punts diferents del país, van recollir 538 kg de brossa a la muntanya.

Resultats

Així doncs, als Cortals d’Encamp, es van recollir 108 kg; al Coll d’Ordino, 67 kg; als Cortals de Sispony, 64,5 kg; a la Rabassa, 50 kg; al Llac d’Engolasters, 83; i al Pas de la Casa, 165 kg; el que suma un total de 538 kg.

Amb aquesta recollida, el Clean Up Andorra va tenir com a objectiu generar consciència ciutadana sobre la cura i la neteja del medi ambient. Si bé és la primera macro-recollida de brossa,  coorganitzada per l’àrea de Joventut de la Creu Roja Andorrana, el Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat de Govern, a través d’Andorra Sostenible, Rastre Zero, Carnet Jove Andorra i City Xerpa, i els comuns del país,  els organitzadors no descarten realitzar una segona edició.

Encara podem millorar… Balanç de gestió de residus 2020

El 2020 s’han generat al país 133.336 tones de residus

2.033 tones menys que els residus generats el 2019 (- 1,5%)

El 30% és gestionat a Andorra i el 70% s’exporta fora del Principat.

Font: Govern d’Andorra

Recollida selectiva

Descens generalitzat en totes les fraccions:

-10,8% per al vidre, -8,2% per als envasos lleugers i -10,7% per al paper i cartró, totes elles marcades per la situació generada per la COVID-19.

Pel que fa a la recollida selectiva de la matèria orgànica generada per grans

productors, la quantitat en 2020 ha disminuït. En total s’han recollit 795 tones, un 33,7% menys respecte l’any passat.

Disminució en l’ús de bosses de plàstic

1,7 milions menys de bosses de plàstic durant l’any 2020, la qual cosa equival a una reducció del 80%, respecte de l’any 2019, i del 87% menys, respecte al 2017.