Dia de reivindicació de les persones amb discapacitat

El nostre país celebra per primera vegada el Dia Nacional del Conveni de les Nacions Unides relatiu als drets de les persones amb discapacitat, després de l’aprovació del Consell de Ministres, el passat 8 d’abril, a proposta del ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy.

Concebuda com a una data reivindicativa i de conscienciació, a partir d’avui se celebrarà el Dia Nacional del Conveni de les Nacions Unides relatiu als drets de les persones amb discapacitat. L’efemèride commemora la signatura per part d’Andorra d’aquest conveni, l’any 2007, una fita que va constituir un pas endavant en la protecció i el reconeixement legal de les persones discapacitades del nostre país. L’11 de març de 2014, Andorra va ratificar el seu compromís.

Tant la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides, com el seu Protocol Facultatiu, van ser aprovats per l’Assemblea General de l’ONU el passat dia 13 de desembre del 2006. Actualment, l’han signat 155 Estats i 133 l’han ratificat. El Protocol Opcional ha estat signat per 91 Estats, dels quals 77 l’han ratificat.

Com la situació sanitària no és apta per a aplegar celebracions multitudinàries, la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD) ha suspès tots els actes programats, però ha preparat un vídeo per a enaltir les principals reivindicacions de les persones discapacitades que, segons xifres compartides per la FAAD, representen el 10% de tota la població mundial.