El Congrés de Novel·la d’Espionatge tanca la primera edició i ja es prepara per a l’any vinent

Andorra va acollir del 16 al 19 de novembre, el primer Congrés d’Escriptors de Novel·la d’Espionatge, organitzat pel Club Le Carré, un esdeveniment que va tenir com a principal objectiu promoure la cultura dels serveis d’intel·ligència i fer del Principat l’epicentre de la literatura d’aquest gènere a Europa.

Fotos: Noelia Farias · César De Pablos

Aquesta primera edició va comptar amb la participació dels millors escriptors i novel·listes del gènere, tant del país com de fora, com ara Joaquín Abad, Rafael Guerrero, José Luis Caballero, Carlos Carnicer i Belén Montero del Rio, autora de ‘Cloacas de lujo‘, entre altres personalitats.

Durant el congrés es van dur a terme diferents cicles de ponències, exposicions, presentacions de llibres i signatura d’exemplars, tant a llibreries del país i com al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, però també es van realitzar projeccions de documentals i pel·lícules, entre altres activitats. Es van tractar alguns casos d’espionatges, vinculats a Andorra, i també es va destacar el paper de la dona en aquest món de l’espionatge, així com el rol dels espies espanyols en la història i en la Guerra Freda.

Sensacions positives i preparatius per a la segona edició

Els organitzadors del congrés es van mostrar molt satisfets i van afirmar que aquesta primera edició havia estat tot un èxit, ja que va deixar molt bones sensacions, no només pel que fa a   l’organització sinó també pels assistents. Durant l’acte de cloenda també van agrair al Club Le Carrè aquesta iniciativa, als patrocinadors de l’esdeveniment  i, a les autoritats, especialment al Comú d’Andorra la Vella.

“Transcorregudes aquestes quatre jornades, podem dir que els objectius marcats s’han assolit de manera satisfactòria i el nivell ha estat per sobre de les expectatives, a la qual cosa ha contribuït la qualitat  l’experiència dels participants”, van assenyalar des de l’organització.

També es va anunciar el primer Premi literari de novel·la d’espionatge, que es coneixerà l’any vinent, tot coincidint amb la pròxima edició. En aquest sentit, Fernando Martínez Laínez, del Club Le Carré, ho va qualificar com a un premi importantíssim, no només per la repercussió internacional que tindrà sinó també perquè servirà per rellançar la literatura d’espies, que és poc coneguda fins al moment.