El Programa de detecció precoç del càncer de mama ha permès diagnosticar 148 casos

Aquest dimecres 19 d’octubre se celebra el Dia mundial contra el càncer de mama. Una malaltia que suposa un dels principals problemes de salut pública dels països desenvolupats i que té més possibilitats de curació com més aviat es detecta. Per aquest motiu, des del ministeri de Salut s’impulsa, des del 2008, el Programa de detecció precoç.

Així, aquest mes de gener es va iniciar la vuitena ronda d’aquest programa, que té com sempre una durada biennal i que acabarà, per tant, el desembre del 2023. En aquests primers 9 mesos, s’han detectat 8 casos d’aquest càncer entre les 1.924 dones que s’han fet la mamografia de control. En total en aquesta ronda s’han enviat 5.394 cartes a dones en edat elegible. Cal recordar que inicialment es contactava únicament a dones d’entre 50 i 69 anys, però des de la darrera ronda el grup s’ha ampliat fins als 74 anys–.

Des de la seva implantació fa més d’una dècada, el Programa de detecció precoç del càncer de mama ha permès diagnosticar 148 dones afectades per aquesta patologia –32 en el darrer bienni–.

Des del ministeri de Salut destaquen que, malgrat la irrupció de la pandèmia de coronavirus SARS-CoV-2 i l’ampliació del rang d’edat susceptible de fer-se les proves en la darrera ronda, el percentatge de participació al programa no ha davallat i s’ha mantingut en prop del 50%, com els anys anteriors.

El procediment per participar en el cribratge és el següent: les dones són contactades inicialment per carta oferint-los la possibilitat de fer-se la mamografia. Una vegada aquesta s’ha realitzat, si el resultat no mostra cap troballa als dos anys se les torna a convocar per realitzar una nova mamografia. En cas que es detecti alguna anomalia que requereixi estudis complementaris, s’informa la pacient i es demanen les proves complementàries escaients.

Diferents centres radiològics del país participen en el programa i els resultats sempre són interpretats per dos radiòlegs que dirimeixen per consens. Per a més informació, el programa ofereix el telèfon d’atenció directa 867785 de dilluns a divendres de 10 a 13 hores (excepte festius).