La família Carrancà, protagonista de la 49a edició del Ral·li d’Andorra Històric

L’equip format per Joan Carrancà i Sònia Carrancà va aconseguir el primer lloc en la 49a edició   del Ral·li d’Andorra Històric, prova de regularitat per a automòbils clàssics, en carretera tancada, organitzat per l’Automòbil Club d’Andorra (ACA). L’equip format per pare i filla va obtenir el primer lloc, malgrat les inclemències meteorològiques, del dissabte dia 26 de setembre, que van complicar encara més la carrera.

Fotos: César De Pablos

Les condicions meteorològiques, a l’inici de la competició, van generar dificultats en alguns trams de la carretera. I és que el bon temps no va acompanyar la primera jornada del ral·li, ja que el plugim constant i la boira, a la part alta dels ports de muntanya, entre altres factors, van fer molt difícil el recorregut i molts participants no van poder complir amb les mitjanes establertes.

El ral·li es va dur a terme en dues etapes, el dissabte 26 i el diumenge 27 de setembre. La sortida dels vehicles es va realitzar, passades les 16.30 h, des del pont de la Rotonda d’Andorra la Vella i sota estrictes mesures de seguretat sanitàries. Un total de 16 marques van participar en aquesta edició, 15 unitats pertanyien a BMW, 13 a Porsche i 12 a Renault. Els participants van utilitzar, igual que en l’edició de l’any anterior, el sistema de mesurament Blunin RX, un aparell encarregat de mesurar i cronometrar carreres de regularitat i considerat com un dels sistemes de mesurament del futur en regularitat Sport.

Quant al recorregut, enguany es van fer un total de 326,600 km dels quals 114,830 km van ser de regularitat controlada, en carretera tancada, distribuïts en deu trams, alguns diürns i altres nocturns. Els primers sis es van dur a terme el dissabte: Canòlich (12,39 km), Canillo (13,20 km) i Anyós (8,50 km), i s’havien de repetir dues vegades cadascun. Mentre que el diumenge, va ser el torn de la Fontaneda (12,32 km) i “Ordino” (13,26 km). Dels 71 cotxes clàssics que van participar d’aquesta edició 2020 el dissabte, només 61 van aconseguir classificar-se el diumenge 27 de setembre.

L’aparcament d’autobusos (Prada Casadet) va ser el lloc escollit per al lliurament de premis i els acreditatius Finisher.

L’any vinent seran les noces d’or del Ral·li d’Andorra Històric. Per aquest motiu l’Automòbil Club d’Andorra ja comença a treballar novament, en la 50a edició, la qual tindrà lloc al setembre de 2021.

Guanyadors i participants

L’edició Núm. 49 del Ral·li d’Andorra Històric va significar una gran victòria per a la família Carrancà, ja que l’equip de Joan i Sònia Carrancà, que van pilotar un BMW 325i, va obtenir la categoria reina, mentre que el segon lloc va ser per a l’equip del seu germà, conformat per Josep Carrancà i Alicia Carrancà, que ho van fer a bord d’un Volkswagen Golf GTI. El tercer lloc se’l va emportar l’equip de Kini Muntada i Román d’Amaya.

Però ells no van ser els únics que van destacar en aquesta edició 2020. Altres figures destacades d’aquest ral·li històric d’Andorra van ser Carles Santacreu (Opel Ascona 2000 SR) i Carles Puig (Renault 5 GT Turbo).

Les ‘Nenas Team’ es van quedar amb ganes de més

L’equip conformat per Tere Armadans i Anna Vives, que van pilotar el seu Porsche 911, no van poder revalidar el seu títol i es van situar en la desena posició. Cal ressaltar que van ser les guanyadores de les edicions de l’any 2015 i 2019 del Ral·li d’Andorra Històric.‘Nenas Team’ és el nom amb el qual van batejar el seu equip des de fa alguns anys, a causa de l’escassa participació de dones en aquesta mena de carreres i els comentaris que se sentien en arribar a la zona de competició. “Aquí vénen les nenes!” “Què fan les nenes?” La Tere i l’Anna comparteixen la seva passió pel món del motor i els cotxes clàssics, des que tenen ús de raó, però va ser a partir de l’any 2011 que van començar a competir juntes. Es van convertir en el primer equip femení espanyol a obtenir la Copa de Dames en el Ral·li Històric de Montecarlo. Enguany, han tornar a Andorra amb un nou objectiu, guanyar el Ral·li d’Andorra Històric, una fita que no ha estat possible, malgrat l’ajuda i el patrocini de ClassicCover i Ral·li Costa Brava. L’any següent tornaran amb les mateixes ganes i il·lusions per a fer-lo realitat.

Trofeu a la millor escuderia
BMW Club Andorra

Trofeu Joan Montes (pare-filla): Joan Carrancà-Sònia Carrancà (BMW 325iX).

Classe 1 (fins a 1.300 cc): David Catalán-Llorenç Esquerra (Peugeot 205 Rallye).

Classe 2 (de 1.300 cc a 2.000 cc): Josep Carrancà-Alicia Carrancà (Volkswagen Golf GTI).

Classe 3 (més de 2.000 cc): Joan Carrancà-Sònia Carrancà (BMW 325iX).

Classe 4 (vehicles amb turbo): Gerard Espuñes-Gerard Cardenyes (Porsche 944 Turbo).