En defensa del benestar i la cura dels gats de colònia

Gats i miau és una associació andorrana, creada al desembre de l’any 2019, especialitzada en la gestió ètica i responsable de colònies de gats. Els seus principals objectius estan vinculats amb la cura, alimentació, esterilització i adopció responsable, entre altres activitats. Està conformada per una junta, amb tres membres actius, una presidenta, un secretari i una tresorera. A més, estan acompanyats per 30 persones voluntàries, que fan tasques de manera altruista, com a cuidadors, agents de captura, un veterinari i un proveïdor de pinso. Des de l’associació admeten que, cada any, el nombre de gats als carrers augmenta, però enguany, particularment, l’ascens no es deu al confinament sinó a la falta d’esterilització de les colònies.

Com neix la idea de crear Gats i miau a Andorra?

Tot va començar amb la creació de la nostra pàgina de Facebook “Gats i miau Andorra” per a presentar la tasca dels cuidadors particulars en les colònies del país. Feia temps que cuidàvem de colònies de gats, a nivell particular. Ens vam adonar que, a Andorra no existia una veritable gestió ètica dels gats lliures i que, hi havia moltes deficiències. Per exemple, colònies senceres sense esterilitzar, gats malalts i/o sense alimentar, etc. Llavors, vam decidir crear una associació especialitzada en gestió ètica i responsable de les colònies per a donar visibilitat a aquest tema, ja que els gats de colònies formen part de les nostres ciutats i no son aliens a aquestes.

Ens pots explicar quin és el treball que realitzen des de l’associació?

La principal missió de Gats i miau Andorra consisteix a implementar una gestió ètica en les colònies de gats, mitjançant quatre pilars. D’una banda, l’alimentació de les colònies amb pinso, l’esterilització de tots els gats visibles, amb l’osca en l’orella (anomenat mètode CES, Capturar, Esterilitzar, Soltar), el seguiment veterinari de les colònies i, finalment, la conscienciació de la població sobre les colònies de gats i la figura del gat feral. Això permet millorar les condicions de vida dels gats, tenir gats sans i millorar la convivència amb el veïnat. A més, ajudem als cuidadors responsables amb sacs de pinso, assessorem les persones que necessiten consells per a la seva colònia, formem i informem sobre la gestió ètica, i realitzem una tasca de conscienciació sobre l’adopció responsable de gats.

 Com es gestionen? De quina manera porten endavant els seus projectes?

L’única cosa que ens guia per a fer aquest treball és el benestar dels gats de colònia. Som persones apassionades, que ens encanta aprendre cada dia amb els felins. Treballem de la forma més organitzada possible, colònia per colònia, en col·laboració amb el nostre veterinari col·laborador i amb els altres cuidadors de colònies. Presentem tota la nostra tasca, en la nostra pàgina de Facebook, perquè tothom pugui veure el treball que tot això representa i comprovar els avanços en les colònies.

Hi ha algun control o “cens” de la quantitat de gats que viuen al carrer en l’actualitat?

Alguns diran que sí, però la veritat és que no s’ha realitzat fins ara cap cens ni seguiment de les colònies que existeixen a Andorra. Nosaltres, a poc a poc, anem censant les colònies que estem gestionant. És una tasca llarga i complexa, perquè en les colònies sempre hi ha gats “visibles” i altres que no. El més important és implementar una gestió ètica i de manera sistemàtica en cada colònia, per a evitar les ventrades, el patiment dels gats, i estabilitzar un bon nombre de felins.

Va augmentar el nombre de gats als carrers durant el confinament?

Com cada any, el nombre de gats va augmentant, però no pel confinament, sinó per la falta d’esterilitzacions en les colònies, i per la total absència de gestió responsable, a nivell global, en aquests últims anys. És imprescindible esterilitzar els gats visibles en cada colònia per a evitar noves ventrades cada any. Esterilitzar permet tenir colònies sanes i ben controlades.

Quines mesures de seguretat sanitària han hagut de prendre per a poder continuar treballant?

Alimentar i cuidar colònies solen ser activitats solitàries, que es desenvolupen generalment al matí o a la tarda-nit, per a assegurar la tranquil·litat dels gats. Llavors, no hem tingut problemes per a seguir amb les nostres tasques en les colònies. Sí que hem respectat les regles d’higiene i l’ús de la màscara. El que sí que va impactar en la nostra tasca ha estat el tancament de les clíniques veterinàries durant el confinament, ja que només podien atendre urgències. Per desgràcia, les esterilitzacions de gats de colònies no s’han considerat com a urgències, i no vam poder esterilitzar gats durant el confinament.

Treballen amb colònies de gats, ens poden explicar breument què són les colònies i com les hi poden identificar?

És molt fàcil identificar una colònia. Es tracta d’un grup de gats que comparteixen un territori, i que viuen lliures en una zona urbana o rural, sense “amos”. A Andorra tenim colònies de 3 a 50 gats. És important saber detectar, si es tracta d’una colònia gestionada o deixada a la seva sort. Si els gats no tenen osca en l’orella, si hi ha molts gats joves o fins i tot bebès, prims, bruts o malalts, és que aquesta colònia necessita ajuda. En una colònia gestionada de manera ètica, els gats tenen la seva osca, tenen molt bon aspecte, bon pes i un bonic pelatge.

Què haig de fer o a on haig d’acudir si algun gat del carrer està ferit per haver barallat amb un altre, o si trobo un gat que està perdut o que no tingui l’osca en l’orella?

Si veiem un gat sol que necessita atenció veterinària (en cas de ferida, atropellament o malaltia), cal cridar al Servei de Circulació de la parròquia. Un agent ha de desplaçar-se, portar el gat al veterinari i mirar si té microxip per a avisar al seu amo. Si trobes un gat sol, que sembla perdut o desorientat, és el mateix protocol. Si hi ha una colònia de gats sense osca, malalts, prims, etc., es poden posar en contacte amb nosaltres per a assenyalar aquesta colònia, que no és gestionada.

 Com es pot ajudar i defensar aquesta causa?

Existeixen moltes maneres d’ajudar als gats de colònies. Sempre busquem cuidadors per a alimentar els gats, i agents de captura per a capturar i portar els gats al veterinari. Formem a totes les persones que ens ajuden per a assegurar el benestar dels felins, i prestem el material necessari. D’altra banda, els donatius són essencials perquè puguem seguir amb la nostra labor i atendre cada vegada més gats. Tots els fons recaptats es destinen exclusivament a la compra de pinso, medicaments, esterilitzacions i altres actuacions veterinàries. Disposem d’un Teaming, per a participar en aquest meravellós projecte ètic amb 1 euro al mes (https://www.teaming.net/gatsimiauandorra), així com d’un compte bancari per a rebre donatius: AD85 0007 0019 0001 5219 0013 (Morabanc, titular Gats i miau Andorra).

 Quins són els projectes que tenen pensat desenvolupar per al que resta de l’any?

Seguirem amb les captures i esterilitzacions de gats en les diverses colònies que estem gestionant, atès que és una tasca fonamental per a millorar la vida dels felins. També continuarem amb l’alimentació dels gats, les cures veterinàries i continuarem fent costat als altres cuidadors. Tenim diverses idees per a continuar conscienciant a la població (a més de la nostra pàgina de Facebook i la nostra pàgina web https://gatsimiauandorra.home.blog/) i informar sobre la gestió ètica de les colònies. Posarem a la venda el nostre nou calendari ètic per a l’any vinent, per a recaptar fons per a les esterilitzacions i l’alimentació dels gats. Animem a totes les persones sensibles al benestar dels gats a consultar la nostra pàgina de Facebook “Gats i miau Andorra”, per a seguir les nostres aventures i estar al corrent de tots els nostres projectes per als gats de colònies d’Andorra.