Gats i Miau Andorra, “una vida extra” per als felins

Malgrat que la popularitat dels gossos a Andorra és considerablement alta, els gats també tenen els seus seguidors, ja que solen ser mascotes encantadores i una molt bona companyia. Malgrat tot, la manca de gestió eficient i ètica de les colònies de felins als carrers del país s’ha convertit en una situació que no ha passat desapercebuda, tant per a vianants i veïns com per als turistes que ens visiten. Gats i miau Andorra, en menys d’un any, ha treballat per atendre les colònies de gats des d’una perspectiva ètica i responsable.

Fotos: Gats i miau Andorra

La història de Gats i miau Andorra és molt recent. Des del passat mes de març, a partir d’una fan page de Facebook, el col·lectiu va aconseguir agrupar aproximadament 4.000 seguidors en aquesta plataforma social, que els va permetre informar, formar i defensar els cuidadors de les colònies felines, i també els va servir de pont de comunicació entre l’organització i molts entusiastes locals. El passat mes de desembre, va ser reconeguda oficialment com a associació.

Gata esterilitzada per gats i miau andorraLa protecció dels gats del carrer és el punt essencial sobre el qual gira la tasca duta a terme per Gats i miau Andorra, que en poc temps s’ha convertit en una referència pel que fa a l’atenció de les colònies. Es regeixen pel mètode C.E.S., que consisteix en capturar, esterilitzar i soltar els felins, per a després continuar amb un seguiment veterinari i l’alimentació dels animals.

Calcular la població de gats als carrers no és una fita senzilla, especialment si tenim en consideració la naturalesa sigil·losa dels felins. Segons l’associació, hi ha més de 120 colònies visibles arreu del Principat, totes elles amb una xifra que va dels 5 als 40 animals per assentament, però aquells gats més esmunyedissos no figuren en aquests càlculs. En aquest sentit, seguir el mètode C.E.S. de manera sistemàtica i eficient, permetrà una millor gestió de les colònies.

Gats i miau andorraDe cara al 2020, el Departament d’Agricultura del Principat d’Andorra va aprovar una subvenció de 2.800 euros a Gats i miau Andorra, que serviran per a alleujar la càrrega que assumeixen els cuidadors a l’hora de dur a terme la lloable feina. Igualment, gràcies a la solidaritat de la comunitat –majoritàriament online– i les vendes del ‘Calendari Ètic’, amb fotos dels animals rescatats, l’associació ha estat capaç de continuar finançant les seves despeses.

Logo gats i miau andorraMalgrat que la por i el repudi envers els gats són conductes cada vegada menys freqüents, Gats i miau Andorra no s’atura en el seu objectiu de combatre la desinformació i els prejudicis de la població, a través de diferents canals de comunicació com ara el lloc web gatsimiauandorra.home.blog, el correu gatsimiauandorra@gmail.com i, per descomptat, pel fan page de Facebook que porta el mateix nom d’aquesta associació que li dona una “pota” amiga als felins en situació de vulnerabilitat.