’30 anys de clàssica’ per a celebrar les tres dècades de la Fundació ONCA

Teresa Areny, com a cap de Producció de la Fundació ONCA, i Ruth Casabella, cap d’àrea de Museus i Monuments, van presentar ahir els programes del cicle de tardor ’30 anys de clàssica’ i de ‘Canya als Museus’, que enguany s’entrellacen amb el ferm propòsit que la cultura, en tots els seus llenguatges, arribi a tothom.

Fotos: César De Pablos

Explicava Teresa Areny, cap de Producció de la Fundació ONCA, que el cicle de tardor ’30 anys de clàssica’ s’ha programat com a part d’un itinerari més gran com ara ‘Canya als Museus’, que enceta amb molta expectació una cinquena edició. “El perquè d’aquest cicle respon a la necessitat de celebrar els 30 anys de l’ONCA. Pensem que havíem de promoure la clàssica, música amb la qual va néixer l’orquestra l’any 1993, de la mà de Gerard Claret. Durant aquest temps, l’ONCA ha patit moltes transformacions, però el nostre objectiu és tornar a les arrels de l’ONCA Bàsic que vam presentar amb motiu del 25è aniversari de la fundació”, va puntualitzar.

Roda de premsa de presentació del cicle de tardor de la Fundació ONCA

D’aquesta manera, el programa musical proposa set concerts a diferents esglésies romàniques del Principat, que formen part de la candidatura transnacional d’Andorra, França i Espanya a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. A més a més, cada monument permetrà atansar la música a cadascuna de les set parròquies, amb duets de corda o de vent, amb un únic espectacle en solitari, el de la violoncel·lista Carolina Bartumeu, a l’església de Sant Climent de Pal, el pròxim 8 d’octubre. “Volem refermar que la Fundació ONCA és una plataforma que ajuda a promoure els músics professionals del país”, va assenyalar Areny.

Roda de premsa de presentació del cicle de tardor de la Fundació ONCACalendari de concerts
  • 23/09/2023 a les 12.00 h: Duo de viola i violoncel de la JONCA: Esteve Ticó i Paula González de Alaiza, a l’església de Sant Romà de les Bons (Encamp).
  • 23/09/2023 a les 19.00 h: Duo de violoncels de l’ONCA: Jordi Claret i Manuel Martínez del Fresno, a l’església de Sant Joan de Caselles (Canillo).
  • 24/09/2023 a les 19.00 h: Duo de violí i viola de l’ONCA: Sergi Claret i Laura Bosch, a l’església de Sant Martí de La Cortinada (Ordino).
  • 07/10/2023 a les 12.00 h: Duo de flauta i clarinet de l’ONCA: Ester Sánchez i Unai Gutiérrez, a l’església de Sant Serni de Nagol (Sant Julià de Lòria).
  • 07/10/2023 a les 19.00 h: Duo de violins Dolce Corda de l’OCNA: Àlex Arajol i Jordi Albelda, a l’església de Santa Coloma (Andorra la Vella).
  • 08/10/2023 a les 12.00 h: Solo de violoncel de l’ONCA: Carolina Bartumeu, a l’església de Sant Climent de Pal (La Massana).
  • 15/10/2023 a les 12.00 h: Duo de violí i violoncel de l’ONCA: Francesc Planella i Mireia Planas, a l’església de Sant Miquel d’Engolasters (Escaldes-Engordany)

Exactament 30 minuts abans de cada recital, els visitants, que hauran de reservar la seva entrada prèviament a través dels telèfons 836908 i 839760, o bé a través del mail reservesmuseus@govern.ad, podran gaudir d’una visita guiada al monument que acollirà l’espectacle de torn. D’aquesta manera, explicava Ruth Casabella, es podrà generar més consciència al voltant del romànic andorrà.

Roda de premsa de presentació del cicle de tardor de la Fundació ONCAAls museus, molta més canya!

El programa ‘Canya als museus’ torna per cinquena ocasió amb un calendari que arrenca, precisament, el 23 de setembre amb el concert inaugural del cicle ’30 anys de clàssica’. En total, es preveuen 25 activitats de tota mena, obertes a tot tipus de públic, que buscaran atraure més visitants als museus i monuments del país.

El desembre, com una sort de comiat a l’equipament físic que acull el Museu Postal, hi haurà el ‘Festival del Postal’, que engloba una sèrie de visites, tallers i xerrades que es remataran amb una xocolatada popular. Explicava la cap d’àrea de Museus i Monuments que un dels propòsits “també és donar la benvinguda a la nova plataforma web del Museu Postal, el qual passarà a ser totalment digital” a finals del 2023.

La majoria de les activitats programades en el marc de ‘Canya als museus’, que es podran consultar a través de www.museus.ad, són de caràcter gratuït. Aquelles que siguin de pagament seran de franc per als usuaris del Carnet Jove. Com en el cas dels concerts organitzats per la Fundació ONCA, caldrà fer una reserva a través dels canals abans esmentats.