Andorra tanca unes exitoses finals de la Copa d’Europa

La Federació Internacional d’Esquí (FIS) va lloar la capacitat d’organització de Grandvalira i la resta d’implicats que, malgrat les circumstàncies climatològiques, van poder tirar endavant unes proves emocionants en el marc de les finals de la Copa d’Europa.

Fotos: Eric Rossell · Toni Ubach · Oriol Molas · Gustavo Subilibia · SFGA/CEsteve

Autoritats a la Copa d'Europa d'Esquí

L’edició 2022 de les finals de la Copa d’Europa, a Soldeu i El Tarter, passaran a la història de l’esport andorrà com una de les cites més èpiques, no només per la impecable organització de la prestigiosa competició, sinó també per l’èxit de l’esquiador tricolor Joan Verdú, que es va proclamar campió de la Copa d’Europa d’eslàlom gegant davant del seu públic.

Joan Verdú a la copa d'europa d'esquí

“He passat moments molt delicats, grans lesions que han estat dures i complicades. Han estat moments molt difícils de superar, però, gràcies a la meva família i el meu entorn, hem pogut tirar endavant”, expressava Verdú sobre la consecució d’aquest èxit esportiu que el consagra com el millor esquiador andorrà. Les llàgrimes de felicitat no hi van faltar, no, però tampoc l’ovació molt merescuda envers un esportista que ha posat el pavelló nacional al més alt del podi continental, després de cloure la seva participació amb una tercera posició a la pista Avet, només superat pel belga Sam Maes i el suís Fabri Janutin.

Podium suís a la copa d'europa

Quant a la resta d’andorrans, Xavi Cornella i Bartumeu Gabriel també van participar-hi, però aquest últim no va poder classificar-se a la segona mànega. La Cande Moreno, una de les representants del Principat als passats Jocs Olímpics de Pequín, i que havia aconseguit el millor registre (1:15.08) durant els entrenaments de descens del passat 14 de març, finalment no va poder competir l’endemà a la prova femenina de la modalitat, arran de les difícils condicions meteorològiques a la pista Àliga. El pòdium del circuit europeu el van encapçalar la suïssa Juliana Suter, la noruega Inni Holm Wembstad i la també helvètica Delia Durrer.

A l’eslàlom femení, cal destacar l’esforç de la jove Carla Mijares, que va segellar la seva millor participació  en una Copa d’Europa, amb una 21a posició i el quart millor registre (54.46) en la segona mànega.

Franzoni i Gritsch, dupla d’or

Després d’aconseguir 709 punts FIS, l’italià Giovanni Franzoni es va consagrar campió de la temporada 2021-2022, després de fer un primer i un quart a supergegant i gegant, respectivament. L’austríaca Franziska Gritsch, és la campiona continental després de sumar 1.068 punts FIS.

Amb la mirada posada a la candidatura del 2027

Si en una cosa coincideixen autoritats com el cònsol canillenc Francesc Camp; el ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, i el director general de Grandvalira, David Hidalgo, és que les finals de la Copa d’Europa van ser una prova de foc –superada amb bona nota– per demostrar la capacitat d’Andorra per acollir uns Campionats del Món. Wim Rossel, coordinador FIS de la Copa d’Europa masculina, va destacar l’esforç i la motivació de l’organització, ja que en altres llocs d’Europa potser et diuen, no ho podem fer, és massa dur i, en canvi, aquí no us rendiu mai, sou increïbles”.