(+Fotos) “Clixé de Canòlich”, un passeig fotogràfic que immortalitza la història de Canòlich

Del 18 de maig fins a l’1 de juliol, la Sala Sergi Mas de Sant Julià de Lòria acull “Clixé de Canòlich”, una mostra amb més d’un centenar d’imatges inèdites de Canòlich, fetes entre el 1900 i el 1999, procedents de les aportacions efectuades per diverses famílies de la parròquia, que s’uneixen a la col·lecció de càmeres fotogràfiques de Fernando Herrador.

Fotos: Nelly Dedea

La comissària de l’exposició, Anna Mangot, va assegurar que, de les 300 fotografies que hi havia per fer la mostra, se’n van seleccionar 126, provinents de 16 famílies de la parròquia laurediana, així com d’altres institucions, com ara l’Arxiu Nacional d’Andorra, l’Arxiu comarcal del Pallars Jussà, el centre Excursionista de Catalunya, el fons Rafelò – cedit per la família Ribas Reig-, i el mateix arxiu del Comú de Sant Julià de Lòria. Segons Mangot, bona part de les imatges són inèdites i van ser capturades al Santuari de Canòlich, possiblement amb algunes de les càmeres que conformen l’exposició, les quals van ser cedides per Fernando Herrador Rius al comú lauredià per fer la mostra.

De les 700 càmeres que en té Herrador, a través del centenar exposat a la Sala Sergi Mas, es pot entendre com va ser l’evolució d’aquest aparell, i com la seva arribada va revolucionar l’art, la cultura i la comunicació de segle XX. El recorregut íntim i nostàlgic pel centenar de fotografies de Canòlich, del 1900 al 1999, es complementa amb un vídeo de la primera boda que es va celebrar al santuari.

Emmarcada en els actes pels 800 anys de la troballa de la Mare de Déu de Canòlich, patrona de la parròquia laurediana, “Clixè de Canòlich” es pot visitar a la Sala Sergi Mas fins a l’1 de juliol.

 

“Clixé de Canòlich”, un passeig fotogràfic que immortalitza la història de Canòlich