Dona Secret al 65è Congrés de l’Esquí Club Internacional de Periodistes

L’estació d’esquí de Pamporovo, a Bulgària, va acollir el 65è Congrés de l’Esquí Club Internacional de Periodistes (SCIJ) del qual Andorra en forma part des del 1986. Aquest any va comptar amb la participació de prop de 170 periodistes procedents de 29 països.

Dona Secret va ser present en aquest encontre internacional, que va debutar el 25 de febrer passat amb una desfilada de les nacions participants a la ciutat de Plovdiv, a la riba del riu Maritsa, anomenada també la ciutat dels set turons, que el 2019 esdevindrà la Capital Europea de la Cultura. Situada a 145 km de Sofia, la capital de Bulgària, està considerada una de les viles habitades més antigues del món, després de Damasc, Jericó i Shush, i la més antiga en territori europeu.

Congrés a Bulgària
Foto: McGrau

Al centre de la ciutat, el teatre romà, construït l’any 90, tenia una cabuda de prop de 7.000 persones. Amb un bon estat de conservació, és un dels llocs d’interès de Plovdiv, que avui s’utilitza per acollir espectacles i concerts. S’hi poden trobar també interessants esglésies de culte ortodox i dues mesquites, que són encara el testimoni dels anys de domini turc. Un no es pot perdre les cases de la ciutat antiga, precioses i acolorides, amb una arquitectura molt característica. El fet de convertir-se l’any vinent en la Capital Europea de la Cultura, farà d’aquesta vila un dels destins de turisme cultural amb més futur, que a més presenta l’interès suplementari d’uns preus que encara són molt baixos.

Edifici a Bulgària
Foto: McGrau

El Congrés de l’SCIJ es va traslladar a Pamporovo, al sud del país, a 70 km de la frontera amb Grècia, una agradable estació d’esquí enmig de boscos d’avets immensos, on es van desenvolupar la resta d’activitats, entre les quals va destacar la conferència de Rosen Plevneliev, que va presidir el país entre 2012 i 2017. L’exmandatari va fer una anàlisi molt interessant sobre el paper que ha de jugar Bulgària com a president de torn de la Unió Europea, en un moment en què s’està analitzant les relacions amb els països balcànics que truquen a la porta de la UE.

Actualment, Bulgària està en fase de creixement, amb un pronòstic d’increment del PIB del 4,4% per al 2018. És un dels grans productors de coure, zinc i carbó de la UE, i també és el primer país del món en producció d’oli de rosa, extret de la famosa “Rosa de Bulgària”, amb què es fan cosmètics que exporten arreu del món.