Campionat de Km. Llançat, a tota velocitat

L’esquí de velocitat, Quilòmetre Llançat o simplement “KL” (Speed Ski en anglès) és una disciplina que combina velocitat, tècnica, material i destresa de l’esquiador.

Aquesta modalitat és una de les quals compta amb més història en el món de l’esquí des que fa més de 100 anys, treballadors de les mines d’or i fusta van començar a organitzar trobades i competicions a les muntanyes Rocoses americanes.

En 1930 es va organitzar la primera competició oficial en Saint Moritz, on Leo GASPERL (Àustria) va establir un primer rècord de 139 km/h. Gràcies al desenvolupament tècnic del material d’esquí, en 1978 Steve Mc KINNEY va assolir els 200 km/h en Portillo (Xile).

Podio de Quilòmetre Llançat
Foto: Eugenio Cabaleiro

Dos anys més tard, el primer circuit mundial va donar a conèixer la disciplina que actualment registra els següents rècords mundials de velocitat: Valentina Greggio 247,083 km/h, i Ivan ORIGONE 254,958 km/h.

L’esquiador suec, Simone Origone, ha posat fi a quatre temporades de domini aclaparador de la italiana Valentina Greggio, que ha quedat subcampiona a GrandValira.

La llegenda viva de l’esquí de velocitat, Simone Origone, i la nouvinguda Britta Backlund van aixecar els Globus de Cristall 2019 de l’esquí de velocitat.

Guanyadora trofeig KL
Foto: Eugenio Cabaleiro

Simone Origone ha afegit l’onzè títol al seu extraordinari palmarès, després d’una temporada regular, però molt lluitada amb l’austríac Manuel Kramer, subcampió per segon any consecutiu. L’esquiador italià nascut l’any 1979 a Champoluc (Vall d’Aosta) va guanyar la seva primera Copa del Món l’any 2004, després de la qual arribarien la resta.

L’italià segueix ampliant la seva llegenda, que va començar l’any 2004,  i obté  així, la seva onzena Copa del Món.

I el calendari no s’acaba aquí! La propera temporada 2019-2020 Grandvalira continuarà acollint esdeveniments esportius i mediátics com la Mític Áliga, Skimo6/10, i moltes més.