La Fundació ONCA va commemorar el centenari de l’himne nacional

L’alta demanda d’entrades va obligar al fet que el concert se celebrés al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, quan, inicialment, es duria a terme als jardins de la Casa de la Vall.

Fotos: César De Pablos

Públic entrant al concert de l'himne nacional

‘El Gran Carlemany’ va arribar als 100 anys d’història i, com no podia ser d’una altra manera, els músics de l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra van retre un sentit tribut a una peça històrica, distintiva del gentilici andorrà, quina estrena va ser, coincidentment, en el marc del Dia de la Mare de Déu de Meritxell; és a dir, un 8 de setembre del 1921.

Albert Gumí al concert de l'himne nacional

Un centenar d’anys més tard, l’himne, escrit pel copríncep Joan Benlloch i compost per mossèn Enric Marfany i Bons, va ressonar al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, davant d’un públic expectant que, a més a més, també va gaudir d’altres creacions emblemàtiques, com és el cas del ‘Cant de joia’, adaptat per Beethoven en la seva 9a Simfonia i que, actualment, és l’himne de la Unió Europea.

El pianista Enric Bartumeu va interpretar una versió jazzística de l’Himne Nacional d’Andorra

El magistral concert va comptar amb la direcció d’Albert Gumí, qui va explicar a l’Agència de Notícies Andorrana que “per a aquesta celebració del centenari de l’Himne d’Andorra, vaig triar una sèrie de peces que, al llarg de la història, s’han transformat en himnes”. És per aquesta raó que, Gumí i l’orquestra, van interpretar obres com ara ‘Te Deum’, de Marc-Antoine Charpentier, preludi instrumental de la qual se sol interpretar a cada edició del Festival d’Eurovisió, i ‘Zadok the Priest’, creada per Georg Friedrich Haendel, amb motiu de la coronació del Rei Georg II de Gran Bretanya, i que, posteriorment, seria aprofitada pel compositor anglès Tony Britten per donar vida a l’himne de la UEFA Champions League.

Concert de l'himne nacional
Autoritats presents

Sens dubte, el del passat 8 de setembre va ser un concert especial que ningú es va voler perdre, raó per la qual l’organització de l’espectacle va considerar apropiat canviar la ubicació d’aquest, a causa de l’àmplia demanda d’entrades. El cap de Govern, Xavier Espot; les ministres Maria Ubach, Sílvia Calvó, Sílvia Riva i Ester Vilarrubla; els consellers Roger Padreny i Ferran Costa, i els cònsols lauredians Josep Majoral i Mònica Codina van ser només alguns dels espectadors que van acudir-hi per sentir ‘El Gran Carlemany’ en el seu centenari.

Autoritats presents al concert de l'himne nacional

democrates 2023