(+Fotos) La lluita rosa contra el càncer de mama

Durant el que va de 2023, s’ha comptat mig centenar de casos de càncer de mama, el més freqüent entre les dones. Amb motiu de la lluita contra aquesta malaltia que trastoca la vida de diferents persones any rere any, l’artista Ona Saumell es va sumar a La Lluita Rosa, amb la seva pròpia expressió per a crear consciència sobre el procés que han d’afrontar els pacients i les seves famílies.

Fotos: César De Pablos

Ona Saumell a l'Illa Carlemany

L’estiu passat, Rosa Vidal, cap de l’Àrea de Promoció, Prevenció i Vigilància de la Salut, presentava les dades del càncer corresponents al període 2002-2021, les quals mostraven que el 32,82% dels tumors comptabilitzats en dones corresponen al càncer de mama, gairebé el triple que els tumors de còlon i recte, que representen un 11,82% dels casos registrats.

Tot i que el càncer de mama també es manifesta en homes, els casos solen ser molt rars i escassos. El fet que aquesta malaltia afecti significativament més a les dones, ha fet que diferents col·lectius i particulars l’assumeixin com una lluita majoritàriament femenina, encapçalada per dones que han superat el procés de recuperació, per aquelles que encara n’estan lluitant i, com no pot ser d’una altra manera, per moltes altres que s’hi veuen reflectides en la valentia i enteresa de les pacients.

Ona Saumell a l'Illa Carlemany

Commoguda i motivada per les causes femenines, Ona Saumell no podia deixar passar l’oportunitat de fer un pas cap endavant i fer costat a les supervivents d’aquesta maleïda malaltia, la qual s’ha manifestat 50 vegades en tot el que va d’any. Així, doncs, sota el títol ‘La lluita rosa’, la jove massanenca ha pintat desenes de retrats en què, pinzell en mà, va posar color a l’experiència de cada persona i de les seves famílies.

Ona Saumell a l'Illa Carlemany

Entre rialles, la jove pintora ens va revelar que va haver de reposar cartolines arran de l’èxit de la maratoniana jornada, que va començar a les 9 del matí del passat 19 d’octubre i va acabar a les 9 del vespre. Sense cap mena de dubte, per a Saumell, aquest esforç va pagar la pena pel fet de posar el seu granet de sorra en la lluita per visibilitzar i crear consciència en el públic sobre el càncer de mama.

Ona Saumell a l'Illa CarlemanyDemà dissabte, a la sala de la Closeta, a la Massana, l’Ona repetirà la fórmula d’11 a 13 hores. Posteriorment, els quadres seran exposats als diferents comerços de la parròquia.

Gaudeix de moltes més fotos aquí

Ona Saumell - La lluita rosa